Diétás receptek gőzsütőben

főzés vagy gőzőlés

Diétás receptek gőzsütőben

Főzés vagy a gőzölés az egészségesebb?

A gőzölés egészségesebb módja az ételek főzésének, sütésének, mivel a gőzzel történő főzés elősegíti a friss termékek tápanyagjainak és ízének megőrzését.

Hogyan működnek a gőzsütők?

Ez elég egyszerű. A gőzsütőkben víztartályt található. A vizet egy szivattyú vezeti be a sütőtérbe, és a sütőből származó hő, gőzzé változtatja a vizet. Ez azt jelenti, hogy a gőzsütő nem szárítja ki az ételt, hanem a nedvességet optimális szinten tartja. Ennek előnye, hogy csökkentheti a zsiradék használatot és az ízesítés szükségességét, így az ételek igazi ízét élvezheti, miközben a magas tápanyag tartalmuk megmarad.

A gőzzel történő főzés egészségesebb alternatíva lehet, mint az olajban vagy zsírban történő sütés, főzés. Az élelmiszer természetes textúrája, színe és íze megmarad, valamint a tápanyagok és vitaminok is.

Süthet, barníthat, párolhat, főzhet ételeket, valamint kiolvaszthatja és újramelegítheti a maradékokat. Sőt akár fertőtlenítheti a cumisüvegeket is a gőzsütőben.

A legfontosabb, hogy a páratartalom megakadályozza az ételek kiszáradását, így a végeredmény ízletesebb, egészségesebb fogás lesz.

Milyen ételeket főzhetek a gőzsütőben?

Alapvetően bármit - kezdve a zöldségekkel, húst, halat, rizst, tésztát, és akár kenyeret. Vagyis fő ételeket és desszerteket is.

Megmutatom a kedvenc receptem főételre, mely egészséges, diétás és szénhidrátszegény, azonban fenomenálisan finom s rengeteg féle képpen elkészíthető.

Sült hús zöldségekkel

A legnagyszerűbb ebben a receptben, hogy készítheti sertésből, bárányból vagy bármilyen húsból, amit szeret. Lehet száraz vagy akár zsírósabb húsfajta és a zöldségeket is kombinálhatja, akár az idénynek megfelelően. Tehát ez egy alaprecept, ami arra vár, hogy Ön tökéletesítse.

Hozzávalók

1,5 kg sertés- vagy bárány (jelenleg csontos hús),
1-3 evőkanál olívaolaj,
1-2 teáskanál durva só ízlés szerint,
½ teáskanál őrölt fekete bors,
1-2 rozmaring vagy kakukkfű ág,
2 közepes édesburgonya (kb. 600 g), hámozva és 5 cm-es darabokra vágva,
1 nagy vagy 2 kisebb cukkini (kb. 600 g), 5 cm-es darabokra vágva,
3 nagy sárgarépa (kb. 300g), hámozva és hosszirányban négyzetre osztva,
3-4 gerezd fokhagyma egy kicsit szétnyomva.

Elkészítése gőzsütőben

  1. Helyezze a húst egy edénybe, tepsibe, és alapos mosás után, dörzsölje össze körülbelül az olaj, a só és a bors felével. Helyezze be a rozmaring, vagy kakukkfű ágakat a hús köré.

  2. Helyezze a húst a sütőbe, és állítsa 130 ° C-ra a kombinált gőzbeállításon. Ha a sütő változó gőzzel rendelkezik, használjon 80% -os párát. Főzzük a húst 3-4 órán keresztül, amíg le nem omlik a csontról. Az idő a hús méretétől függ, de marhahúsnál előfordult már 4 teljes óra gőzölési idő is.

  3. A hús főzése után vegye ki a sütőből, és tegye félre, majd lazán fedje le egy darab alumíniumfóliával. Növelje a sütő hőfokát 210 ° C-ra kombinált gőzbeállítás mellett. Ha a sütő változó gőzzel rendelkezik, használjon 30%-ot. Helyezze a zöldségeket egyrétegű tepsire. Öntse rá a maradék olajat, és szórja meg őket a maradék sóval. (én néha rosszalkodom egy kis vegetával J) Főzzük 20-25 percig, amíg meg nem puhulnak belül, és szépen megbarnulnak kívül.

