Milyen csapot vegyek?

Kihúzható fejes csaptelep

Milyen csapot vegyek?

4 szempont ami segít, hogy a megfelelő csaptelepet válasszunk konyhánkba.

A csaptelep a konyha egyik legkisebb, mégis legfontosabb része, ezért ezer okot tudnék felsorolni arra, miért nézzen alaposabban körül, mielőtt kiválasztaná azt a típust, amit utána évekig használ.


Ha csak a konyhai szerepét vesszük szemügyre, akkor is minden mozdulatunkat kíséri: iszunk belőle, vizet használunk a főzéshez, evés után elmosogatunk, kezet mosunk, tisztálkodáskor is azonnal oda nyúlunk… és még sorolhatnánk.


Mivel minden esetben fontos, hogy a víz tiszta és egészséges legyen, ezért is lényeges, hogy a csap, amit választ, biztonságos és bevizsgált legyen. Ez garantálja, hogy sokáig megőrzi minőségét, és nem oldódnak ki belőle a káros anyagok. Ezen kívül az is lényeges, hogy tartóssága és használhatósága szempontjából megbízható legyen, hiszen gondoljon bele, akár egy pohár vízért, akár leöblíteni valamit, a csapot naponta akár százszor megnyitja, így nagyon hamar kiderülhet, hogy mennyire bírja a strapát. A gyengébb típusok hamar elkezdenek csöpögni, vagy kilazulnak, és ilyenkor jön rá az ember arra, hogy talán megérte volna a kicsivel drágábbat, de jobbat venni.

A használhatóság még arra is vonatkozik, mennyire könnyű kezelni és szabályozni a víznyomást és a hőmérsékletet. A silányabb csapokat szinte lehetetlen a megfelelő hőmérsékletre beállítani, és amíg a beállítással vacakol, ismét csak kifolyik a pénz a kezeink közül. Emellett környezetkímélő szempontból is hátrány.
Hogy egy csap kiválasztásakor mire érdemes figyelni? Máris mondom! :)

 

1. NYOMÁS

A lakásban adott vízrendszertől függ, hogy alacsony, vagy magas nyomású csapra van szükség. Ha nem biztos a dolgában, mindenképpen kérdezzen meg egy szakértőt.

 

2. ANYAG, SZÍN ÉS KIALAKÍTÁS

Szín tekintetében a mosogatómedence kiválasztása után lehet gondolkodni a csap színén, vagy ha csak csapot keres, akkor a kinézetét, anyagát a már meglévő mosogatótáljához igazítsa. A klasszikus nemesacélhoz rozsdamentes nemesacél csap dukál. A piacon a mosogatómedencéhez hasonlóan itt is megtalálhatók a kerámia-króm, gránit, gránit-króm változatok. Bármelyik nagyon jó választás, kinézetüket és tisztíthatóságukat tekintve is, mert nehezebben tapad meg rajtuk a víz, így a vízkő kialakulásának esélye is kisebb.
Ha megfelelő vízsugár-szabályozója is van, az nagyon megkönnyítheti a munkát, a szélesebb vízelosztás ugyanis hatékonyabbá teszi a mosogatást, így vizet spórolhat, és csökken a vízkőlerakódás. Hab a tortán, hogy a takarítása kényelmesebb és ritkábban is van rá szükség. :)
Manapság már inkább egykaros csapokat talál a piacon, amelyek előnye, hogy modernebb hatásúak, és egy mozdulattal megnyithatja a vizet, beállíthatja a hőmérsékletet és az erősséget anélkül, hogy mindkét kezét szabaddá kellene tennie.

Rozsdamentes Gránit Kerámia Kerámia-króm Gránit-króm Festett csaptelep Festett-króm

 

3. KÜLÖNLEGES CSAPOK

Vannak speciális esetek, amikor a hagyományos csaptelepek nem felelnek meg. Például amikor a nagyobb edények nem férnek be alá… Ilyenkor megoldás a kihúzható fejes csaptelep. Ha mégis fix fej mellett dönt, figyeljen a csaptelep magasságára és ívére!
Ha tervezéskor úgy alakult (vagy tudatosan döntött úgy), hogy a mosogató az ablak alá kerül, akkor a nagyméretű csaptelep miatt ablaknyitáskor mindig akadályokban ütközhet. Kivéve akkor, ha lesüllyeszthető vagy eldönthető csapot választ, mert ezek szabad utat adnak az ablaknyitásra és zárásra.
A zöldségek tisztításakor nagyon megkönnyíti a dolgát, ha zuhanyfejes csaptelepet választ, mert hatékonyabban oszlatja el a vizet, és akár spórolhat is, hiszen a jobb vízeloszlás miatt kevesebb víz is elegendő.
Hasonlóan nagy segítség lehet, ha a csapból azonnal forró víz folyik, mint a Blancohot csaptelepnél. Ez a forró vizes rendszer számos munkafolyamatot egyszerűbbé tesz a konyhában pl. melegítés, blansírozás, gyors előkészítés, hiszen a csapból azonnal forró víz (is) folyik.

 

4. VÉDELEM

Ha sikerült megtalálnia a legjobb csaptelepet, egy jótanács: vigyázzon rá! Jelentősen megnövelheti az élettartamát, ha a csap elé, a sarokszelepre tesz egy szennyszűrőt, így a nagyobb darabok biztosan nem károsíthatják a szerkezetet.

Tekintse meg teljes csaptelep kínálatunkat!


Ha bármilyen kérdése van, hívja mosogatómedence szakértő kollégámat közvetlenül a +36 1 478 2128-as számon,aki személyesen fog segíteni abban, hogy a legmegfelelőbb csaptelep kerüljön otthonába!

 

Tudjon meg többet a mosogatás kellékeiről: 

Különleges mosogató szettek

Fekete gránit mosogató helyrehozása

Praktikus kiegészítők a mosogatásban

Rozsdásodhat a rozsdamentes mosogató?

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 03.