Hogyan válasszunk húsdarálót?

keresi a legjobb husdarálót?

Keresi a legjobb húsdarálót? 

Segítek Önnek, és megmutatok több szempontot is amit érdemes figyelembe vennie amikor húsdarálót vásárol.

Miért érdemes otthon darálni a húst?

Az üzletekben kapható darált hús minősége nem biztos, hogy a legjobb. Sok esetben a bőrt, az inakat és a porcot általában a hússal együtt ledarálják. A vákuum csomagolt darálthúsoknál azt se tudja ellenőrizni, hogy tényleg friss-e a húst.

Az otthoni darálás esetén azonban Ön pontosan tudja és ellenőrizheti a hús frissességét.  Mielőtt a darálóba teszi a húst, levághatja róla a nem kívánt részeket. Így tényleg a legjobb húsból főzhet egészséges ételeket a családjának.

Néhány szempontot nézzünk végig, hogy jól választhasson húsdarálót!

Kézi működtetésű vagy elektromos?

A klasszikus húsdaráló évszázadok óta létezik. Az öntöttvas konyhai kisegítőt kézi hajtókarral kell működtetni, ami sok erőt és időt vesz igénybe. A legtöbb eszköz csavaros szorítóval van a munkalaphoz rögzítve a hús biztonságos feldolgozásához. Ezzel szemben az elektromos változat könnyedén működik, Önnek semmilyen erőfeszítésre nincs szükség

Teljesítmény!

A teljesítménynek két mércéje van.

Az egyiket Watt-ban adják meg. Ez a motor teljesítménye. Pl: 2200 W. De a lényeg, szerintem a húsfeldolgozó sebessége.

Néhány példa, hogy legyen viszonyítási alapja:
2200 W teljesítményű húsdaráló 4,3 kg húst darál le 1 perc alatt, egy 2000W  teljesítményű készülék - 2,3 kg húst, és egy1600W -os 1,9 kg húst darál le.

Ezek konkrét húsdaráló készülékek adatai, de a vásárlás előtt mindig nézze meg, hogy az ön készülékénél a gyártó milyen adatokat adott meg.

Egy átlagos magyar háztartásba én az ajánlom, hogy egy 1800-2000w teljesítményű készülék ideális, hiszen kb.1,8- 2 kilogramm húst darál le egy perc alatt! Ezzel a készülékkel már egy kisebb disznóvágást is véghez lehet vinni. :)

A választásánál vegye figyelembe, hogy a nagyobb teljesítmény több áramot is fogyaszt.

hogyan válasszunk husdarálót és mire használhatjuk

Húsdaráló anyaga

Sok húsdarálót készítenek műanyagból, de vannak fém társaik is, sőt rozsdamentes anyagból is készülnek. Természetesen az anyag meghatározza az árát a húsdarálónak. Tudom, hogy a pénztárcája nagy úr, de egy húsdarálót hosszú távra vásárolunk és fontos, hogy ellen álljon a korróziónak, és a savaknak is, és talán a legfontosabb a biztonság!

Pengék/kések

A legjobb kés anyag, a rozsdamentes acél. Az ebből készült éles kések megbirkózhatnak az inakkal és porcokkal is. Nem rozsdásodnak, lassabban tompulnak. Sok húsdarálót önélező késsel gyártanak, ami nagyban leegyszerűsíti a karbantartást.

Kiegészítők

A húsdarálókhoz sokféle kiegészítő tartozhat, melyek megkönnyítik a konyhai munkákat. De azt is végig kell gondolnia, hogy minél több kiegészítő elemmel rendelkezik a készülék, annál magasabb lehet a költsége. Ezért először is gondolja végig, hogy a jövőben biztosan fogja-e őket használni.  

Fordított rendszer

Nem minden modell rendelkezik ezzel a funkcióval. A lényege, ha valami elakadna a darálóban akkor nem kell darabokra szedni a készüléket, hanem megnyomunk egy gomot, a csavar az ellenkező irányba kezd el forogni, így a beakadt részecskét a befogadó nyílásba tolja. Egy mozdulattal kivesszük, és vissza állítva a húsdaráló működését, folytathatjuk tovább a darálást.

Egyéb fontos szempontok a biztonságos húsdarálóért

Túlterhelés és túlmelegedés elleni védelemmel mindenképpen rendelkezzen a  húsdaráló. Ez azért jó, mert a rendszer nagy terhelésnél blokkolja a motor működését, és megakadályozza annak törését.

Ajánlom, hogy válasszon inkább egy kicsit drágább, nagyobb teljesítményű húsdarálót, amelyet nem terhel túl, és akkor megelőzheti a költsége motor cserét, javítási kiadásokat.

Fontos még odafigyelnie, arra, hogy a jó húsdarálóknál stabil lábuknak kell lenniük. Tehát ha lehet legyen csúszásgától bevonat a lábukon. Az áramkábel hossza se utolsó szempont, hogy stabilan elérjen a konnektortól a munkafelületig, ahol stabilan áll és könnyű használni a húsdarálót. Gondoljon arra is, hogy hol tudja gondosan, biztonságosan tárolni majd a húsdarálót és tartozékait.

Húsdaráló tartozékok

Annak érdekében, hogy a húsdarálóval minél többféleképpen dolgozhasson, különféle tartozékok állnak rendelkezésre.

  • Perforált korongok, amelyekkel a hús különböző szemcseméretét érheti el
  • elővágó kés
  • kolbásztartály
  • süti készítő korongok
  • sajtreszelő

hogyan válasszunk husdarálót és mire használhatjuk 

Mit lehet csinálni egy húsdarálóval? 

