Hővisszanyerős Szellőztető Rendszerek: Szakértői Tanácsok a Vásárlóknak

hővisszaverős szellőzőrendszer

Megoldás szellőzőrendszerre

Mindig friss levegő otthonában!

Egy új építésű ingatlannál vagy egy felújításnál nem csak lakberendező szemszögéből kell megvizsgálnunk a dolgokat, mert sok esetben sajnos elhanyagoljuk az ingatlan szellőztető rendszerét, pedig ez kulcsfontosságú tényező lehet.

Az új épületekben gyakran rejtve találhatók ezek a rendszerek, álmennyezet alatt elrejtve, csőhálózaton keresztül szállítják a friss levegőt. Azonban Önnek vagy a lakberendezőknek figyelembe kell venniük ezeknek a rendszereknek a tervezési aspektusait is, mivel a belső tér kialakítása befolyásolhatja a szellőztető rendszer hatékonyságát és a penész kialakulásától való védelmet.

A modern hővisszanyerős szellőztető készülékek nemcsak kiváló funkciókat kínálnak, hanem esztétikailag is megfelelnek egy modern lakókörnyezetnek. Az ilyen rendszerek segítségével állandó, magas oxigéntartalmú friss levegőt biztosíthatunk lakásainkban vagy családi házainkban, miközben minimalizáljuk a fűtési vagy hűtési költségeket.

A hagyományos ablaknyitással végzett szellőztetés gyakran nem elegendő a tiszta és friss levegő folyamatos biztosításához, különösen az új, légtömör nyílászárókkal ellátott épületek esetén. Ennek hiányában magas páratartalom, penész, allergének, és egyéb egészségügyi problémák alakulhatnak ki, valamint nőhet az energiaveszteség.

A nem megfelelő szellőztetés következményei:

- magasabb páratartalom;
- a lecsapódó pára, amely gyengíti, roncsolja a nedvességre érzékeny felületeket a lakáson belül;
- penészfoltok kialakulása;
- penészgomba spórák a légtérben, amely gyengíti az immunrendszert, megbetegedéseket okozhat;
- atkák elszaporodása;
- oxigénszint csökkenése, szén-dioxid szint emelkedése;
- rosszabb alvásminőség, ebből adódóan alacsonyabb teljesítőképesség;
- vegyi anyagok, illékony szerves anyagok (VOC) feldúsulása az épületen belül, amely egészségre káros hatással van.

Miért válassza a hővisszanyerős szellőztetést?

A hővisszanyerős szellőztetés számos előnnyel jár, beleértve az egészségesebb és komfortosabb beltéri környezetet, az energiahatékonyságot, a biztonságot és a megtakarításokat. Ezek a rendszerek segítenek elkerülni a szellőztetéssel kapcsolatos problémákat és kényelmet, valamint takarékosságot biztosítanak.

Hővisszanyerős szellőztetés előnyei

 Egészség és higénia:

- folyamatos és önműködő légcsere;

- az egyes egészségre ártalmas "szennyező" anyagok koncentrációja nem dúsul fel a lakásban. ill. kívülről sem juthat be (formaldehid, illékony szerves vegyületek, stb.);

- alacsony szinten tartható radon koncentráció,

- megakadályozható a penészképződés;

- az optimális minőségű és összetételű levegő, allergénmentes környezet.

Magasabb komfort:

- huzatmentes környezet és alacsonyabb hőingadozás;

- megfelelő páratartalom;

- szúnyog, légy és más repülő rovaroktól mentes beltér;

- alacsony szinten tartható kültérről beszűrődő zajszint;

- kellemetlen szagoktól mentes környezet;

- önműködő és rendkívül csendes üzemeltetés.

A megoldás az ideális szellőzőrendszerre!

Kétfajta rendszerkialakítási módot szoktunk megkülönböztetni;

1/ Az első a központi hővisszanyerős rendszer,

2/ A második a decentralizált (elosztott, központ nélküli), azaz utólag is telepíthető helyiségenkénti hővisszanyerős rendszer.

A zelső esetben, a központi hővisszanyerős rendszer tervezésében ajánlatos szakembert megkérdezni.  Ilyenkor ajánlott megvizsgálni az alaprajzot, a szellőztetéssel kapcsolatos speciális információkat. Ehhez ajánlom Önnek a multikomlpex.hu szakértőik, akik teljeskörű tájékoztatás tudnak biztosítani.

Utólagos szellőzés kialakítása

A 2. esetre abszolút megoldást lehet az utólagos szellőzés megoldására, az Aerauliqa onlineMárkaboltban kapható hővisszaverős ventillátorok a megoldás. Ezek a készülékek egyszerűen felszerelhetőek és rugalmasan kezelhetőek egyes helyiségek szellőztetésére.

Az Aerauliqa onlineMárkabolt kínálatában megtalálható hővisszaverős ventillátorok magas hatásfokkal működnek, A vagy A+ energiahatékonyságú, antibakteriális kialakítású hőcserélővel és energiatakarékos, EC motorral szerelt ventilátorok.

A készülékben megtalálható ventilátorok gondoskodnak az adott épületben elhasználódott levegő elszívásáról, valamint a frisslevegő pótlásáról a készülékhez csatlakozó csőrendszer segítségével. Az elhasznált levegő és a friss levegő egymással közvetlenül nem érintkezik, ugyanakkor a készülék hőcserélője közvetítő elemként lehetővé teszi azt, hogy a magasabb energiatartamú levegő átadja a hőenergiáját az alacsonyabb energiatartamú (alacsonyabb hőmérsékletű) közegnek. Ennek köszönhetően télen a kültéri hőmérsékletnél melegebb, nyáron hűvösebb friss levegő áramolhat be az épületbe.

Az Aerauliqa készülékek esetében minden központi hővisszanyerős szellőztető készülék rendelkezik egy a lakásban / épületben bármely helyiségében elhelyezhető digitális kezelőfelülettel, amely lehetővé teszi a készülék teljesítményének, speciális funkcióinak (éjszakai üzemmód, szabadság üzemmód, stb.) beállítását a felhasználói igényeknek megfelelően.

Az Aerauliqa onlineMárkabolt kínálatában megtalálható egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető készülékek telepítése nem igényel speciális csőrendszer kialakítását. Telepítése egyszerű, rövid idő alatt, alacsony költségek mellett megvalósítható, ugyanakkor egy készülék csak egy helyiség szellőztetésére alkalmas. Ezt a megoldást választva több készülékre is szükség lehet egy lakáson vagy épületen belül.

A hővisszanyerős szellőztetés nemcsak a jelenlegi komfortot növeli, hanem hosszú távon is hozzájárul az egészséges és fenntartható lakókörnyezet kialakításához.

Nézze meg a Aerauliqa onlineMárkabolt hővisszanyerős ventilátor kínálatát >>>

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Ápr 10.