Mit tegyünk és mit ne tegyünk a szárítógépbe!

mit tegyünk, vagy mit ne tegyünk a szárítógépbe

Milyen ruhát tehetünk, és milyent nem a szárítógépbe!

Erre figyeljen a szárítógépbe pakolásnál!

Egy kedves olvasóm, írt nekünk egy levelet, melyben kifejezte az aggályait a szárítógépben való szárítással kapcsolatban. Sajnos sok olyan ruhaneműje van, amiben már nem látható a ruhacímke, így nem tudja elolvasni, hogy szárítógépben szárítható-e vagy sem.

Most ebben próbálok segíteni.

Amennyiben van ruhacímke az egyértelműen fogalmaz a szárítógépbe helyezésről.

A Ruhacímke értelmezés szárításhoz! Szárítógép jelek cikkemből, mindent megtudhat erről.

Fontos, hogy a szárítógépbe nem szín szerint kell pakolni, mint a mosógépekbe. A szárítógép titka, hogy hasonló anyagokat kell együtt szárítani, hiszen a szárítógép programok úgy vannak kialakítva. Ez azért van, mert a hasonló anyagok szárítási ideje kb. azonos és a hozzájuk való hőfok is. Így, ha szárítógépet használ, akkor már a mosógép betöltésénél is ezt kell figyelembe vennie, hogy ruhái a szárítógépből kivéve, puhák illatosak és sokáig újszerűek maradjanak.

Most nézzük meg, hogy mit tegyünk, ha nincs ruhacímkénk? Szárítógépbe tehetjük a ruháinkat vagy sem?

Az alábbi anyagtípusokról tudja meg, szárítógépben száríthatóak-e.

Akril, Kasmír, Gyapjú

Az akril műszálból készül. Gyakran a gyapjú és a kasmír helyett használják, így készül belőle sál, kesztyű, pulóver. A kasmír és gyapjú anyag, ami nagyon érzékeny, ezért nagyon kell rájuk vigyázni. Szabad őket szárítógépbe helyezni, bár a gyűrődésre hajlamosak, de oda kell figyelni, hogy csak alacsony hőfokon és kímélő ciklust szabad használni. Sok szárítógép rendelkezik már gyapjú programmal, amely mindhárom anyagtípusra alkalmas.

Pamut

Mivel a pamut egy természetes rost, nagyon kedvelt a belőle készült ruhanemű. A legtöbb pamut ruhadarabot meleg hőmérsékleten is lehet szárítani, tehát abszolút szárítógép barát anyag. Arra azért figyeljen oda, sokszor nem 100% pamut a ruhanemű. Amennyiben magas a pamut arány, semmi probléma nem lehet a szárítógépben való szárítással. Ha kevés a pamut arány akkor is nagy valószínűséggel beteheti a szárítógépbe, de alacsonyabb hőfokot válasszon.

Farmer

A farmer anyag fő összetevője pamut, tehát bírja a magas hőmérsékletet. De azért ne a legmagasabbat válassza, mert az a rugalmasságában kárt tehet. Inkább közepes hőfokon vagy, ha van farmer program akkor azt válassza.

Bőr, műbőr

Hát a bőr az, amit én egyáltalán nem ajánlok szárítógépbe helyezni. A ruhaszárító hője miatt ezek a hamis és valódi bőrtermékek megrepedhetnek és eltorzulhatnak. Ez azt jelenti, egy bőrkesztyűnél, hogy az egyik ujj (tartósan) meggyűrődhet, míg a másik kinyúlik. Nem érdemes kideríteni, hogyan fog reagálni a bőr, műbőr a szárítógépre.

Vászon

A lenvászon népszerűsége egyre nő, főleg, hogy a bevásárláshoz is egyre gyakrabban vászon táskát választunk. Fontos, hogy az élelmiszert tiszta táskába rakodjuk, ezért sűrűn mossuk ezeket a szatyrokat. A lenvászonból törölközőket, ágyneműt és számos más ruházati terméket is készítenek.  A legtöbb lenvászon anyag szárítóható szárítógépben. Bízzunk abban, hogy a lenvászon terméket a gyártó előmosta, ezzel megelőzve a színvesztést, amit a magas hőmérséklet okozhat. A legtöbb szárítógép bír ágynemű programmal, amely ezeknél az anyagoknál kiváló választhat.

Selyem

Ez nagy kérdés. Vannak olyan szárítógépek melyek rendelkeznek selyem ciklussal. A hőszivattyús szárítógépekbe alacsony hőfokon valójában megszáríthatja, de mivel ezek vékony anyagok, pikk-pakk szabadlevegőn is megszáradnak, így én nem kockáztatnék.

Amit biztos ne tegyen be szárítógépbe

Fürdőruhák, melltartók, harisnyanadrág, vászoncipők, gumi aljú szőnyegek és a gumi talpú házipapucsok, csipkét tartalmazó finom ruhaneműk, díszítéssel (flitter, gyöngy) rendelkező ruhák.

Fontos, hogy ne tegyen a szárítógépbe a gyúlékony dolgokat.

Ne tegyen olajos rongyot vagy törölközőt szárítógépbe – még akkor sem, ha kimosta, mert benne maradhatott egy pici gyúlékony anyag. Itt nem a konyharuhára gondolok, ami egy kis háztartásban keletkezik, hanem pl.  egy autószerelő műhelyben, vagy ipari konyhán keletkező szerelő, és konyhai „rongyokról” beszélek, amelyek zsírral, olajjal és/vagy oldószerekkel telítettek. Sajnos külföldi példákat találtam arra, hogy szállodák, éttermek olyan esetekről számoltak be, amikor az olajos kiömlések (például olajsütőkből származó olaj) feltakarításához használt rongyokat vagy törölközőket kimosták, majd a szárítóba dobták, és „spontán égés” következtében lángba borultak.  Nyilvánvaló, hogy a mosási folyamat nem távolította el az összes olajat. Ezek azok a gyúlékony foltok, melyeket nem szabad szárítógépbe helyezni.

Hangsúlyozom, még egyszer, hogy ez nem a családi konyhában használt konyharuhára vonatkozik.

Válasszon hőszivattyús szárítógépet, mely kímélő programjaival biztos vagyok benne, hogy kiszolgálja háztartását!

Nézze meg az onlineMárkabolt szárítógép kínálatát >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Szárítógépet vásárolt? Figyeljen, mert kicsit másképp érdemes mosnia is!

Megéri szárítógépet vásárolni? 19 TÉNY a szárítógépről!

Szárítógép jelek, szimbólumok, programjelzések

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Febr 03.