Hogyan válasszunk Páramentesítőt?

hogyan válasszunk páramentesítőt, milyent vegyek

Magas a pára az otthonában és szabadulna tőle?

Milyen páramenetesítőt vegyek? 

Számos tényező befolyásolhatja otthonunk páratartalmát. Sajnos a magas páratartalom veszélyes, mert penészesedés alakulhat ki, károsíthatja a lakás bútorait és legfőképpen az Ön egészségét. A levegő páratartalma a környezetükben levő élősködők (atkák) és penészgombák mennyiségét is befolyásolja, melyek a lakásokban fellelhető fő allergének (allergia kiváltásáért felelős anyagok). Ezek hatására az allergiás eredetű szénanátha, asztma tünetei súlyosbodhatnak.

A párátlanító (páramentesítő) segíthet ezeknek a problémáknak a megoldásában.

Szükségem van párátlanítóra?

Számos figyelmeztető jel utalhat arra, hogy otthonában páramentesítőre van szüksége. Ezek a jelek, ha párásak az ablakok, mert a nedvesség a hidegpontokon csapódik ki, amelyek az ablakok.

A dohos szag, már fokozottan figyelmeztető jel!

Az egészséges ember számára a legmegfelelőbb a 40-60 százalékos relatív páratartalmú levegő. Az ennél magasabb páratartalom torzítja hőérzetünket oly módon, hogy a bőrfelszínünk izzadtnak tűnik.

Mi az ideális páratartalom az otthonában?

A párátlanító segít fenntartani az ideális relatív páratartalom szintjét a lakásban. A nyári hónapokban 50%-os relatív páratartalom javasolt. A téli hónapokban már 30% relatív páratartalom is elfogadható, különösen, ha páralecsapódás van az ablakokon. 

Hogyan működnek a páramenetesitő készülék

A párátlanítók úgy működnek, hogy ventilátorral kényszerítik a levegőt a hűtőfolyadékkal töltött tekercsekre, hogy eltávolítsák a nedvességet. A használt modelltől függően a nedvesség a tekercsekből egy tartályba csöpög. Ezt a tartályt kell időközönként üríteni. A száraz levegő ezután visszakerül a helyiségbe.

A legjobb párametesítő kiválasztása

A párátlanító kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni: 

  • A párátlanítani kívánt terület négyzetméteres méretei.
  • Milyen gyakran tudja üríteni a víztartályt
  • A párátlanító energiateljesítménye 
  • A páramentesítő zajszintje
  • Extra funkciók.

A párátlanítani kívánt terület nagysága

paramentesito

Számolja ki a helyiség nagyságát négyzetméterben.
(A négyzetméter területet jelent, tehát (a x b). Tehát, a helyiség hosszát és szélességét mérje meg méterben, és szorozza össze. Pl: 3m széles és 6m hosszú helyiség esetén: (3x6)=18 m2

A páramentesítő készüléke leírásában leírják, hogy mekkora helyiségben tud hatékony lenni. Így ez egy fontos szám, amikor párátlanító készüléket választ.

Fontos figyelembe vennie a páramentesítő kapacitását!

A kapacitás a páramentesítésben azt jelöli, hogy hány liter vizet tud kivonni a készülék egy adott helyiségből 24 óra alatt. Ezt minden párátlanító készülék leírásában megtalálja. A teljesítmény növekedése így egyenesen arányos a kivont víz mennyiségével. Azonban, oda kell figyelnie a levegő hőmérsékletére is, mert befolyásolja a működést. A gyártók által jelzett, a levegőből maximálisan kivonható vízmennyiséget 80%-os relatív páratartalom és 30 °C-os hőmérséklet mellett számolják ki.

A páramentesítök kapacitása 0,2 és 50 liter között mozog. A kis teljesítményű páramentesítők apró helyiségekbe valók, és lassan dolgoznak.

A közepes készülékek népszerűek nálunk. Például a HOMEFORT HPMS20W Páramentesítő készülék, 20 liter vizet tud 24 óra alatt kiszűrni a levegőből, és 37-52m2-es helyiségbe ajánlott.

Egy 50 liter teljesítményű páramentesítő sok esetben nem nagyobb helyiségbe való, hanem több vizet tud gyorsabb kiszűrni a levegőből. Így a nagyobb páratartalmú helyiségekbe kell választani őket.

Fontos, hogy ne csak a helyiség mérete, hanem a páratartalom nagysága szerint válasszon.

A páramentesítő víztartálya

paramentesítő víztartály

A párátlanító készülék a levegőből kiszűrt vizet egy tartályba gyűjti. Nézze meg mekkora a tartálya a készüléknek, mert ettől függ, hogy milyen sűrűn kell ürítenie.

Léteznek olyan készülékek melyek az összegyűjtött vizet egyszerűen kiürítik a megfelelő gomb leeresztésével egy lefolyótömlőn keresztül.

Hasznos funkció a teli tartály kijelző, mert így mindig tudja, mikor kell kiöntenie a vizet a tartályból.

Vigyázat!

