A beépíthető sütők sütési módjai és automata programok.

sütési módok, automata sütő progam

Automata sütési módok és egyéb fantasztikus tulajdonságok

Hőlégkeverés, nagygrill, air fry... minden sütőfunkció részletesen

Képzelje el, hogy vesz egy finom húst, bepácolja és berakja sütőbe, de nem tudja, milyen sütési mód a legideálisabb a tökéletes eredményért. Előfordulhat, hogy most készít először piskótát (ami mindig kihívás) és bizonytalan a sütési módban. A jó hírem, hogy mostantól a sok beépíthető sütő automatikusan tökéletesre készítik az ételeket!

Automata sütési főzési mód

A legtöbb gyártó már kínál teljesen automatikus főzési-sütési programokat. Most ismerjne meg, 22 receptet, amely több sütőben is megtalálható.  A gyártók szakértői által alaposan tesztelt Automata sütési (AutoBake) programok ideálisan működnek, és előmelegítés nélkül is kiváló eredményeket biztosítanak. Csak annyit kell tennie, hogy kiválasztja az edény típusát és súlyát, és megnyomja a Start gombot. A többit a sütő intézi.

Az alábbi automata programok a jellemzőek a beépíthető sütőkre:

PR1 – Sütemények
PR2 – Muffinok
PR3 – Torta
PR4 – Élesztős tészta
PR5 – Leveles tészta
PR6 – Almás pite
PR7 – Kevert tészta
PR8 – Souffle
PR9 – Kelt tészta
PR10 – Kenyér
PR11 – Hús rolád
PR12 – Sült marhahús
PR13 – Egész csirke
PR14 – Csirke kisebb darabokban
PR15 – Fasírt
PR16 – Sült marhahús steak
PR17 – Lassan sült hús
PR18 – Sült hal
PR19 – Sült burgonya
PR20 – Zöldséges souffle
PR21 – Lasagna
PR22 – Pizza

 

Vizsgáljuk meg a sokrétű sütési módokat is, hogy Ön tudja, melyiket mikor kell választania!

FORRÓ LEVEGŐ MÓD/ 3D ill. 4D HŐLÉGKEVERÉS

A forró levegő üzemmód lehetővé teszi a levegő erőteljesebb áramlását az étel körül. Így jobban kiszárítja a felületét és vastagabb kérget képez. Ideális húsok, sütemények, zöldségek sütésére, valamint ételek szárítására egy vagy több szinten.

A 3D ill. 4D jelzi, hogy hány szinten tud egyszerre ételt készíteni.

PIZZASÜTÉS ÜZEMMÓD

Optimális pizza, illetve nagyobb nedvességtartalmú sütemények sütésére. Sütés egy szinten, amikor minél gyorsabban megsült, ropogós ételeket szeretne.

INTENZÍV SÜTÉS (AIR FRY)

Ezzel a sütési móddal az étel ropogós kérget kap, zsiradék hozzáadása nélkül. Ez a gyorsétel készítés egészséges módja, kisebb kalória-tartalommal. Ideális kisebb darab húsok, halak, zöldségek és gyorsfagyasztott ételek (hasábburgonya, csirkefalatok) elkészítésére.
A gőz hozzáadásával az ételek felülete jobban megpirul és ropogósabbak lesznek.

GRILL FORRÓ LEVEGŐVEL

A forró levegő lehetővé teszi a meleg levegő erőteljesebb áramlását az étel körül, ezáltal jobban kiszárítja a felületét, a grill égővel kombinálva pedig hozzájárul az intenzívebb színhez.

A húsok és zöldségek gyorsabb sütésére.

TURBÓ SÜTÉS

Olyan ételek készítésére, amelyeknél egyenletes ropogósságot szeretnénk elérni az étel minden oldalán. A funkció megfelelő a több lépésben történő sütés első lépéseként is, mivel gyorsan megpirult felületet tesz lehetővé a sütés kezdeti fázisában és lassú sütést a második fázisban. A hús így szaftos lesz, a kérge pedig szépen megpirul.

NAGY GRILL

Nagyobb mennyiségű lapos étel (pirítós kenyér, melegszendvics, grillkolbász, hússzeletek, hal, nyársak, stb.) sütésére, valamint gratinírozásra és ropogós kéreg sütésére. A sütő felső részén elhelyezett égők alatti teljes felület egyenletesen felmelegszik.
Maximális megengedett hőmérséklet: 240 °C.

FELSŐ ÉS ALSÓ SÜTÉS

Hagyományos módon történő sütéshez egyetlen szinten, felfújtak készítésére, illetve alacsony hőfokon való sütésre (lassú sütés).

KÍMÉLŐ SÜTÉS

A kényes ételek (puha húsok) kímélő és felügyelet melletti lassú sütésére, illetve ropogós aljú sütemények sütésére.

FELSŐ ÉS ALSÓ SÜTÉS VENTILÁTORRAL

Ételek egyenletes sütésére egy szinten, valamint felfújtak készítésére.
A gőz hozzáadásával az ételek felülete jobban megpirul és ropogósabbak lesznek.

