Jól teszi ha megtölti a hűtőszekrényét? Tud áramot spórolni a hűtőjével?

spóroljon áramot a hűtővel

Spórolhat áramot, ha telerakja a hűtőszekrényét?

Tudta, hogy az üres hűtőszekrények több energiát fogyasztanak, mint a tele pakolt?

A mai hűtőszekrények és fagyasztók a technológia igazi remekei. Nem csak hideg levegővel töltik meg a hűtőszekrényt, de elvonják a párát is. Növelik az élelmiszer eltarthatósági idejét, és a készülékek által felhasznált energia csak töredékét használják húsz évvel ezelőtt.

Az üres hűtők több energiát fogyasztanak, mint a telepakolt készülékek?

Az első pillantásra logikusnak tűnhet, mert az is. :) Fizikailag könnyen megmagyarázható, hiszen amennyiben tele van a hűtőszekrény, és az élelmiszerek le vannak hűtve, azok hozzájárulnak a hűtéshez és a hideg megtartásához. Azonban, egy üres hűtőszekrényben folyamatosan kell hűteni a levegőt.
Megoldás: Tehát tegye tele a hűtőt sörrel, és ne a garázsban tárolja, mert az áramszámlája meg fogja hálálni.
TIPP: Forró levest, ételt ne helyezzen a hűtőszekrénybe, mert ekkor a készüléknek növelnie kell a működését, hogy ismét elérje a célhőmérsékletet. Ez azt okozza, hogy addig a pillanatig a hűtőszekrény több energiát fogyaszt.

A hűtési kört, a levegő áramlást nem szabad elzárni

A modern hűtőszekrényekbe egy ventilátor keringteti a hideg levegőt. Ez azt jelenti, hogy a hűtőszekrény belsejében egy levegő hűtőkör alakul ki, amelyet nem szabad elzárni. Emiatt nem ajánlott annyira telerakni a hűtőszekrényt, hogy ne tudjon benne áramolni a levegő. Amennyiben túlpakolj a készüléket, több energia fogyasztásra számíthat.

A készüléket a klímaosztálynak megfelelően kell elhelyezni

A gyártónak kötelessége megadni a készülékek klímaosztályát. Ez azért fontos, mert ez tartalmazza azt a külső hőmérsékleti tartományt, amely között tud csak optimálisan működni a hűtőszekrény. Olvassa el cikkemet, abból mindent megtudhat a klímaosztályról: Ezt szinte senki nem tudja, pedig fontos a hűtőszekrény választásnál!

A hűtő belső hőmérsékletének emelésével csökkentheti az áramfogyasztást

A legtöbb ember túl hidegre állítja hűtőszekrényét. A hőmérséklet egy fokos emelésével már jelentős energiát takaríthatunk meg. A normál hűtőtérben 7 celsius fok a fagyasztóban -16 fok hőmérséklet már ideális. Amennyiben a fagyasztórészben sokáig szeretné tárolnia az élelmiszereket, beállíthatja -18 celsiusra is, de ennél hidegebbet teljesen felesleges.

Válasszon energiatakarékos A+++ hűtő vagy fagyasztó készüléket

Az A osztályhoz képest az A+ osztály kb. 20%, az A++ osztály kb. 40% és az A+++ pedig 60%-al kevesebb energiát fogyaszt azonos üzemeltetés és hűtőméret mellett. Nézzünk egy példát, amelynél 40 Ft-os áramdíjjal számoltam.

Ugyanaz a hűtőszekrény jobb energiaosztály esetén:

  • A+ besorolásnál 280KWh/év, 11 200Ft / éves költség,
  • A++ besorolásnál 227KWh/év, 9080Ft / éves költség,
  • A+++ besorolásnál 149KWh/év, 5960Ft / éves költség

Gondolja végig, hogy amennyiben egy hűtőszekrény pl. 10 évig használ, akkor az A+++-os gép választása esetén egy A+ géppel szemben a 10 év alatt 11200 Ft-5960 Ft=5240 Ft megtakarítás/év x10 év = 52400 Ft!

Böngésszen a hűtőszekrényeink között>>>

 

Olvasson tovább a hűtőszekrényekről:

Miért válasszam a Gorenje hűtő és fagyasztó szekrényeit?

Gorenje TOP fagyasztók 2018-ban

Milyen egyajtós hűtőszekrényt vegyen 2018-ban?

Mi a különbség a No Frost és a Stop Frost a Free Frost és a LowFrost között?

Találja meg a legjobb kombinált hűtőszekrényt!

Létezik gyermekbarát hűtőszekrény?

Hűtőszekrény értelmezéshez idegen szavak szótára

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2019. Márc 05.