Legyen tele a konyhája az ősz ízeivel - Sütőtökös sajttorta

sütőtökös sajttorta

Az ősz Sztárja a Sütőtökös Sajttorta!

Ősszel imádok sütni, mert a meleg szobában az illatok annyira fel dobják a hangulatot és a sütőtök egy sokoldalú és egészséges kiegészítője a gasztronómiának.

A sütőtök nagyszerű karotin forrás, amely a rost-, kálium- és A-vitamin-tartalom mellett nagy segítséget nyújt a szem betegségei ellen, valamint az immunrendszer felturbózásával segít megvédeni a testet a megfázástól.

Tehát együnk sok sütőtököt, mert finom és maximálisan támogatja az immunrendszerünket.

A személyes kedvencem a sajttorta. Van sütésnélküli és sütős receptem is, mindegyik egyszerű és könnyű elkészítését igényel, miközben mennyeiízei vannak.

Mindkét torta alapja keksz. Többféle keksszel készítettem már a sajttortát, de a legjobb a zabkeksz, de sima háztartási keksz is jó. A sütőtökös verziónál egy narancsos, gyömbéres, fahéjas keksz még jobban feldobhatja a torta ízét.

Fontos, hogy a kekszet csak vajjal dolgozzuk össze, a margarin ebben az esetben nem jó.

A fűszereket helyettesítheti mézeskalács fűszerrel is.

Sütőben készíthető sütőtökös sajttorta.

őszi sütemény sütőtökös sajttorta

(a kép illusztráció)

Első lépés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tésztához: 12 dkg vajas kekszet, 6 dkg vajat (nem margarin), 25 g cukrot, 1 csipet fahéjat, 1 csipet sót és 7 dkg pekándió kell. A kekszet és a pekándiót tegyük egy aprítógépbe, daráljuk le. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a sót, dolgoztassuk tovább a gépet. Végül adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd öntsük a masszát egy kb. 25 cm átmérőjű tortaformába.. Tegyük a tésztát a sütőbe 10-15 percre, míg aranybarna nem lesz. Tegyük félre hűlni, vegyük lejjebb a sütőt 150 fokra.

A krém: 1 kg krémsajtot robotgéppel keverjük habosra. Adjuk hozzá 15 dkg barna, és 22,5 dkg kristály cukrot és fél teáskaná sót, keverjük tovább, míg homogén és habos nem lesz. Ezután mehet bele 5 db egész tojás, egyesével.  Robotgéppel keverjük el benne az összeset. Ha már homogén a krém, óvatosan keverjük bele 22,5 dkg sütőtökpürét, 17 dk tejfölt, végül 1 csipet szerecsenditó, szegfűszeget, gyömbért, és 2 teáskanál vanília kivonatot.

Öntsük a krémet a formába, nyugodtan tölthetjük a forma 2/3-áig. Tegyük a formát egy mélyebb tepsibe, öntsünk a tepsibe forrásban lévő vizet kb. a forma egyharmadáig. A forma alját és széleit vonjuk be alufóliával, hogy semmiképpen ne kerüljön víz a desszertbe.  Nagyjából 60 percig süssük 150 fokon míg a krém szilárd nem lesz, de a közepe még remegős. Kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne a tortát még további egy óráig. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.

Sütés nélküli sütőtökös sajttorta

30 dkg zabkekszet tőrjön össze, vagy aprítóba daráljon le. Ehhez keverjen hozzá 15 dkg olvasztott vajat (nem margarint). Ha kész, ezt bele kell simogatni a tortaforma aljába.

Ezután ez elkészített sütőtök pürét ( 25 dkg sütőtököt kell megsütni, pürésíteni, 1 kávéskanál fahéjjal, 1 csipet gyömbérrel, kevés szegfűszeg, fél citrom levével összekeverni) ízlés szerint össze kell keverni porcukorral (mivel a tök édessége változó ezért ezt muszáj kóstolni, ízlés szerint kb. 6 dkg cukor) és 50 dkg mascarponéval összekeverem. A végén 10 g zselatinfixet kell hozzáadni. (Volt, hogy zselatin nélkül készítettem, úgy is finom)

250ml hideg habtejszínt, fel kell verni 10 g habfixálóval, és ezt is a mascarponés krémhez keverni.

Mehet a krém a tészta tetejére, és hűtőben 4-5 óra eltelte után már lehet dekorálni, sőt fogyasztani is!

Gorenje Beépíthető sütők a maradandó emlékekhez

HomeMade sütőkamra forma A jellegzetesen lekerekített forma a Gorenje sütők egyik leghasznosabb termékjellemzője. Fejlesztéséhez a hagyományos fatüzelésű kemencék jelentették a fő inspirációt, hiszen azokban a forró levegő szabadon áramlik. Mivel a kemencében sütött étel egyenletesen és minden oldalról melegszik, mindig tökéletes a vele végzett munka gyümölcse: ropogós kívül és lédús belül. 

Válassz az Autobake funkciót, amely  üzembiztos főzés kezdőknek (és elfoglaltaknak)

Minden nap más és más kihívást tartogat, és a főzés biztosan nem tartozhat ezek közé. A napi rutinok közepette könnyű úgy érezni, hogy nincs elég időnk finom, egészséges ételeket készíteni, ami gyakran azt eredményezi, hogy a könnyű nassolnivalókat vagy a fagyasztott ételeket választjuk. Ezekben a helyzetekben számíthatsz az Autobake-re. A 22 automatikus főzési programmal ez a funkció mindenki számára ideális – az abszolút kezdők, az elfoglalt szakácsok vagy tapasztalt séfek számára is. Egyszerűen válaszd ki az étel típusát, állítd be a súlyt, és nyomd meg a start gombot – a sütő automatikusan beállítja a hőmérsékletet, hogy az étel tökéletesen megsüljön. Nincs szükség az étel gyakori ellenőrzésére.

Nézze meg a Gorenje BOS6747A01BG Beépíthető Sütő 12 funkcióval, Digitális Kijelzővel, 77 Liter sütőtérrel, Teleszkópos sütősínnel, Gőztisztítással, és Autobake funkcióval >>>

Válogasson a Gorenje beépíthető sütői között >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Hogyan válasszunk beépíthető sütőt?

Legjobb kenyérsütő gépek az egészséges étkezésért

Új Gorenje UltraClean mosogatógépek, made in Európa…

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2023. Okt 17.

Gorenje beépíthető sütő termékajánló