NAGY GRILL VENTILÁTORRAL

Baromfi és nagyobb darab húsok grillezésére.
A gőz hozzáadásával az ételek felülete jobban megpirul és ropogósabbak lesznek.

NAGY GRILL ÉS ALSÓ SÜTÉSI MÓD

Az ételek gyorsabb sütéséért egy szinten és a sütemények ropogós felületének eléréséért

FAGYASZTOTT ÉLELMISZEREK SÜTÉSE

Ez az üzemmód lehetővé teszi fagyasztott élelmiszerek rövidebb idő alatt történő sütését, előmelegítés nélkül. Optimális előzetesen elkészített fagyasztott termékek (péksütemények, kiflik, lasagne, hasábburgonya, csirkefalatok), húsok és zöldségek sütésére.

Egyéb speciális funkciók amelyre érdemes figyelni:

Mielőtt beépíthető sütő választ, ezeket is olvassa el, és nézze meg, melyikre van szüksége, a gyorsabb és egyszerűbb használatért.

Gyors előmelegítés

A gyors előmelegítés funkció akkor hasznos, ha szeretné a sütőt minél gyorsabban a kívánt hőmérsékletre melegíteni. Ezzel időt és energiát is megspórolhat.

Késleltetett indítás beállítása

Ezt a működési módot akkor fontos, ha azt szeretné, hogy a sütőben lévő étel csak időben késleltetve kezdjen el sülni. Helyezze a sütőbe az elkészíteni kívánt ételt, válassza ki a működési módot és a hőmérsékletet. Ezután állítsa be a program időtartamát, majd az azt időpontot, amikorra szeretné, hogy az étel kész legyen.

Sok készülékben, ha az előmelegítés funkciót bekapcsolja, a késleltetett indítás nem lehetséges.

Többlépéses program/StepBake

Ez a funkció lehetővé teszi a sütés beállítását két lépésben (egy ételkészítési folyamatban egyesíthető két egymást követő sütési lépés).

Tehát kiválaszt egy sütési módot, ahol megsüti a húst és utána egy kis grill funkcióval rápirít. Így lesz belül szaftos, kívül pedig ropogós az étel. Nem kell Önnek ezt manuálisan végeznie, hanem előre beállítja a készüléken, és Ön már készen veszi ki az ételt a sütőből.

Gratinírozás

Gratinírozás közben az ételen ropogós, aranysárga kéreg képződik, ami megvédi a kiszáradástól és egyben szebb küllemet és jobb ízt kölcsönöz neki.

Sütés gőz hozzáadásával

Egészségesebb és finomabb ételeket készíthetünk gőz hozzáadásával.

A gőz jól kering, így a gőzfunkció akár gyorsabb sütési időt biztosít, mint más sütők. Az ételek megtartják nedvességüket, amitől szaftosabbak és ízletesebbek lesznek. Előnye még, hogy több tápanyagot tartalmaznak az ételek, mintha hagyományos sütőben készültek volna.

A sütők tisztítására is oda kell figyelni

3 féle öntiszító sütő létezik. Hidrolitikus, Pirolitikus és Katalitikus. Ezekről többet megtudhat, a Öntisztító sütők- Valóság vagy Mítosz? című írásomból.

Ismerjen meg részletesebben néhány ilyen Gorenje beépíthető sütőt:

 

Modell név

BOS6747A01X

BOS6747A01BG

BOS6747A01WG

BPS6747A06X

Kijelző típus

Szín / anyag

ICON LED+

központi tekerőgombbal

ICON LED+

központi tekerőgombbal

ICON LED+

központi tekerőgombbal

ICON LED+

központi tekerőgombbal

inox

fekete üveg

fehér üveg

inox

Kamra űrtartalom

77l+

77l+

77l+

77l+

Automatikus programok

24

24

24

24

StepBake

3 szinten

3 szinten

3 szinten

3 szinten

ExtraSteam

igen

igen

igen

igen

Pirolitikus tisztítás

-

-

-

igen

AquaClean gőztisztítás

igen

igen

igen

-

CataClean panel

igen

igen

igen

-

Pizza funkció

igen

igen

igen

igen

Perfect Grill

igen

igen

igen

igen

Melegen tartó funkció

igen

igen

igen

igen

Gyors felfűtés

igen

igen

igen

igen

GentleBake - lassú sütés

igen

igen

igen

igen

StartDelay - programozás

igen

igen

igen

igen

Tálcavezető

teleszkóp 2x

teleszkóp 2x

teleszkóp 2x

teleszkóp 2x

Click System

-

-

-

igen

Lapos tepsi

igen

igen

igen

2x

Mély tepsi

igen

igen

igen

igen

Sütő rács

igen

igen

igen

igen

SoftClose/Open

igen

igen

igen

igen

Kérdéseit tegye fel háztartási szakértő gép kollégáimnak a +36-1/478-2128-as telefonszámon, vagy az info@onlinemarkaboltok.hu email címen.

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Beépíthető sütő vásárláson gondolkodik, ezt tudnia kell!

Maradandó emlékek Gorenje sütővel a Halloweenre

Előfordult már, hogy kívül szép de belül nyers maradt a süteménye?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Márc 17.