Mi a különbség a kivezetéses és a keringtetéses páraelszívó között?

páraelszívó különbségek

Mi a különbség a kivezetéses és a keringtetéses páraelszívó között?

Nélkülözhetetlen tudnia, ha páraelszívót szeretne...

A kivezetéses páraelszívóknál az elszívott levegőt egy légcsatornán (kürtön) keresztül kivezetik a levegőbe.

A keringtetéses páraelszívót akkor használják, ha nem lehet külső falon keresztül kivezetni az elhasznált levegőt. Ebben az esetben a levegő beszívódik a páraelszívóba, ott megszűri a szűrő és tisztítva visszaengedi a helyiségbe.

 

Melyik a jobb: kivezetése vagy keringtetéses páraelszívó?

A légcsatornán (kürtön) keresztül történő páraelszívás a leghatékonyabb módja a gőz és a szagok eltávolításának. A Whirlpool páraelszívói között található olyan csúcsminőségű páraelszívót melyek teljesen gőz és szag mentesítik a konyhát.


Amennyiben nincs módja kivezetni a konyha levegőjét, válasszon keringtetéses rendszerrel felszerelt páraelszívót. Ezek kisebb kapacitásúak, mint a légkivezetéses társaik, de már itt is vannak hatékony készülékek. Ezek a készülékek aktív szén szűrővel vannak felszerelve. Ilyenkor a páraelszívó az alsó fém zsírszűrőn keresztül beszívja a zsírpárától már megtisztított levegőt, és motorra vagy a motor elé elhelyezett aktív szén rétegen is átszívja. Majd ha nem készül kivezetés a szabadba, akkor kifúvó oldalon visszajutatja a légtérbe.

 

Mekkora kapacitásra van szükség a páraelszívónak?

Egy egyszerű számítás segítségével kiderítheti, hogy mekkora kapacitásra van szükség. Mindössze annyit kell tennie, hogy mérje a konyha hosszát, szélességét és magasságát.

(hossz x szélesség x magasság) x 10 = kapacitás

Például:

A 4m hosszú, 3 m széles és 2,5 m magas konyhában:

(4 x 3 x 2,5) x 10

(30) x 10 = 300 m³ / óra

Ez a minimális kapacitás, amire szüksége van. Bármi, ami ennél a számnál magasabb, alkalmas lesz a konyhára.

Egy kedves olvasóm, egy nélkülözhetetlen kiegészítéssel látta el a cikkem, melyet mindenképp tudni kell, a páraelszívó vásárlásakor:

"Egy hivatalos tájékoztatóhoz szükséges hozzátenni, hogy a nyílt égésterű, gravitációs (azaz hagyományos) kéménybe kötött tüzelőberendezések esetén a légellátás megfelelőségét egy épületgépész-mérnök tervező (tervezői névjegyzékbe felvett) tervező jogosult igazolni.

Gázkészülék esetében, a létesítéskor (azaz a gázkészülék telepítésekor) egy épületgépész tervező által készített gáztervet a gázelosztó jóváhagyott. A jóváhagyott gázterven szerepelt például, hogy a levegőellátás mely ablakok résein keresztül valósul meg. Az így kialakított felhasználói gázberendezés (amelynek az említett ablakok a részeivé váltak, mert levegő-bevezetők) megváltoztatása gázterv köteles. A kivezetett páraelszívó telepítése megváltoztatja a létesítéskor jóváhagyott helyzetet, ezért gázterv-köteles.

Szilárd tüzelésű kályhák, kandallók esetében a kéményseprő csak akkor nem fogja kifogásolni a kivezetett páraelszívó és a tüzelőberendezés egyidejű üzemeltethetőségét, ha a használó fel tud mutatni egy épületgépészeti tervet, amely igazolja, hogy a légellátás a kivezetett páraelszívó felszerelése esetén is megfelelő.

Üdvözlettel:

Fazakas Miklós"

(Köszönöm, és nagyon hálás vagyok Önnek a figyelemért, és hogy vette a fáradtságot és megírtam nekem, hogy okosabbak lehessünk. Zahoránszky Zita)

 

Ismerje meg a legkedveltebb Whirlpool páraelszívónkat:

Whirlpool AKR 749/1 IX Kihúzható páraelszívó

Ez egy hagyományos és kisebb konyhába való készülék. Mutatós, kihúzhatós darab, amely keringtetéses módszert alkalmaz. 60 cm-es felső szekrénybe szerelhető készülék, így kis helyet foglal. LED világítása takarékos, és jól megvilágítja a főzőfelületet. Fém zsírszűrővel készült, amely mosogatógépben mosható. Kivezetéses megoldásra is lehetősége van a páraelszívó felszerelésénél. Kiváló tűzhely szagelszívó ventillátor, mely biztosítja a friss, zsírmentes főzési felületet. Árbarát megoldás, amely modern kinézetével sokféle konyhába illik.

Kíváncsi vagyok erre a tradicionális páraelszívóra >>>

 

Whirlpool AKR 037 G BL Fali páraelszívó

Nagyobb helyiségekbe is ideáli választás. Kivezetéses beszerelés esetén 647 m3/óra levegőt tud megtisztítani, de keringtetéses működés esetén is 432 m3/h. Biztosan megszabadítja a szagoktól és a ragacsos gusztustalan zsír lerakódásoktól.

60 cm széles és kinézete abszolút 21. századi, formabontó és divatos. 2 db halogén égő gondoskodik a főzőfelület tökéletes megvilágításáról. 3 teljesítményszintje elbír a nehezebb szagokkal is.

Az alumínium zsírszűrő élettartama korlátlan, és azt havonta egyszer kézzel vagy alacsony hőmérsékletre és rövid ciklusra állított mosogatógépben kell tisztítani. Előfordulhat, hogy a mosogatógépben tisztított zsírszűrő elszíneződik, de ez a szűrési hatékonyságot nem befolyásolja

Használata gazdaságos mert az energia besorolása B, ami a páraelszívók között az jónak számít, és mivel nem folyamatosan egész nap használja, csak a főzési időkben, takarékos megoldás.

Megnézem ezt az bombasztikus kinézetű páraelszívót >>>

Miért válassza az onlineMárkaboltokat?

Mert a piacon egyedülálló védelmet adunk a háztartási gépeihez!

Sajnos sok vásárló elköveti azt a hibát, hogy nem tartja szem előtt a vásárolt készülék garanciális  idő hosszát. Ez később problémákat okozhat, ha szükség van a háztartási gép javítására vagy cseréjére, és nem rendelkezik érvényes jótállási védelemmel. Sajnos ez akár nagyon magas költség is lehet, melytől megóvja magát, ha az onlineMárkaboltokat választja. Nálunk a HIVATALOS PLUSZ GARANCIA szolgáltatásunkkal, + 5 év garanciával vásárolhatja meg a kiválasztott készüléket.  Tudjon meg többet, olvasson tovább a 5 ÉV HIVATALOS PLUSZ GARANCIÁRÓL >>>

Tudjon meg többet egy páraelszívókról:

Melyik páraelszívó illik Önhöz?

Hangos a páraelszívó? Mit tehetünk?

4 + 1 ok, amiért tényleg a van egy konyhai páraelszívóra

Miért ne vegyünk páraelszívót?

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2019. Márc 05.