Milyen tűzhelyet vegyen?

milyen tűzhelyet vegyen

Milyen tűzhelyet vegyen?

Tanácsok, tippek tűzhely vásárláshoz!

Az első, amit el kell döntenie, hogy egy szabadonálló készüléket választ, amely főző és sütő részből áll, vagy két külön készüléket, amely főzőlapból és beépíthető sütőből áll.

Fontos, hogy a két típusú készülék között nincs „győztes” vagy „vesztes”. Az Ön személyes preferenciája az, hogy melyik készüléket választja.

Amennyiben szabadonálló tűzhelyet szeretne, jó helyen van J Olvasson tovább!

Szabadonálló tűzhelyek előnyei

tuzhely választás

A szabadonálló tűzhelyet könnyű elhelyezni. Szinte bárhova letehetjük, ha a csatlakozók biztosítottak. Míg a beépíthető készülékeket szekrénybe kell illeszteni. A beépíthető sütők azért hódítanak egyre több vásárlót, mert akár szemmagasságba is elhelyezhetőek, így könnyebb a tepsik kiemelése, és a tisztántartásuk is, hiszen nem kell hajolgatni.

Amennyiben beépíthető sütőt választ, gondolnia kell a főzőlapra is, hiszen ez nem tartozéka a sütőnek, ellenben a komplett tűzhelyekkel, ahol sütő és főzőlap egy készülék. Amennyiben különálló készüléket választ, két gondot vesz a nyakába, és konyhabútorban is két helyet kell biztosítani.

A szabadonálló tűzhelyeknél sokféle kombináció közül választhat, a főzés és a sütés terén is. Attól függ, hogy Ön melyik főzési fajtát részesíti előnyben.

Tűzhely típusok

Választhat gáz tűzhelyet, ahol gázzal működik a sütés, főzés is.

Léteznek kombinált tűzhelyek, ahol gázégők biztosítják a főzést, de a sütési mód elektromos.

A harmadik típus pedig olyan tűzhely ahol elektromos a főzés és a sütés itt. Ebben az esetben indukciós vagy kerámia főzőlappal készül az elektromos sütő.

Telepítés

A gáz a leggazdaságosabb választás, ha már ki van építve otthonában. Fontos tudnia, hogy a gázkészülékek beépítése szabályokhoz van kötve, így mindenképpen szakemberre van szükség. A beépíthető gáz sütő önálló készülékként ritka, inkább elektromos változatban találja őket. Így ha gáz sütőt szeretne, akkor ajánlom inkább, hogy a gáztűzhelyek között keresgéljen.

A kombinált (gáz és elektromos) működésű és csak elektromos működési tűzhelyeknél is szükség lehet szakemberre. Amennyiben még nem volt önnél elektromos tűzhely, mindenképpen villanyszerelővel kell beszélnie, mert nem biztos, hogy a villamos rendszer elbírja a készülék áramfelvételét. Sok esetben előfordul, hogy egy új vezetéket kell bevezetni a készülékhez. Azonban ezt elég egyszer kivitelezni és mivel nincs nyílt égés és gáz szökés lehetősége, biztonságosabb használni az elektromos készülékeket. Szerencsére már olyan alacsony energiafelhasználású tűzhelyek vannak, hogy nem fogja nagy összeggel megemelni a rezsijét.

Böngésszen az onlineMárkaboltok összes tűzhelye között >>> 

Mire figyeljen a tűzhely főzőlap részénél

Főzési zónák /égők

Keressen olyan tudású és elrendezésű tűzhelyet, amely kis- közepes és nagy főzési zónákat / égőket is tartalmaz. Fontos az elhelyezésük is! Mert a nagy tudású wok égők sokszor elől vannak, hogy ne kelljen áthajolgatni hozzájuk.

areaflex

Az indukciós főzésnél lehetősége összekapcsolni zónákat, így egy nagy főzési felületet kap, ahol akár egy nagy vagy több kisebb edényben is készíthet ételt.

A gáztűzhelyek között talál olyant, ahol van elektromos szikragyújtás. Ekkor konnektorra is szükség lesz a tűzhely beüzemelésnél. Ez nagyban megkönnyíti a működtetést, hiszen nincs szükség gyufára, gázgyújtóra, mert egy gomb megnyomásával tudja begyújtani az égőket.

Főzőedények 

Kényelmesen illeszkednie kell a főzési zónához, és nem szabad korlátoznia a többi zóna használatát.  Ha indukciós főzőlapot választott, ellenőrizze, hogy az edények kompatibilisek-e. Ezt megteheti, egy hűtő mágnessel. Amennyiben az edényen megtapad, jó lesz indukciós főzéshez is.

