Hogyan válasszunk vasalót?

hogyan válasszunk vasalot

Vasaló kisokosunk segít, hogy milyen vasalóra van szüksége.

A vasalás egy jó zene mellett igazán kikapcsolhatja az embert, de csak akkor, ha a megfelelő vasalót válassza. Ismerje meg a vasaló típusokat, és a kiegészítő funkciókat, hogy Ön is a tökéletes vasalóval rendelkezzen.

Hogyan válasszuk ki és vásároljuk meg a legjobb vasalót?

A vasalók típusát kell először meghatároznia

A piacon több típusú vasalóval is találkozhatnak. Mindegyik különböző szituációkban hasznos - a háztartásban, utazáskor vagy speciális anyagok vasalásakor.

Vasaló típusok

Száraz vasalók (gőzölés nélküli vasalók): Régen szinte csak ilyen készülékek léteztek. Ezek a klasszikus vasalók. Nincs semmilyen extra funkciójuk, és víztartályuk sem. Egy adott hőmérsékletre melegednek fel és a rozsdamentes vasalótalppal a meleg hatására simítják ki a ruhát. Ezek a készülékek már egyáltalán nem népszerűek, főleg azért sem, mert nehezek, és fárasztó a használatuk.

Gőzölős vasalók: Ezek a vasalók terjedtek el a háztartásokban, sokféle formában. Víztartállyal bírnak, és gőzt hoznak létre, mely könnyed vasalást eredményez, akár a makacs gyűrődésekkel is elbír. Többféle mérető tartállyal, vasalótalppal és extra funkciókkal vannak ellátva, így tényleg mindenki megtalálja a hozzá illő gőzölős vasalót a piacon.

Vasaló gőzállomás: Ezek professzionális készülékek, melyet azoknak ajánlom ahol sok a vasalni való. A gőzállomás nagy víztartállyal rendelkezik mely az állandó gőzképződést biztosítja, ez egy úgynevezett gőzgenerátor.. Mivel a gőz egy kábelen keresztül jut el a vasalóba, és nem a vasalón van a víztartály, így extra könnyű maga a vasaló. Ezek a készülékek többféle vasalótalppal készülnek, melyek biztosítják a könnyed csúszást. Mivel nagy teljesítményű folyamatos gőzképzésre képesek,a vasalótalp felületének nem kell olyan magas hőmérsékletet elérnie a hatékony vasaláshoz.

Vezeték nélküli vasalók: Ezeket a készülékeket fel kell tölteni, és utána vezeték nélkül használhatóak. Azt kell mondjam, hogy sajnos még gyerekcipőben jár ezek készülékek gyártás, és a legtöbb készüléket elég sűrűn vissza kell helyezni a dokkolóra, mert hamar kihűl. Tehát, ha sok vasalni valója van, nem igazán ajánlom még. De folyamatosan fejlesztik, így előbb utóbb óriási segítség lesz, mert a kábelmentességgel sokkal könnyebb vasalni.

Technikai paraméterek

Teljesítmény: A legalapvetőbb tulajdonság, amire figyelnie kell, a teljesítmény, hiszen ettől függ, hogy milyen gyorsan tud végezni, mennyi idő alatt melegszik fel a vasalótalp, illetve a gőz mennyisége is. A vasalók 800-3000 Wattos teljesítmény között mozognak.

Milyen teljesítményű vasalót válasszon?

Azoknak, akik keveset használják az alacsonyabb fogyasztású modellek (1600 W-ig) is megfelelőek. Ezek a főbb szövettípusok simításában jól teljesítenek, és az áruk is kedvező.

A 3 vagy nagyobb létszámú családoknak, már a közepes teljesítményű készülékek (1800 watt-ig) között kell keresgélni, hogy gyorsan és alaposan tudjanak vasalni, mert ezek a készülékek a már erősen gyűrött ruhákat is kit tudja simítani.

Ahol sok a kisgyermek, vagy öltönyös, inges férfiember, kosztümös hölgy, ott már a nagy teljesítményű modellek (2000 W-tól kezdve) ajánlottak, mert nagyon gyorsan és hatékonyan melegednek és vasalnak.

Mekkora gőzteljesítményre van szüksége?

Először az állandó gőzteljesítményt kell vizsgálnia.

Ezt az értéket g/percben szokás jelölni, mely a vasalás gyorsaságát fogja meghatározni. Itt azt kell mérlegelnie, hogy milyen mély gyűrődéseket kell kisimítania. A kis, könnyű gyűrődésekhez, vagy a nem gyűrődő anyagokra a 20 - 70 g/perces teljesítmény is az ideális. Természetesen ennél sokkal nagyobb teljesítményű készülékek is vannak amelyek akár 300g/min folyamatos gőzáramlásra is képesek. A legmagasabb értékre természetesen a gőzállomások képesek.

