A gőzsütők előnyei és hátrányai

gőzsütő előnyei, hátrányai

A gőzsütők előnyei és hátrányai

Gőzsütő vásárlás előtt ezeket gondolja végig

Mi az a gőzsütő és hogyan működik?

A gőzsütők különböznek a légkeveréses és a hagyományos sütőktől, mivel forró levegő helyett forró, túlnyomásos gőzt használnak az étel elkészítéséhez.

A gőz jól kering, így a gőzsütő gyorsabb sütési időt biztosít, mint más sütők és az ételek megtartják nedvességüket, amitől szaftosabbak és ízletesebbek lesznek. Előnye még, hogy több tápanyagot tartalmaznak az ételek, mintha hagyományos sütőben készültek volna.

A gőzsütő számos előnnyel jár:

  1. Egészséges ételek készíthetőek velük, így egyre népszerűbbek.
  2. Jobb ízélményt érhetünk el az ételekben
  3. Akár gyorsabb főzési idővel is számolhatunk
  4. Sokoldalúan használható
  5. Mivel gőzt használ, az étel kevésbé tud odaégni.
  6. A másnapos étel is olyan lesz, mintha frissen készült volna.
  7. Egyenletesen működik

A gőzsütőknek van néhány hátránya is:

  1. Drágább az ára, mint egy elektromos beépíthető sütőnek.
  2. Több karbantartást igényel, mint egy sima sütő, hiszen időközönként vízkőteleníteni kell.
  3. A páralecsapódás miatt gyakrabban kell tisztítani. (Bár én a sima sütőnél is javaslom a két hetente, de maximum havonta tisztítást használattól függően)
  4. Nem alkalmas minden ételhez, különösen azokhoz, amelyek barnításra vagy ropogásra szorulnak

A gőzsütő előnyei

1. Egészséges főzés

A gőzsütő a sima sütéshez képest, sokkal több tápanyagot tart meg az ételben. Ennek az az oka, hogy a gőzsütő gőzt használ az étel elkészítéséhez, nem pedig forró levegőt, és ez kíméletesebb módja az ételkészítésnek. A párolás előnye alacsony hőfokon, hogy a tápanyagokat és a vitaminokat megtartja az ételben.

A forró levegős sütés csökkenti az ételben lévő tápanyagok mennyiségét, mivel fennáll annak a veszélye, hogy túlfőzi az ételt, ami tönkreteszi a tápanyagokat.

A gőzsütő másik előnye, hogy nem kell sok olajat vagy zsírt használnia egyetlen étel elkészítéséhez, sem!!!!

2. Ízélmény

A gőzzel való sütés legnagyobb előnye, hogy mivel gőz van a sülés közben, az étel nem tud kiszáradni, és ettől belül szaftos marad az étel.

Ezen felül még a gőz, felel az ízélményért, hogy sokkal több tápanyag marad meg az élelmiszerben, amely a jobb ízekért is felel.  

3. Gyorsabb főzési idő

A gőzsütők gyorsabb sütési időt biztosíthatnak, mint más sütők, beleértve a légkeveréses és a hagyományos sütőket is.

A gőz 212 fokon süt, míg egy sima sütő magasabb hőmérsékleten, akár 250 fokon is.  De miért gyorsabb mégis a gőzsütő? Mert a gőz 100-szor hatékonyabban adja át a hőt, mint a levegő. Ennek az az oka, hogy a víz sokkal jobb hővezető, mint a levegő, ami lehetővé teszi az étel gyorsabb megfőzését. A főzéstől függően átlagosan 20-30%-kal gyorsabban főzhet ételt gőzsütővel, mint egy hagyományos sütővel.

4. Sokoldalúan használható különféle ételek elkészítéséhez

A gőzsütők számos egészséges étel főzésére/gőzölésére alkalmasak, beleértve a húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket, halat, rizstésztát, és még sok minden. Tehát rengeteg ételt főzhet, párolhat, süthet.

Ez igaz azon készülékekre is, amelyek nem kimondottan gőzsütők, de van olyan funkciójuk, ahol gőzt tudunk a működéshez adni.

5.Kevésbé tudja elégetni az ételt

A gőzsütőnél kisebb az étel túlsütésének kockázata, mivel a gőzölés egyenletesen süti meg az ételt. A gőz jól kering a sütőben, ami egyenletes főzést eredményez. Egy hagyományos sütőben általában az étel alja sül meg először, míg a teteje később.. Ez gőzsütőben nem történik meg.

6. Egyenletesen melegíti az ételt anélkül, hogy kiszárítaná

A gőz segít a megmaradt étel melegítésénél, hogy megőrizze a nedvességtartalmát és az ízét, pl .egy mikrohullámú sütővel szemben.  Még a pizza is olyan lesz, mintha friss lenne.

7. Ételek egyidejű főzése

A gőzsütőben sokféle étel készíthető egyszerre. Ezenkívül a gőzsütők kialakítása miatt az ízeket és a szagokat nem fogják átadni egymásnak az ételek között

A gőzsütő hátrányai

1. Drágább mint egy hagyományos sütő

Jelenleg drágább áron tudjuk megvásárolni, mint egy hagyományos sütőt, az tény. Én mégis biztatom erre Önöket, mert sokszor meghálálja az árát a gőzsütő, vagy a gőzfunkcióval ellátott beépíthető sütők.

2.  A vízkőmentesíteni kell a gőzsütőt

A gőzsütőket, vagy gőzfunkciós sütőket rendszeresen kell vízkőtleníteni, melynek pontos eljárását mindig a használati utasítás tartalmazza. A vízkőtelenítés  meghosszabbíthatja a készülék élettartamát és növelheti teljesítményét.

3. A gőzsütőket rendszeresen kell tisztítani

A gőzsütőket gyakrabban kell tisztítani, mint a hagyományos sütőket, mert a főzés során páralecsapódás történik.  Annak elkerülése érdekében, hogy a nem kívánt szag vagy íz átkerüljön az élelmiszerre, minden használat után;

Miután a sütőtér lehűlt: ‒ Vegye ki a víztartályt és puha kendővel tisztítsa meg. Tipp: A makacs vízkőfoltokat távolítsa el puha, ecettel vagy citromlével benedvesített kendővel. Szappanos vízzel tisztítsa meg és puha kendővel törölje szárazra.

Ez a feladat azonban általában egyszerű, és általában elegendő a sütő belsejének egyszerű letörlése.

4. Nem alkalmas minden ételhez

A gőzsütő nem alkalmas barnítást vagy ropogást igénylő ételekhez.

Nézze meg a Bosch onlineMárkabolt gőzsütőit >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Gőzhasználat főzés közben

Tavaszi megújulás gőzsütővel

Gőzsütés, avagy a szelíd vitaminkezelés

Gőzzel való sütés főzés már nem a séfek kiváltsága...

A beépíthető sütőkről blog tartalomjegyzékünkben is böngészhet >>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Febr 10.