Miért mennek össze a ruhák? Whirlpool

összement ruha

Miért mennek össze a ruhák, mire kell figyelni a mosás folyamán...

Mit tegyen, hogy ruháit sokáig viselhesse…

Elgondolkodott már azon, hogy miért mennek össze a ruhák a mosástól vagy szárítástól? Mindez az anyag keverékétől és a hőmérséklettől függ.

Tudni kell, hogy amikor pamutot, lenvásznat és néhány szintetikus szövetet készítenek, a szálaikat meghúzzák, kinyújtják, megcsavarják és megterhelik. Ezeknek a szöveteknek a mosása és szárítása lehetővé teszi a szálak ellazulását, így hamar visszaállnak eredeti állapotukba.

A gyapjú és más állati szálak (~bundák/szőrök) azonban valójában mikroszkopikus pikkelyekkel borított szőrszálak, amelyek szövetként feldolgozva egymásba csapódnak. Ezeknek a szöveteknek a túl intenzív mosása a még szorosabb összehúzódást okozhat, ami a ruhadarab zsugorodását eredményezheti. 

Szerencsére nem bonyolult megtanulni, hogyan lehet elkerülni a zsugorodást.

Gondoskodjon családja ruháiról a Whirlpool készülékekkel.

1) Vásárlás előtt ellenőrizze a szövetcímkéket

Ha tudni szeretné, hogyan lehet megakadályozni a ruhák zsugorodását, akkor a legjobb a ruházatban lévő címkét elolvasni. Amennyiben ezt megteszi és értelmezi, végig tudja gondolni a tisztítását. Pl. el tudja-e, érdesem-e elvvini tisztítóba minden alkalommal miután felhúzta… Ha nem, akkor válasszon valamit, ami jobban megfelel az életmódjának.

A legfontosabb, amit meg kell jegyeznie:

Mosható-e a ruha mosógépben?

Amennyiben a ruhacímkén egy keresztben áthúzott mosóteknőt lát, akkor TILOS mosógépben, vagy akár kézi mosással tisztítani a szövetet. Csak patyolatban szabad tisztítani.

tilos mosni

Mosható ruhák jelölésénél:

A mosóteknőben különböző számokat láthat, melyek a maximális mosási hőfokot jelölik. Így ezek a szövetek moshatóak mosógépben.

mosási hőmérséklet

Sokszor a hőmérsékletet pöttyök jelölik.

  • Egy pötty = 30 °C
  • Két pötty = 40 °C
  • Három pötty = 50 °C
  • Négy pötty = 60 °C
  • Öt pötty = 70 °C
  • Hat pötty = 90 °C

A többi címkejelet a Ruhacímke kisokos c. írásomban ismerheti meg. Olvassa el >>>

Tehát azért mennek össze a ruhái, mert nem tartja be a ruhacímkén lévő utasításokat, és valószínűleg helytelen mosási opciót, programot használ.

A szárítógépre is oda kell figyelni. Kattintson ide, és ismerj meg azokat a ruhacímkéket, melyek a szárítógépre vonatkoznak.

A mosási ciklus különösen fontos a természetes szálak esetében - a pamut ruhák gyengébb ciklusokat szeretnek, míg a gyapjú és selyem ruhaneműket inkább kézzel mossa. Még a vasalás is összehúzhatja egyes szöveteket, ezért ha kétségei vannak, ellenőrizze a címkét, amely a vasalási utasításokat is tartalmazza.

2) Használjon hideg vizet és a megfelelő mosási / szárítási ciklust

Ha csak egy szabályt akar megjegyezni arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet elkerülni a ruhák zsugorodását, akkor azt jegyezze meg, hogy hidegben kevésbé sérülékenyek. Tehát a ruhák sokkal nagyobb valószínűséggel mennek össze, ha meleg vízben vagy magas szárító hőmérsékletnek vannak kitéve.

A hideg vízen való tisztításon túl,  oda kell figyelnie a arra, hogy próbálja meg elkerülni a nagy igénybevételnek kitett mosási ciklusokat vagy a magas fokozatú centrifugálást.

Használjon inkább kényes ciklusokat, és a fokozott védelem érdekében helyezzen nagyon kényes ruhákat hálós mosózsákba, párnahuzatba. A szárításnál vegye figyelembe az „alacsony hő” vagy a „levegőn száraz” beállítást.

Gondoskodjon családja ruháiról a Whirlpool készülékekkel.

Az élet - foltokkal és szagokkal együtt - megtörténik. Ezért fontos olyan készülékeket választani, amelyek segítenek a család ruháinak ápolásában. Akár a felültöltős mosógépet vagy az elültöltős mosógépet részesíti előnyben.  Kínálunk még mosó-szárítógépet és szabadonálló szárítógépet is talál, melyek barátaivá válnak otthonának.

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Mosó-szárítógépek előnyei és hátrányai

Whirlpool mosógép specialitások

Új Whirlpool NoFrost hűtőszekrények

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Jan 20.