A vasaló választásnál a gőzlövetet is figyelembe kell vennie. A legmagasabb értékeket a gőzállomások tudják, így, ha Ön nagyon gyűrött anyagot, vagy sokat vasal, mindenképpen figyelmébe ajánlom a gőzállomást. A gőzlövetet általában két kategóriába osszuk. Egy kisebb családnak, elég a 180 g-ig – 340 g/gőzlövet, professzionális készülékeknél azonban ez már a 340 g-ig – 500 g/gőzlövet értéket is elér.

Víztartály térfogata

Víztartály: A térfogata 0,25 és 2,5 liter között mozog (a nagy teljesítményű gőzállomások esetében). E paraméter esetében a vasalás gyakoriságát és a vasalásra szánt ruhák mennyiségét vegyék figyelembe. Ideális esetben a tartálynak annyi vizet kellene tárolnia, hogy ne kellje túl gyakran újra tölteni.

A vasalótalp

A minőségi vasalót a vasalótalpról is felismerhetjük, mely könnyen siklik az anyagon és ellenáll a karcolásoknak. Ezt fejlett technológiák segítségével érik el a gyártók, ill. teflon ötvözetet, kerámiát, öntöttvasat és egyéb anyagokat is szoktak használni. A múltban megszokott anyagok, mint az egyszerű teflon vagy az alumínium már rég nem aktuálisak. Használatuk nem javasolt, hiszen könnyen karcolódnak és a textilre tapadnak.

Anyag szempontjából a következő vasalótalpakkal találkozhatnak:

A rozsdamentes vasalótalpak az olcsóbbak közé tartoznak (kb. 3 000 forinttól), viszonylag könnyen karcolódnak és idővel elveszítik csúszósságukat.

A rozsdamentes acél tartalmú öntöttvas vasalótalp folyamatos, könnyed siklást biztosít, egyenletesen melegszik, de hamar jelennek meg rajta karcolások. Kb. 16 ezer forintért vásárolhatunk egy ilyet.

A kerámia vasalótalp nagyon jó választás. Ez a felület nem tapad, ellenáll a karcolásoknak, ráadásul egyenletesen oszlatja el a hőt is. Az ára nagyon változó lehet, 6 - 33 ezer forintba is kerülhet.

Saphir, T-ionic Glide vagy SteamGlide - ezek kiváló felületek, melyek az ellenállóképességet és a könnyen siklást kombinálják. Ezek a vasalótalpak kiváló minőségűek, de ez az árukon is meglátszik.

Ami a gőznyílásokat illeti annál jobb, minél egyenletesebben vannak elhelyezve. Előny az anti-drip rendszer jelenléte is, amely meggátolja a lecsapódott pára kicsepegését a nyílásokon.

Hasznos kiegészítő funkciók a vasalóknál

Sok funkció, mely régen csak a drága vasalókhoz járt ma már alapkövetelmény. Választáskor vegyék figyelembe, hogy nincs-e szükségük a következő funkciókra!

Automatikus kikapcsolás - a vasaló automatikusan kikapcsol, ha egy ideig (másodpercek, percek) nem használják. Ilyenkor az sem fontos, hogy milyen helyzetben hagyták ott. Ez a funkció megakadályozza a tűz keletkezését, de ha a vasaló még forró, akkor a ruhát könnyen kiégetheti.

Burst of Steam - az extra gőz a makacs ráncokat is eltünteti. Nagyon jól jöhet a vastag anyagok vasalásánál, mint pl. a farmer.

Öntisztító rendszer - a lerakódások és a gőznyílások tisztítása, melyek sok használat után és a kemény víz következtében szennyeződnek be. A Burst of Steam funkció is egy bizonyos mértékig segít a lerakódások eltávolításában.

Állítható gőzölés - a gőz mennyiségének beállítása esetleg teljes kikapcsolása. Ezzel a funkcióval általában a csepegésgátló is együtt jár.

Vertikális gőzölés - lehetővé teszi a vasaló függőleges használatát, ami függönyük és sötétítők vasalásakor praktikus.

Nézze meg a Gorenje onlineMárkabolt vasalóit >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Retró - Classico kisgépek a Gorenjétől

Európai minőség és környezetvédelem a mosógépeknél és szárítógépeknél

Mosogatógép problémák megoldása

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 15.

Vasaló termékajánló