Megtérül a jobb áramfogyasztású mosógép vásárlása?

áramfogyasztása a mosógépnek

Rezsicsökkentés háztartási gépekkel

Mosógép áramfogyasztása

Napjainkban energiaválsággal kell szembenéznünk, amely a villamos áram drágulásához vezet. Így az egyik legnagyobb tétel lassan a rezsiköltségben az energia, vagyis a villamosenergia. Fontos, hogy végéig gondoljuk az energiafogyasztásunk, és hogy mely módon tudjuk csökkenteni azt.

Mit tehetünk, hogy kevesebb áramot fogyasszunk?

Az egyik megoldás, ha energiatakarékos készülékekkel veszi körbe magát. Nem kell lemondani a hűtő, mosógép, vagy a mosogatógép kényelméről, hanem energiahatékony készüléket kell választani.

Ezekhez a készülékekhez a gyártó mindig ad egy un. energiacímkét, melyen tudja ellenőrizni a készülék áramfogyasztását is. A készülékek A-G-ig vannak besorolva osztályokba.  A legjobb energiabesorolású készülékek „A” energiaosztályba vannak a sorolva, és a legrosszabb energiaosztály a „G”.

Hasonlítsunk össze egy „A” energiabesorolású mosógép áramfogyasztását egy „D” energiaosztályú mosógéppel. Mind két készülék Whirlpool és 8 kg kapacitással bír.

Nézzük az energiacímkéjüket

mosógép áramfogyasztása

A készülék áramfogyasztása 100 ciklusra van megadva. Tehát azonos 100 mosást az „A” energiabesorolású készülék 47kwh fogyasztással, míg „D” energiaosztályú készülék majdnem a duplájával, 73kwh áramfogyasztással mos ki.

Az áram tarifái az egyetemes szolgáltatóknál a korábban a köznyelvben elterjedt "nappali" és "éjszakai" áram tarifákhoz képest ma már jóval szofisztikáltabbak, így megkülönböztetünk A1 (kedvezményes és normál), A2, B (Geo), és H tarifákat. Ezért én most 40 Ft áramdíjjal számolok, bár már olvastam olyant is, hogy 63 Ft lesz év végér az 1kwh, de remélem, hogy ez csak rémhír.

Tehát a két mosógép éves fogyasztás különbsége, nagyjából úgy számolható ki, hogy ha pl. heti 3x mosunk 1 adagot, az 56 hét x3= 168 mosást jelent.

Az „A” besorolású Whirlpool FFB 8469 BV EE Elöltöltős mosógépnél 1 ciklus (amely ECO programot jelent) 0,47 kwhx168db= 78,96kwh x40 Ft= 3158 Ft.

Az  "A" energiakategóriájú mosógépnek az áramdíja: 3158 Ft. Szerintem ez az összeg kevés háztartást terhel meg.

Nézzük a „D” energiaosztályú Whirlpool FFL 6238 W EE Elöltöltős mosógép 1 ciklusra vetített áramfogyasztása (ECO programon) 0,73kwh melyet megszorzunk 168 mosási alkalommal = 122,64 x 40 Ft =4906 Ft az éves energiafogyasztás amennyiben ECO programon 168 mosást végez el a mosógéppel. 

A két mosógép ára között a különbség pár ezer forint jelen helyzetben, így 1-2 év alatt megtérül még ez a minimális áramdíj különbség is, főleg ha az energiaválságban drágul az áram díja. 

Amennyiben mosógép választás előtt áll, mindenképpen vizsgálja meg az energiacímkét és kérjen segítséget háztartásigép szakértő kollégáimtól a +36-1/478-2128-as telefonszámon, vagy a https://www.onlinemarkaboltok.hu/segitseg-online-ugyintezes oldalon.

Böngésszen a Whirlpool mosógépei között a "Hivatalos Forgalmazónál" >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Ide kattintva láthatja az összes mosógépes cikkünket >>>

A legnépszerűbb Whirlpool felültöltős mosógépek 2022

Mire jó a gőz a mosógépben?

Ruhacímke kisokos

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Júl 19.