Öntisztító sütők- Valóság vagy Mítosz?

öntisztitó sütő

Évek óta léteznek a piacon az úgynevezett öntisztító sütők!

Ismerje meg a típusokat, és tudja meg róluk, hogy valóban öntisztítóak-e.

Ha új sütőt vásárolna, mindenképpen tisztába kell lennie az alábbi 3 féle tisztítási képességekkel.

Pirolitikus, katalitikus vagy gőztisztítású, azaz hidrolitikus tisztítás!

Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. Az alábbi magyarázatok és szakértői tanácsok figyelembe vételével, biztosan az Önnek ideális beépíthető sütőjét tudja kiválasztani.

Pirolitikus tisztítású beépíthető sütők

A pirolízis egy tisztítási folyamat, mely által a sütő öntisztítóvá válik.

pirolitikus tisztítás

Hogyan működik a priolitikus tisztítás: 

A program égéssel távolítja el a szennyeződéseket. A sütő hőmérséklete 500 ° C-ra emelkedik, így hamuvá ég a szennyeződés a sütő belsejében. A pirolitikus tisztítási ciklus beprogramozható.

Előnyei a pirolitikus tisztításnak:

Tökéletes tisztításra képes, függetlenül attól, hogy zsír, cukor vagy egyéb szennyeződés van a sütőbelsőben.

Mennyi dolga van Önnek a priolitikus tisztítással

Szinte semmi dolga nincsen. Némely készülék esetében még az állványokat és kihúzókat is tisztíthatja ezzel a funkcióval. Csak a tartozékokat és az edényeket kell eltávolítania. pirolitikus tisztítás után csak a hamu finom rétegét kell a sütő aljáról kitörölnie, és a sütő hibátlanul tiszta lesz.

Gazdaságos a működtetése a priolitikus funkciónak?

Ez a magas hőmérséklet előállítása sok elektromos áramot igényel, így ennek van plusz költsége. Gazdaságos megoldás, ha a sütést követően végezteti el a sütővel ezt a programot, így a már meglévő hőmérsékletet is fel tudja használni a sütő, ezzel energiát spórolhat. Egy beépíthető sütő, mely mikrohullámú funkcióval is rendelkezik, a priolitikus tisztításhoz fokozattól függően kb. 2,5-4,7 kilowattórát igényel. Magyarországon változó az áram díja napszaktól, szolgáltatótól függően. De átlagosan számolhatunk 40Ft/ 1kwh díjjal. Tehát egy ciklus kb. 100-200 Ft maximum.

A legtöbb beépíthető sütőben a priolitikus funkció több fokozata található a szennyeződés mértékének megfelelően.  Pl: Enyhe kb. 1 óra 15 perc, a normál 1 óra 30 perc és az intenzív fokozat 2 órát vesz igénybe.

Biztonságos a priolitikus tisztítás?

Az úgynevezett „hideg” ajtók 200°C hőmérsékletű felmelegítésnél 30°C alatt maradnak, így abszolút nincs égés veszély. Azonban a priolitikus tisztításnál 500°C-ra melegedik fel a sütőbelső. Ekkor a sütőajtó 60°C hőmérsékletűre melegedik fel. Erre már érdemes odafigyelni, pl. hogy a gyermekek elkerüljék a sütő érintését.  A tisztítási ciklus alatt az ajtó zárva marad, egészen addig, amíg a sütő belseje lehűl. Ilyen módon az égési sérülések kockázata nagyon korlátozott.
A hűtőventilátor és az erősített szigetelés segít megvédeni a konyhát, így kijelenthetem, hogy a priolitikus tisztítás biztonságos.

Hátránya a priolitikus tisztító funkciónak:

A priolitikus tisztítású sütő drágább, mint egy katalitikus modell. A fűtési módszer nagyobb szigetelést és erősebb ellenállást igényel, mint más sütők, amelyek felcsapják az árat.

Böngésszen beépíthető sütőink között >>>

Katalitikus tisztítású beépíthető sütők 

Katalitikus tisztítás egy speciális nagy porozitású kerámia bevonat, amely úgynevezett katalizátort tartalmaz. A beépíthető sütő hátfala és/vagy oldalfalai, teteje rendelkeznek ezzel a speciális bevonattal. Ez a bevonat magas hőmérsékleten oxigén hatására megváltoztatja a zsíros szennyeződések kémiai szerkezetét, és magába szívja a keletkező foltokat, majd feloldja azokat, amíg a sütő működik.