  4. Amíg a zöldségek készülnek, szűrje le a serpenyőben lévő szaftot a húsról, melyet majd egy kis kancsóban tálaljon a készétel mellé. Ez egy igazán finom szaft lesz.

  5. A húst szeletelje fel, a zöldségeket rendezze el mellette gusztán, és akár a szafttal díszítse.

Alacsony szénhidráttartalmú, cukormentes tökös-kókuszos kenyér süti (paleo étkezésben is tökéletes)

Én egy 23x10 cm-es sütő tepsit (püspökkenyér sütőt) használok.

A recept legnehezebb része a sütőtök elkészítése. (ha ez gond önnek akkor helyettesítheti konzerv sütőtök pürével, vagy akár sütőtök püré bébiétellel)
Kb. 500-600 g sütőtököt vágjon fel 2,5 cm-es kockákra, és 25 percig 200 ° C hőmérsékleten (kombinált gőz, 60% páratartalom) helyezze a gőzsütőbe. Hagyja kihűlni és utána szedje le a héját.

Hozzávalók

250 g sütőtök,
3 tojás,
125ml kókuszdió krém, (A kókuszdió krém, vagy kókuszkrém a kókusztej sűrűbb változata, emiatt előszeretettel használják a cukrászok. A kókuszdió húsa nagyon tápláló, valamint jelentős a vitamin- (B-komplex és E) és ásványi anyag tartalma (foszfor, kálium, magnézium, kalcium, nátrium, vas, cink).
1 kis vanília (szabadon választható, attól függően ön milyet szeret használni)
250 g mandulaliszt
30 g édesítetlen kókuszdió (én sima reszelt kókuszt teszek bele, de lehet friss kókusz is.)
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
2 teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál só

Elkészítése gőzsütőben

Állítsa a sütőt 180 °C kombinált gőzbeállításra (30-50% páratartalom). A kenyérsütőt bélelje ki sütőpapírral.
A nagy edénybe keverjen össze a tök pürét, a tojást, a kókuszdió krémet és a vaníliát, amíg sima nem lesz.
A többi összetevőt helyezze egy nagy tálba, és habverővel keverje össze. A száraz hozzávalókhoz lassan öntse a nedves összetevőket, amíg össze nem áll egységessé, darabok nélkül.

Öntse a tésztát a kibélelt püspökkenyér sütőbe és süsse mindaddig, amíg a kenyér fel nem felemelkedik, sötét aranybarna nem lesz. Ellenőrizze tűpróbával. (Beleszúr egy tűt, v. fogpiszkálót és ha nem marad rajta nyers tészta, kész) Miután kész, kapcsolja le a sütőt és kicsit hagyja ott lehűlni, majd óvatosan emelje ki, és hagyja teljesen kihűlni.

Ez a finom süti 2-3 napig friss marad, finom és csodálatos uzsonna, vagy tízórai. Ha nem tudja megenni, nyugodtan fagyassza le, mert néhány hónapig fagyasztva is eláll.

Próbálja ki csodás receptjeim!

Ismerje meg a Whirlpool W7 OS4 4S1 H elektromos sütőt 12 funkcióval, köztük az egészséges és szuper gőzzel. A 73 literes sütőtér és A+ energiafogyasztás igazán családbarát készülékké varázsolja. A priolitikus öntisztítás funkciója egyszerűen kincs egy háziasszony számára. >>>

Böngésszen az onlineMárkaboltok gőzsütői között, ahol több magas minőségű készülékt talál >>>

Olvasson tovább a háztartási gépek világáról:

Alapvető különbségek a sütők között…
Főzőlap harc! Gáz vagy indukció?
Könnyű Útmutató a 13+1 sütőszimbólumhoz és funkciókhoz
2019-es mosogatógép párbaj
Álom mosógép nagy családosoknak
Milyen egyajtós hűtőszekrényt vegyen 2018-ban?
Tervezze hosszú távra az otthonát

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2019. Okt 07.