Hogyan kell beépíteni a csaptelepet?

csaptelep beépítése

Pontos útmutató a csap felszereléséhez gránit mosogatótálba.

A mosogatótálat és a csaptelepet többféle módon lehet beépíteni a konyhájába. A mosogatótálat be lehet építeni alulról, felülről, és süllyesztve is. Az írásunk alatt, talál egy cikket, melyben ezt bővebben leírom.

Ezért mielőtt mosogatót választ, ki kell gondolnia, hogy melyik típusút szeretné, mert ez befolyásolja, hogy a csaptelepet mily módon kell beépítenie. A Blanco csaptelepek többféle formában és kivitelben készülnek, így illeszkednek dizájnban és beszerelési lehetőségekben is a mosogatótálhoz.

A csaptelep beszerelési eljárás lényegében hasonló. Amennyiben munkalapba süllyesztett mosogatótálat választ, nincs lehetősége a mosogatóba beilleszteni a csapot, így a mögötte lévő munkalapba kell az beszerelni. Ebben az esetben fontos, hogy a munkalapba készítse el a lyukat, ahova majd a csapot szereli. Ez kicsit több munkával jár, mert a munkalap kivágása otthon nehézkes, így érdemes már a szabászatban megadni a helyét, és az ehhez értő szakemberekkel végeztetni a feladatot.

Amennyiben a munkafelületre helyezi a mosogatótálat, akkor az alábbi lépéseket kell követnie a csap felszereléséhez.

Ha lehetséges, szerelés előtt készítse elő a lyukakat a gránit munkalapon, hogy illeszkedjenek a csapokhoz és azok távolságához.

A munkalapra szerelhető csaptelepek általában egylyukú kialakításúak, és alulról rögzítik a munkalaphoz, rögzítőkonzol vagy anya segítségével. A két vízellátó nyílás ugyanazon a lyukon fut keresztül.

Először mindig olvassa el a csaptelephez mellékelt használati utasítást. Ebben mindig megtalálja a pontos méreteket, így el tudja dönteni, hogy hova szeretné elhelyezni.

A csaplyuk kiütésének helyét a mosogató felületén lévő matrica segíti. Van, hogy több matrica van, mert Ön teheti, jobbra, balra, középre a csapot, attól függően Önnek, hogy kényelmes. Miután eldöntötte a csap helyét, kezdődhet a beépítés.

Fontos!, hogy ütni mindig felülről lefelé kell, és fúrni pedig alulról kell. Az előkészített nyílásoknál alul egy előmart kikönnyítés van, hogy Ön könnyedén kialakíthassa a csaptelep helyét.

Lássuk a csaptelep beépítésének folyamatát

1/ A csaplyuk kialakítását csakis a mosogató beépítése előtt végezzük, különben a megfeszülő mosogató eltörhet. A dugóemelőnek és a mosószer-adagolónak is a fenti módon részletezett formában alakíthatjuk ki a lyukakat. A mosogatót helyezzük a helyére és ott végezze a lyuk kiütését.

2/ A kiválasztott kikönnyítésre rá kell ütnie egy vésővel, pontozóval, mert így biztosan csak annyi törik ki a gránitból, amennyi szükséges. A kiütőszerszám mindenképpen tompa legyen, hogy lefelé szakítsa az anyagot, ne oldalra repessze. Először középre üssünk, majd a széleket pattogtassuk le.

csaptelep beépítése

A nagyobb egyelést kalapáccsal is elvégezhetjük.

csaptelep beépítése

Végül reszelővel, ráspollyal formáljuk alakra a lyukat.

csaptelep beépítése

Ha elértük a vastagabb részt, akkor már végeztünk is a munkával, biztosan lesz elég hely a csapnak.

Nem baj, ha nem tökéletesen kerek a lyuk, mert a csaptelep úgyis eltakarja.

A csaptelep kialakítás a fenti módszerrel a legegyszerűbb, de van aki a fúrást kedveli, így ezzel a módszerrel is megteheti a kialakítást. A fúrást alulról végezzük, határozottan, ne féljünk tehát tőle, mert a gránit ellenálló, nem fog eltörni. Védőszemüveget azonban minden esetben használjunk, mert porolódó részecskék, lepattanó szilánkok bármikor előfordulhatnak. Fúráshoz a mosogatót helyezzük vízszintes helyzetbe, stabilan feküdjön, ne billegjen, mert úgy nem végezhetünk elég precíz munkát. Kifejezetten gránithoz való lyukfúrót használjunk, ezek általában 35 mm átmérőjűek.

3/A csaptelephez általában adja a gyártó a rugalmas bekötőcsövet, (tömlőt) és egy un. hollandert és gumitömítést. Ezeket a csaptelepre kell rögzíteni, mielőtt behelyezi a nyílásba a mosogatótálon az alábbi módon:

A csaptelep alsó részén található belső menetes lyukba tekerjük be a flexibilis bekötő csövet. A bekötő cső külső menetes vége alatt 2 gumigyűrű van, amik a csaptelepben található vizet szigetelik el. Fontos, hogy a kis gumigyűrűk megfelelően elhelyezkedjenek és a helyükre kerüljenek a bekötés során:

4/ A csaptelepet a betekert hollanderrel és a már betekert flexibilis csövekkel helyezzük el a mosogató tetején úgy, hogy a hollander és a csövek áthaladjanak a lyukon. Ezt követően a mosogató alsó része felől a hollanderhez tartozó anyacsavart tekerjük fel addig, amíg elér a mosogató tetejét és fixen tartja a csapot. A végleges meghúzáshoz használjon csőkulcsot, ügyelve arra, hogy ne feszítsük meg túlságosan a hollandert, ami a gránit mosogató károsodásához vezethet. Ügyeljen arra, hogy a csaptelep és a mosogató közötti gumigyűrű, valamint az anyacsavar és a mosogató alsó része közötti gumigyűrű is a helyén legyenek.

A rögzítést követően a flexibilis csöveket tekerjük a sarokszelepekbe, ez a vízcsatlakozás. A rendszerhez történő bekötés után a vizet megnyithatjuk és tesztelhetjük a csapot működés közben.

Az ígért cikk: Hogyan építhetem be a mosogatómat? Alulról, felülről, süllyesztve?

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Hogyan válasszak csaptelepet?

Német mérnöki csoda: Az ablak elé helyezhető csaptelep a BLANCO-tól

Már nem csak a plázában, hanem otthonában is élvezze az érintésmentes csapokat!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2023. Nov 08.

Blanco csaptelep termékajánló