Hogyan építhetem be a mosogatómat? Alulról, felülről, süllyesztve?

mosogató beépítése

Hogyan építhetem be a mosogatómat? Alulról, felülről, süllyesztve?

Mindent a konyhai mosogatók munkafelületbe helyezéséről. Süllyesztett, alulról ragasztott, ráültetett vagy hagyományos?

Ahány ház annyi szokás! És ez a konyhai mosogatókra is igaz. A piacon sokféle mosogató medencét lehet kapni, és ezeket különböző módon lehet beépíteni. Olyan hatalmas a kínálat, hogy akár több száz otthonba bemehetünk és nincs két ugyan olyan mosogató. Hát nem izgalmas?

Igen ám, de ha konyhafelújítás előtt áll, az új mosogató megtervezése nem csak örömöt okoz, hanem a bőség zavarában kihívássá is válhat. Én most segítek Önnek megérteni, hogy mi a különbség a mosogató típusok beépítési lehetőségei között.

Ha kiválasztja a mosogatótál beépítési módját, már közelebb van az ideális mosogató medence kiválasztásához.

Nézzük akkor milyen mosogató telepítési lehetőségek vannak.

Klasszikus felülről telepítés:

  • felülről telepítve, az éle a munkalap tetejére helyezve.
  • felülről telepítve, de munkalapszintbe telepítve

Alulról telepítve:

  • alulról telepítve, lesüllyesztve

Ráültetett telepítés

  • magasabban van, mint a munkafelület.

Klasszikus telepítés

hagyomanyos mosogató

A mosogató medence a munkafelületre fekszik fel. Ez a hagyományos verzió, melyet a legtöbb konyhában alkalmaznak napjainkban is.

Ebben az esetben, a mosogató bármilyen munkalaphoz kombinálható, és rengeteg féle mosogatótál választható.

Csillogó rozsdamentes acél, vagy ellenálló gránit mosogatótálak, esetleg fényes kerámia mosogatómedencék - mind könnyen felszerelhetők a hagyományos klasszikus módon. Bármelyik munkalapon, ahol tetszik önnek.

A hagyományos beépítésnél a mosogató a munkalapba felülről kerül beépítésre. A használati utasítás tartalmazza a beépítési folyamatot. Ebben az esetben a mosogatótál pereme ráfekszik a munkafelületre. Tehát a mosogatótál pereme picit „magasabb” mint a munkafelület. Szerintem ez egyáltalán nem zavaró, hiszen régebben minden mosogatómedence ilyen volt. :)

De ha Önt ez zavarja, hogy a mosogatótál pereme felfekszik a munkafelületre, akkor válassza a klasszikus telepítést, de kicsit süllyesztve. 

Munkalapszintbe, vagy süllyesztve beépíthető mosogatók, felülről

süllyesztett mosogató

A munkalappal egyvonalban is elhelyezheti a mosogatótálját, vagy kicsit akár be is süllyesztheti.  Így a munkafelületről könnyedén belesöpörheti a morzsákat a mosogatótálba, nincs zavaró perem, sőt a perem alatt baktériumok sem tudnak elbújni. A telepítéséhez szakember segítségére van szükség, hiszen meg kell munkálni a munkafelületet, hogy pontosan besüllyeszthesse a mosogatótálat. 

Alulról beépíthető mosogatótálak

alulról ragasztott

Az alulról telepített mosogatók különleges és elegáns kinézetet varázsolnak a konyhájába. Mivel víz éri a munkafelületet, és mert alulról telepített kivitelezés, a munkafelület anyaga extra fontos.

A munkalap alá építhető mosogatókat kizárólag valódi fa, gránit, vagy más teljesen vízhatlan munkalap alá lehet építeni. A rögzítés alulról történik a munkalapba, dübellel, vagy szilikon tömítés és / vagy ragasztó tartja a helyén.

Telepítés: A mosogató alulról történő felszerelése rendkívül pontos kivitelezést igényel. Mivel ezen típusú mosogatóknál is fontos a szivárgás megakadályozása, és mivel az edényekkel teli mosogató nagyon nehéz, ajánlom szakember segítségét a beszereléshez.

Ráültetett típusú mosogató 

ráültett mosogató

Extra divatos kivitel a ráültetett mosdó, és nem csak a konyhában, de a fürdőszobában is sokan választják. Megdöbbentő látványt tud nyújtani.

A kifinomult kerámia, gránit vagy rozsdamentes mosogató merészen kinyúlik a munkafelület fölé. Ez a mosogató az alapszekrényen ül.

Ezeknél a mosdóknál figyeljen oda arra, hogy milyen magas lesz a mosogatási magasság. Mert ha magas szekrényre egy magas mosogatót telepít, előfordulhat, hogy nem lesz kényelmes használni.

Típustól függően szerelhetjük látszó-, és rejtett konzollal, illetve építhetjük pultra vagy akár bútorra is. Minden esetben a használati utasítást kövesse.

Melyik munkalapra telepítheti a kiválasztott mosogatótálcát? 

 

Telepítés típusa

Munkalap anyag

Felülről

Alulról

Ráültetett

Gránit

x

x

x

Laminált

x

 

x

x

x

x

Edzett üveg

x

x

x

Csempével kirakott

x

 

x

Fa

x

 

x

 

Remélem hasznos volt a cikkem, de ha kérdése van, nyugodtan forduljon szakértő kollégáimhoz a +36-1/478-2128-as telefonszámon.

Nézze meg a korszerű és szépséges BLANCO mosogatókat oldalunkon >>>

Tudjon meg többet a mosogatókról:

Sokoldalú rozsdamentes mosogatók

Különleges mosogató szettek

Fekete gránit mosogató helyrehozása

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Ápr 28.