Az áramütés veszélyének elkerülése érdekében mindig húzza ki az egységet a konnektorból, mielőtt a víztartályt megtisztítja vagy kiüríti. 

Párátlanító energiateljesítmény

Az energiateljesítményt az óránként kitermelt víz mennyisége és az ehhez felhasznált energia mennyisége határozza meg. Érdemes olyan készüléket választania, amelynek van páratartalom-érzékelője (higrométere). Ez méri a készülék körüli aktuális páratartalmat és kikapcsolja azt a kívánt páratartalom elérésekor. Ez energiát spórolhat számunka.

Páramentesítő zajszintje

A páramentesítő készüléket legtöbbször abban a helyiségben helyezzük el, ahol tartózkodunk. Így fontos, hogy ne zavarja a mindennapjainkat, vagy akár az alvásunkat. A legtöbb gyártó 35-50dB közötti zajszinttel készíti ezeket a párátlanítókat. A kellemes, nem zavaró hang 40dB körül mozog. Tehát ha nappali helyiségben helyezi el, akkor lehet ennél kicsit magasabb, de ha hálószobában van szüksége páramentesítőre, akkor a 35dB zajszint az ajánlott.

Sok készülék állítható éjszakai módra, így alkalmas több helyiségbe a készülék.

Párátlanító extra funkciói:

páramentesítés

A páramentesítők különböző funkciókkal rendelkezhetnek:

Páratartalom-érzékelő

A páramentesítő figyeli a készülék körüli aktuális páratartalmat és kikapcsolja azt a kívánt páratartalom elérésekor.

Kijelző

A modern készülékeken már van kijelző, mely a készülék irányítására is szolgál. Itt láthatja, hogy mekkora az aktuális környezeti páratartalma és hőmérséklete. Itt állíthatja be a kívánt páratartalmát a helyiségnek, időzítheti azt és kezelheti az egyéb funkciókat is.

Automatikus kikapcsolás

Nagyon szerencsés, ha van automatikus kikapcsolás, és már a legtöbb készülék tartalmazza is. Ez azt jelenti, hogy az optimális páratartalom elérésekor a készülék leállítja magát. Biztonsági funkciója is van, pl. ha megtelt a víztartály, akkor is leállítja magát.

Időzítő

Ezzel a funkcióval időzítheti a párátlanító működését.

Teljesítményszabályozás

A teljesítmény szabályozás felettébb hasznos, ha több különböző nagyságú helyiségben használj a páramentesítő készüléket. Azonban energiát is spórolhat vele, ha időközönként csökkenti a teljesítményt, sőt a teljesítmény csökkenés zajcsökkenéssel is jár.

Smart üzemmód

A Smart üzemmód, egy okos működést tesz lehetővé. A készülék egy intelligens üzemmód alapján párátlanít, és optimálisan állítja be a páratartalmat a helyiség aktuális hőmérsékletétől függően.

Légtisztítás

A légtisztítóval ellátott párátlanítók, óriási segítségek a szennyezett levegő megtisztításában. Ezek a készülékek speciális HEPa szűrővel szűrik otthonunk levegőjét és eltávolítják a port, a polleneket, a penészspórákat, sőt a szagokat is a levegővől.

Ionizátor

Az ionizátor negatív ionokkal dúsítja a levegőt. Ez tiszta és egészséges környezetet biztosít. Mindenkinek hasznos, de leginkább az asztmában, allergiákban szenvedőknek óriási segítség. Amennyiben Ön dohányzik, ez a funkció extrán hasznos lesz otthonába.

UV lámpa

Kisgyermekes családoknak ajánlom a figyelmébe. Az uv lámpa ugyanis elpusztítja a levegőben lévő baktériumokat. Így segíthet megelőzni légúti megbetegedéseket. Ez a funkció ki- és be kapcsolható a készülékeken.

Anti-Freeze funkció

Fűtés nélküli helyiségben szeretné használni? Akkor válasszon Anti-Freeze funkcióval ellátott páramentesítőt. Ez a funkció megvédi a párátlanítót a fagyástól, így olyan helyiségbe is helyezheti a készüléket, ahol fagypont alá megy a hőmérséklet.

Wi-Fi csatlakozás

Léteznek olyan páramentesítők, melynél lehetőség van Wi-Fi csatlakozásra. Így egy mobilalkalmazáson keresztül ki-be kapcsolhatja, vagy éppen módosíthatja a beállításokat a készüléken.

Ruhaszárítás funkció

A ruhaszárítás funkció rendkívül hasznos olyan lakásokban, ahol sűrűn mosnak és a sok teregetett ruha miatt magas a páratartalom. A páramentesítő ruhaszárítás funkciójával a száradási idő felére csökkenthető.

Ismerje meg az onlineMárkaboltok páramentesítő készülékeit >>>

Böngésszen a legkedveltebb HOMEFORT páramentesítőin között, melyek a legjobb ár/érték arányú termékeink >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Hogyan válasszunk mosógépet?

Hogyan válasszunk mosogatógépet?

Hogyan válasszunk főzőlapot?

Hogyan válasszunk szárítógépet?

Böngésszen több mint 700 háztartási gépekről szóló cikkeink között >>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.