Porszívót szőnyegre!

porszívót szőnyeghez

Porszívót szőnyegre!

A porszívó választás első szabálya!

Édesanyám nagyon szereti a régi szőnyegeit. Tudják, ezek olyan óriási perzsa (vagy utánzat) szőnyegek. Nála még az előszobában is szőnyeg, van és minden ajtónál egy kis belépő szőnyeg. Szóval felettébb komfortos az otthona, de a tisztán tartása sok munka. Egyik nap, mivel nem érezte jól magát, felajánlottam, hogy kiporszívózók nála. Ez nem nagy szám, és gondolom, minden gyerek megtetszi az Anyukájának. Igen ám, de nem az anyu porszívójával! Négykézláb a porszívó csővel másztam végig az összes szobát, és még így is maradt macska szőr és haj a szőnyegen.

porszívó szőnyegre

A porszívóját a nővéremtől kapta karácsonyra. Ő azt gondolta, hogy szép zöld, jó az ára, keveset fogyaszt, ez jó lesz anyunak….

Igen ám, de fogalma se volt róla, hogy nem a színét kell nézni, meg hogy porzsák nélküli, és szép ezüstszínű a csöve, hanem azt hogy mire fogja használni.

Tehát kedves olvasóim! A porszívó vásárlás első szabálya, hogy megnézzük, milyen felületre fogjuk használni, és ennek megfelelően vásárolunk készüléket. Tehát, döntse el, hogy keménypadlóra vagy szőnyegre használja inkább a porszívót.

Ugyanis a porszívók tisztítási hatékonyságszerint bevannak sorolva.

2014-2019. között kötelező volt energiacímkével ellátni a porszívókat. Jelenleg sajnos nem így van, de ezeket a besorolásokat a termék adatlapján sok esetben megtalálhatja. Amennyiben van energiacímke, bal oldalán legalul láthat egy betűt (A,B,C,D,E,F,G) mely mutatja a tisztítási hatékonyságot. 

Hogyan határozzák meg a tisztítási hatékonyságot?

A készülék felülettisztítási hatékonysága egy úgynevezett dpu-ban határozzák meg.

De mit is jelent a dpu?

A készüléket egy mesterségesen szennyezett felületen tesztelik. A 'dust pick up' (dpu) a porszívó által a felületből eltávolított mesterséges szennyeződés arányát mutatja. Mindezt három tizedes jegy pontossággal számolják. A dpu kiszámítása nagyon bonyolult, és nem is untatnám Önt ezzel, ezért ismerje meg az tisztítási osztályokat!

Tisztítási osztály

Szőnyeg esetén (dpu)

Keménypadló esetén (dpu)

A

legalább 0,91

legalább 1,11

B

0,87 és 0,91 között

1,08 és 1,11 között

C

0,83 és 0,87 között

1,05 és 1,08 között

D

0,79 és 0,83 között

1,02 és 1,05 között

E

0,73 és 0,79 között

0,99 és 1,02 között

F

0,71 és 0,73 között

0,90 és 0,99 között

G

kevesebb mint 0,71

kevesebb mint 0,90 között

 Ahogy Ön is látja, a legjobb tisztítási hatékonyság az „A”, legrosszabb pedig a „G” besorolás.

Mivel édesanyám sok szőnyege van, így neki az egyik legfontosabb, hogy megnézze a szőnyeg tisztítási hatékonyságot az energiacímkén.
Elárulom, hogy az A szőnyegtisztítási besorolással rendelkező készülékek legtöbbször a legdrágábbak, de a legjobbak is. Amennyiben nem engedheti meg magának a legjobb besorolású készüléket, az is törekedjen a B, vagy C tisztítású porszívót választani. Főleg ha hosszú szőrű a szönyege. Aki nem hosszú szőrrel rendelkező szőnyegekkel az alacsonyabb besorolásút.

Fontos szempont, hogy amit felszívott az ne kerüljön vissza az otthonába, ezért a porkibocsájtásra is figyelnie kell.

Mit jelent a porkibocsájtási hatékonyság?

„A porszívó által kibocsátott, a 0,3 μm és 10 μm közötti mérettartományba eső porszemcsék összes száma elosztva az ugyanebbe a mérettartományba eső azon porszemcsék összes számával, amelyek az adott mérettartományba eső porszemcsékből meghatározott mennyiséget tartalmazó betáplált porból a porszívó szívócsövébe bejutnak. Az érték nemcsak a porszívó szívcsövénél mért pormennyiséget, hanem a máshol kibocsátott – például a készülékből kiszökő vagy a porszívó által generált – pormennyiséget is tartalmazza.”

Tehát a por visszabocsájtás százalékban az osztályokra vonatkoztatva:

  • A: 0,02% alatt
  • B: 0,02% - 0,08%- között
  • C: 0,08% - 00,20% között
  • D: 0,20% - 0,35% között
  • E: 0,35% - 0,60% között
  • F: 0,60% - 1,00% között
  • G: 1,00% felett

Amennyiben allergiás, előnyős lehet HEPA szűrővel ellátott porszívót választania

A porszívóból kiáramló levegőt kimeneti levegőszűrővel szűrik, hogy a kisebb, mikronnyi méretű szennyeződések se kerüljenek vissza a levegőbe. Ezek a filterek szűrőképességük alapján több osztályba sorolhatóak.

Az apró részecskék kiszűrésén belül is léteznek fokozatok. A szabvány azt rögzíti, hogy a szűrőrendszer képes a rajta átfolyó levegőből a 0.3 μm-nél (0.3 mikronnál) nagyobb szennyeződéseket legalább X %-ban, valamint az 1 mikronos és annál nagyobb méretű szennyeződéseket pedig 100%-ban eltávolítani, kiszűrni, ahol X a HEPA fokozattól függő érték az alábbi táblázat szerint:

Osztály a szűrés tökéletessége szerint
HEPA E10 > 85%
HEPA E11 > 95%
HEPA E12 > 99.5%
HEPA H13 > 99.95%
HEPA H14 > 99.995%
HEPA U15 > 99.9995%
HEPA U16 > 99.99995%
HEPA U17 > 99.999995%

Tehát ha egy gyártó annyit mond, HEPA szűrős készüléket árul, kérdezzük meg, hogy annak milyen a HEPA besorolása. Minél nagyobb a szám, annál tökéletesebb szűrést végez a porszívó.

poratka

Az otthonunkban élő, szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus méretű élőlények jelenléte komoly problémát jelenthet az allergiás és asztmás emberek számára. Az elhalt hámsejtekkel táplálkozó poratka az egyik leggyakoribb környezeti allergén. Az általa okozott allergiás tünetek egész évben jelentkezhetnek, az őszi-téli időszakban még intenzívebben.

Allergiásoknak ajánlott legalább Hepa13-as besorolással ellátott szűrőt vásárolniuk, mert a poratka ellen egyedül a HEPA-szűrős porszívók nyújtanak megoldást, minden más csak egy pofon az atkakakinak.

Remélem segítettem és olyan porszívót tud választani, amely Önnek tökéletes.

Nézze meg az onlineMárkaboltok teljes porszívó kínálatát >>>

Tudjon meg további fontos dolgokat a porszívókról:

Hogyan válasszunk porszívót?

10-ből 9-en hibáznak a porszívó vásárlásnál

Melyik porszívó való nekem?

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Jan 24.