Hogyan működik a katalitikus tisztítás:

Onnan ismeri fel a katalitikus paneleket, hogy a bevonattal rendelkező falak durva tapintásúak. A katalitikus fal felszívja a főzőzsírt, és egyéb foltokat. A katalízis az oxidáció útján elpusztítja ezeket a szennyeződéseket, amikor a sütőben 200 °C-nál magasabb hőmérséklet van. 


Előnyei a katalitikus tisztításnak:

Gyorsan, mindig tiszta sütője lehet, ha okosan használja ezt a funkciót. A lényeg, hogy havonta egyszer kb 30 percig működtesse magas hőmérsékleten a beépíthető sütőjét, hogy működhessen a katalízis. Így ezen felületekkel nem lesz gondja takarításügyileg.  

Gazdaságos megoldás a katalitikus tisztítás?

A katalitikus tisztítású beépíthető sütők olcsóbbak, mint a pirolitikus tisztítással bírók és a plusz használat is kevesebb energiát fogyaszt, mint a pirolitikus beépíthető sütők esetében. A katalitikus panelek élettartama jelenleg már a sütő élettartamával megegyező, így nem kell őket cserélni, mint régebben.

Mennyi dolga van a katalitikus tisztítással?

Kézi tisztításra is szüksége lesz azon felületeken ahol nincs katalitikus panel. Jó esetben a sütőben van ehhez valamilyen tisztító program. Amennyiben nincs, a zsíroldást mosószeres vízzel és szivaccsal teheti meg. A katalitikus tisztításnál a cukor nem redukálódik hamuvá, mint a pirolízis során. Az eredmény jelentősen rosszabb mint a pirolízisnél. Így elmondhatom, hogy sajnos a katalitikus tisztítású beépíthető sütőknél nem ússza meg a sikálást.

Böngésszen beépíthető sütőink között >>>

 

Hidrolitikus tisztítással bíró beépíthető sütők

A gőztisztítás, vagy a hidrolízis egyszerű, gyors és öko-barát tisztítószer. 

hirdolitikus tisztítás

Hogyan működik a hidrolitikus tisztítás?

A gőzmosás egy egyszerű folyamat, amely a „gőzfürdő” effektuson alapszik, párosítva a párolgást és a kondenzációt. A sütőben lévő szennyeződés felpuhul, és könnyedén leválik a sütő belső faláról. Csak bizonyos mennyiségű vizet és néhány csepp mosogatószert kell a sütőben elhelyezni, majd elindítani a programot.

Hidrolitikus, vagy gőztisztás előnye:

Egyszerű használni, és tényleg fellazítja a szennyeződéseket. Emellett nem drága az üzemelési költsége, hiszen alig fogyaszt energiát.
Tehát gazdaságos és ökológiailag a legbarátságosabb megoldás.

Hidrolitikus tisztítás hátrányai:

Azért mégiscsak be kell mászni a sütőbe és időközönként egy erősebb dörzsölésre is szükség van.

Böngésszen beépíthető sütőink között >>> 

Összefoglaló a beépíthető sütők tisztításáról:

A pirolitikus tisztítású sütők egyszerűbben használhatók és hatékonyabbak, mint a katalitikus tisztításúak, de költségesebbek is.
A katalitikus hátfalak nem szívják fel a cukrot, ezért azoknak a szakácsoknak ajánlom őket, akik nem gyakran sütnek süteményeket. ÉS fontos, hogy ne várjon maximális tisztaságot ezekben a készülékekben, munka nélkül.
A hidralitikus tisztítású sütők öko-barát tisztítással bírnak, és kevés energiát fogyasztanak, azonban takarítanunk kell kicsit őket.


A tisztítási módszer nem döntő tényező a tökéletes sütő kiválasztásakor, azonban nem elhanyagolható tényező. Az biztos, hogy az öntisztító sütő nem mítosz és a gyártók olyan hatékony módszerekkel lepnek meg minket felhasználókat, hogy sokkal, de sokkal könnyebb dolgunk van mint nagyanyáinknak a sütő takarítását illetően.

Tudja meg, mire kell még figyelnie a tökéletes beépíthető sütő választásakor: Hogyan válasszunk beépíthető sütőt!

Böngésszen magas minőségű Whirlpool beépíthető sütőink között >>>

Tudjon meg többet a beépíthető sütőkről, és böngésszen a cikkeink között >>>

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Márc 01.