Mire figyeljen a tűzhely sütő választásnál

A sima gáztűzhelyek, gázsütőknél nincs sok extra funkció. Azonban talál olyant közöttük, ahol beépített grill segíti az ételek tökéletes kivitelezését. A modern készülékekben már légkeverésre is lehetőség van, de ebbe az esetekben szükség van áramforrásra a készülék használatához.

Sütőtér a tűzhelyeknél

Többféle méretű tűzhellyel találkozhat a kínálatban. Vannak kisebb 50 cm széles és normál 60 cm széles készülékek. Amennyiben ön kis családban, vagy egyedül él természetesen elég a kisebb készülék. Ahogy a főzőlap mérete is, ilyenkor a sütő belső tere is kisebb.

Böngésszen az onlineMárkaboltok összes tűzhelye között >>>

Az elektromos készülékeknél sok hasznos funkció található.

Ventilátorral felszerelt

tuzhely választás

A légkeveréses, vagy hőlégfúvás funkció jól használható több szinten történő sütéshez. Használhatja őket újramelegítéshez, péksüteményekhez és sültekhez. is A ventilátort a környező elemből származó hővel használja, és általában gyorsabban, egyenletesebben és hatékonyabban melegszik fel.

Hagyományos sütési mód 

A felső és alsó elemekből származó hőt használja ventilátor nélkül. Megfelelően egyenletes fűtést biztosít, de általában kissé forróbb a teteje felé, lehetővé téve az ételek tetejét. Ideális egy tálcás kekszhez, pogácsához, muffinhoz, szeletekhez és tojásos ételekhez is. Sok esetben az alsó- vagy felső fűtőelem párosítható ventillátorral is.

Grill funkció

A grillfunkció lényege, hogy kapnak egy kis kérget a sültek, belül pedig őrzik a szaftosságukat. A legtöbben húsokhoz használjuk a grillezés, de ennél jóval sokoldalúbb ez a sütési mód. Előzetesen bepácolt húsokat, magas zsírtartalmú húsokat és húsféléket, köztük hurkát, kolbászt, grillezni szánt sajtokat és zöldségeket érdemes elsősorban így készíteni.

Böngésszen az onlineMárkaboltok összes tűzhelye között >>>

A tűzhelyeknél is van lehetősége öntisztító sütőket választani

Katalitikus bélések (vagy öntisztuló felületek)

Ezek a zsírfröccsök elnyelésével működnek. Ahhoz, hogy a bélések jól működjenek, rendszeresen egy órán át 250 ° C-ra kell melegítenie a sütőt, hogy leégjen a ráfröccsent étel. Ha kihűlt, nedves ruhával törölje le. A készülék leírásában keresse meg, hogy mely falakat borítja katalitikus bélés, mert van, hogy csak a hátsó falra helyeznek ilyent. Ezek a katalitikus béléseket egy idő után cserélni kell.

Pirolitikus tisztító funkció

A pirolitikus tisztítás során a sütőt körülbelül két-három órán át kb. 400–500 ° C-ra melegszik, az ételmaradékot hamuvá változtatja, amelyet lehűléskor egyszerűen letud törölni. Ha ezt a funkciót használja, ügyeljen arra, hogy bőven legyen szellőzés, és tartsa távol a kisgyermekeket a sütőtől, mert a sütőajtó üveg nagyon felmelegedhet. 

Opcionális funkciók, amelyeket hasznosak lehetnek

Gyors melegítés 

Ez a beállítás lehetővé teszi a sütő gyorsabb előmelegítését, így időt és energiát spórol önnek. Ideális fagyasztott előre csomagolt ételek főzéséhez is, amelyeket a fagyasztóból közvetlenül a sütőbe lehet tenni.

Kiolvasztás

Nem használ hőt, hanem a sütő levegőt keringtet az étel leolvasztására. Ez az üzemmód élesztős tészta előállítására, valamint gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények szárítására is használható. 

Automatikus főzési funkciók

Ez olyan recepteket tartalmaz, amelyeket betápláltak a sütőben. Egyszerűen kövesse a receptet, és a sütő meghatározza az üzemmódot, azt, hogy hova helyezze el az edényt, a főzési időt és a hőmérsékletet is.

Remélem hasznos tanácsokat kapott a tűzhely vásárlásához.

Böngésszen az onlineMárkaboltok összes tűzhelye között >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább >>>

Melyik tűzhelytípus való Önnek?

Tűzhely tisztítása Öko módszerekkel

Hogyan válasszunk tűzhelyet?

 

Nézze meg vásárlóink véleményét az onlineMárkaboltokról!>>>

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.