Itt különféle javaslatokat és alkalmazási területeket mutatok meg Önnek!

Húsdaráló vegetáriánusoknak!

A húsdaráló képzelje el, hogy nem csak húsevők számára alkalmas???? Az elektromos húsdarálót vegetáriánusok is használhatják. Kicsit furcsán hangzik, de igaz. 

hogyan válasszunk husdarálót és mire használhatjuk

Gyümölcs feldolgozás

Az elektronikus eszköz egyfajta gyümölcscentrifugaként vagy turmixkészítőként használható. Ha szeret gyümölcsleveket készíteni, vagy nagyobb mennyiségű gyümölcsöt szeretne feldolgozni, akkor a húsdaráló az ideális. Vásárláskor győződjön meg arról, hogy van-e a projektjéhez megfelelő alkatérsz.

Zöldségfeldolgozás

Ha meg akarja kímélni magát a főzés előtti zöldségek darabolásának fáradságától, jobb, ha ezt az alábecsült konyhai készüléket használja. Így feldolgozhatja a hagymát anélkül, hogy könnyet kellene ejteni. Sok készülék már tartalmazza a megfelelő tartozékokat a zöldségfeldolgozáshoz. A megfelelő rögzítéssel az előkészítés pillanatok alatt megtörténik.

Húsdarálóval omlós sütiket készítünk

Amennyiben van ilyen kiegésztője, akár sütemények készítésére is használható. A húsdarálóhoz speciális tésztatartozékok vannak, amelyekkel különböző formájú kekszet süthet. Vásárláskor győződjön meg arról, hogy készüléke rendelkezik-e ilyen tartozékkal. A tésztát természetesen a szokásos módon kell elkészíteni. Ezután forgassa át a tésztát a megfelelő sütitartozékon, és süsse meg őket.  A kekszsütés még soha nem volt ilyen egyszerű!

Élvezze a tésztát, mint Olaszországban

Szereted a spagettit, és szeretnéd úgy érezni magad, mintha Olaszországban nyaralna? Az elektromos húsdarálóval ez a kívánság teljesül. Léteznek speciális tészta készítő kiegészítők. Számos tészta receptet találhat az interneten. Próbálja ki, és élvezze a "la Dolce Vita"-t.

Húsdaráló kutya- és macskaeledelhez

A vegetáriánusoknak is van kisállatuk, és nekik is fontos, hogy egészséges legyen. Az elektromos húsdaráló a kutya és cica barátok számára is kínál előnyöket. Sok állattartó szívesen nélkülözi a készeledelt, mert azt különféle ízekkel és aromákkal gazdagítják. A legtöbb megvásárolható élelmiszer valójában nagyon kevés húst tartalmaz négylábú barátjának. Húsdaráló segítségével fajának biológiailag megfelelő takarmányt készíthet. A nyers takarmányozást BARF-nek nevezik, és a hús, a csontok és a belsőségek feldolgozását jelenti. Ezenkívül kis mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget adnak hozzá, hogy utánozzák a kisebb zsákmány gyomortartalmát. Így pontosan tudja, mit eszik kedvence minden nap, és támogatja az állat kiegyensúlyozott étrendjét.

Most ismerje meg a húsevők mire használhatják még a húsdarálót

Készítsen hamburgert saját maga

Aki szeret hamburgert enni, és szívesen kipróbálná az elkészítését, az ideális segítőtársat talált a húsdarálóban – a pogácsák ugyanis nagyrészt darált húsból állnak. A tökéletes burger elkészítéséhez használhat durva kolbászfeltétet. Miután megforgatta a húst a darálón, nincs más dolga, mint a húst fűszerezni, és ráhelyezni a grillre. Kezdődhet a hamburger parti!

hogyan válasszunk husdarálót és mire használhatjuk

Halakhoz

A hal feldolgozása is lehetséges. A hal feldolgozása előtt filézze ki, hogy elkerülje a szálkákat az elkészült ételben. Ehhez ugyanaz a tartozék használható, mint a hús feldolgozásához.

Kolbászkészítés

Fogadjunk, hogy arra kérdésre, hogy „Mit lehet csinálni egy húsdarálóval?” egy kolbász jelent meg a fejében ????..

Igen, egy húsdaráló nélkülözhetetlen, ha saját kezűleg szeretne kolbászt előállítani. Nem kell más, mint jó minőségű hús, megfelelő fűszerek és természetesen a húsdaráló kolbásztöltő adapter. Most darálja le a húst kolbászfeltéttel, majd keverje össze a választott fűszerekkel. Egy speciális tartozék, az úgynevezett kolbásztöltő segítségével már töltheti is a beleket. Figyeljen oda, hogy a töltésnél a tömőfát használja, nehogy megsérüljön. Ezután már csak süsse meg a kész kolbászokat (a tepsibe kicsit meg kell szurkálni, hogy ne durranjanak ki a sütőben) és már indulhat is a kolbászkóstolás.

Amint látja, a húsdarálóval sokkal többet lehet csinálni, mint pusztán a darált húst. 

Ismerje meg a Gorenje húsdarálóit >>>

Tudjon meg többet a háztartási készülékekről, és olvasson tovább:

Tartalomjegyzékünk, több mint 700 hasznos írással >>>

A legjobb konyhai kisgépek a gyors és könnyed főzésért és sütésért!

A sütők Lexus-a....

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.