Allergénmentes mosószerek

allergénmentes mosás

Allergénmentes mosószer

Sajnos egyre többen a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a bolti forgalomban lévő mosószerek, öblítők allergiás tüneteket okoznak

A legjobb allergénmentes mosószerek

Sajnos egyre többen a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a bolti forgalomban lévő mosószerek, öblítők allergiás tüneteket, kiütéseket okoznak. Egyre nagyobb figyelmet kap ez a téma, és sokan próbálnak alternatív megoldásokat keresni a vegyi anyagokra, mert a kiütések, a kipirosodás és a pörsenés hosszú távon megkeseríti az életüket.

Ha Önnek érzékeny a bőre, vagy kisgyerek van a családban, akkor különösen figyelmesen olvassa el ezt a blogcikket!

Tudta, hogy a mosószerhez a gyártók számos vegyi összetevőt adagolnak?

Tudta, hogy a por formájú mosószerek nikkelt és kobaltot is tartalmazhatnak? A foltok eltávolításáért enzimek felelősek, a fehérséget és a tisztaságot szerves peroxid vegyületek, felületaktív hatóanyagok, leoldószerek, színvédők garantálják.

Ha már bőrtünetek jöttek létre, válasszon inkább folyékony és gél formájú mosószereket, amelyek kevesebb fém szennyeződést tartalmaznak és sokkal gyorsabban és hatékonyabban oldódnak fel, illetve öblítéskor jobban eltávolíthatóak. A kialakult bőrpanaszokat helyi gyulladáscsökkentő krémekkel kezelje, és vigyázzon arra, hogy a jövőben ne érintkezzen újra a mosószerrel.

Hosszútávon pedig keressen más megoldást. Ma már találunk kifejezetten allergiások és érzékeny bőrűek számára kifejlesztett mosószereket és öblítőket, de miért fizetne többet, ha fillérékből saját kezűleg is készíthet házi mosószert?

Az egyik legnépszerűbb (és legegyszerűbb) megoldás a mosódió. Ez egy úgynevezett szaponin nevű anyagot tartalmaz, amely erősen habzik, és nem engedi, hogy a vízből a szennyeződések rátapadjanak a ruhákra. A mosódió egy teljesen természetes anyag, ami a környezetet is kíméli, és az érzékeny bőrűek is biztonsággal használhatják. Ha kisbabája van, akkor is megbízhat benne, hiszen még az ekcémásoknak és pikkelysömörben szenvedőknek sem árt. Bármelyik drogériában megvásárolhatja a hozzá tartozó kis textilzsákkal együtt.

A diókat ugyanis ezekbe a zsákokba kell tenni mosáskor (ennek hiányában egy zokni is megteszi). Egy adag diót akár 4-5 mosáshoz is használhat, így ha utánaszámol egy 2-300 forint értékű csomaggal jóval olcsóbban úszhatja meg a mosást, mintha hagyományos mosószert használna.

*** Hogyan használja a mosódiót?

Tegyen 2-4 szem mosódiót a zsákba, és alaposan kösse be. Tegye be a ruhák közé a dobba, és tartsa benne. Ne vegye ki öblítéskor se!

Ha nagyon piszkos ruhákról van szó, többet is tehet bele.

A mosódiót 35°C feletti hőmérsékletű vízben használhatja, mert a szaponin tartalom meleg vízben tud kioldódni, a hideg vízben lassan. Ha mindenképpen hideg vízben szeretne mosni, áztassa elő a diókat forró vízben, hogy kioldódjon belőlük a szaponin. Pár perc után az oldatot egyszerűen öntse hozzá a hideg vízhez.

Ha túl sok mosódiót adagolt, akkor mosás után kicsit merevebbnek érezheti a ruhákat az öblítő vízben maradt szaponin miatt. Ez azonban nem árt a ruháknak, és Önnek sem. A következő mosáskor el fog tűnni.

A mosódó a színekhez is kíméletes, azaz megóvja ruháit a kifakulástól.

A mosódió szagtalan, így ha Önnek megfelel a tiszta ruhák illata, akkor semmilyen öblítőszerre nincs szüksége. Ha viszont szereti, ha a frissen mosott ruhák illatát érzi, erre is van környezet-, pénztárca- és bőrkímélő megoldás.

Az ecettől sokan ódzkodnak a szúrós, kellemetlen szaga miatt, pedig öblítéshez tökéletes. Ne féljen attól, hogy büdösek lesznek a ruhák, hiszen a kellemetlen ecetszag mosáskor és szárításkor teljesen elpárolog. Cserébe viszont segít megőrizni a textíliák színét és puhábbá is teszi az anyagokat. Ha szeretné, pár csepp illóolajat is csöppenthet mellé, így az üdítő illat is garantált.

Népszerű megoldás még a mosószóda, ami egy hasonló környezetbarát tisztítószer. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a mosószódát takarításra is használhatja, hiszen nincsenek benne káros anyagok, használatakor nem szabadul fel káros gőz, ami belélegezve, vagy a bőrre kerülve allergiás tüneteket okoz. A zsíros felületek tisztításában elsőrangú segítség.

Ha mosni szeretne vele: a szokásos adag mosószer felét vagy akár négyötödét is kipótolhatja vele, a hatásfok pedig ugyanaz lesz. A szóda lágyítja a vizet, így a mosógép alkatrészeit is kíméli, a mosószer hatását pedig megsokszorosítja. A színeket is kíméli, fehér ruhák mosásakor pedig önmagában is alkalmazhatja (mosószer nélkül).

Áztatásra is használhatja, ha nagyon erősen szennyezett ruháról van szó. Egy literhez adagoljon 2 teáskanál szódát. Figyeljen a színtartósságra!

Odaégett a lábas? A mosószódát mosogatáskor is használhatja: 5 liter vízhez adagoljon 1 evőkanál mosószódát, és az eredmény egy hatékony zsíroldó lesz, ami tökéletesen megbirkózik az odaégett ételmaradékokkal.

Takarításkor 1 liter vízhez adjon egy evőkanál szódát, és ezzel mossa le a főzőlapot vagy a linóleumot. A szivacs, konyharuha, kefe szagtalanítására is bátran vesse be.

Olvasson tovább:

Öko öblítő - az illatos ruhákért

Biztos, hogy helyesen mossa a ruháit?

Száraz vagy nedves ruhát teszünk a mosógépbe?

Mit hova kell önteni a mosógép adagolójában

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 06.