Hogyan kell mosni az ágyneműjét WH

ágynemű mosási titkok

Hogyan, és milyen programon kell ágyneműt mosni

Flanell, pamut, lenvászon ágyneműje van? Tudja meg, milyen hőfokon és melyik programon kell helyesen kimosnia.

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire nagyon fontos a jó éjszakai pihenés. Nincs is annál jobb, mint amikor a friss, tiszta ágyneműbe hajtjuk álomra a fejünket. Lépésenkénti útmutatóm megmutatja, hogyan kell mosni az ágyneműt, a különböző szövetek megfelelő beállításával.

Milyen gyakran kell mosnia az ágyneműt?

Hetente illő lenne, de legalább két hetente mindenképp húzzunk friss ágyneműt.  Még ha este tisztán is fekszünk be az ágyban, az izzadás és az elhalt bőr hámsejtek miatt a kórokozók 2 hét után már igencsak elszaporodnak. Ha pedig a reggeli zuhanyzás hívei vagyunk, és este koszosan fekszünk le, akkor a helyzet rosszabb lehet. Amennyiben allergiában szenved valaki, akkor viszont mindenképp tartsuk be a heti cserét!

Az ágynemű mosása: lépésről-lépésre útmutató

1. lépés: Olvassa el az ágyneműn lévő ruhacímkét

Mint minden szövetnél, az ágynemű mosása előtt ellenőrizze az ruha címkét. A szövet típusától függően előfordulhat, hogy speciális mosási vagy szárítási ciklust kell használnia. Már készítettem egy ruhacímke kisokost, arról hogy a ruhacímkékről mit kell tudnia Olvassa el.

2. lépés: Kezelje a foltokat mosás előtt

Ha látható vagy makacs foltok vannak, használjon a mosás előtti folteltávolítót, amely biztonságos a szövet számára. A modern mosógépeknek már vannak speciális folttisztító programjaik is, melyeket egyszerű használni és kiválóan működnek.

3. lépés: Töltse be az ágyneműt és adjon hozzá mosószert, öblítőt

Az ágyneműket más ruhadaraboktól elkülönítve kell mosni.  Ügyeljen arra, hogy az ágyneműt egyenletesen ossza el az alátétben, hogy elkerülje a csomózást és az összekuszálódást

Tipp: Ajánlom az öblítőhöz, vagy az öblítő helyett 10%-os ecet adagolását. Megőrzi a ruhaneműk színét, (nem véletlenül használják ruhafestést követően színfixáló szerként) Az ecettől éppúgy puhák lesznek a ruhák, mint az öblítőtől, ráadásul eltávolítja a textíliákból a mosószermaradékot, és az olyan kellemetlen szagokat is, mint a dohányfüst. 

4. lépés: Válassza ki a megfelelő mosási ciklust és beállításokat

Az ágyneműt a textíliának megfelelő legmelegebb vízben kell mosni, egy lepedőciklus vagy a mosógép használati és gondozási útmutatójában ajánlott ciklus segítségével. Ha nincs megadva ciklus, akkor a szokásos vagy a szokásos ciklus általában elegendő a pamut-, poliészter- vagy vászonlapokhoz. Bizonyos szövetek, mint a selyem, szatén vagy bambusz, kíméletesebb vagy finomabb ciklust igényelhetnek. Egyes alátétek, például az intuitív vezérléssel rendelkező Whirlpool ® Top Load modellek segítenek kiválasztani egy ciklust az Ön által mosott és a mosás módja alapján.

Most nézzük, a különböző anyagoknál mit kell figyelembe vennie a mosásnál

mosási ikon

Hogyan kell mosni a pamut ágyneműket?

A víz hőmérséklete: Meleg
Ciklus: Pamut 40 van 60 Celsius fokon

A pamut anyagok elég masszívak ahhoz, hogy forró vízben kimoshassa őket. Ha valaki a háztartásában beteg volt, érdemes a fertőtlenítési ciklust választania . A Whirlpool ® alátéteken ez a ciklus megszünteti a ruhákban, lepedőkben és törölközőkben előforduló leggyakoribb baktériumok 99,9% -át. 

mosási ikon

Hogyan lehet mosni a polieszter anyagokat?

Vízhőmérséklet: Meleg
ciklus: Vegyes programon 40 Celsius fokon

A poliészter keverékből készült ruhaneműket meleg vízben kell lemosni, normál ciklus alkalmazásával.

mosási ikon

Hogyan lehet mosni a selyem és a szatén lepedőket?

A víz hőmérséklete: Hideg
ciklus: Gyengéd, kímélő programon

A selyem- vagy szaténanyagok különös gondosságot igényelnek. Ekkor ajánlom a speciális mosószert is, amelyet kifejezetten finom textíliákhoz készítettek. A sérülések elkerülése érdekében csak hideg vizet kímélő programot ajánlok. Az alacsonyabb centrifugálási sebesség hozzájárul a finom szövetek jó formájának megőrzéséhez is.

mosási ikon

Hogyan kell mosni a flanel ágyneműt?

A víz hőmérséklete: Hideg vagy 40 Celsius fokos maximum.
Ciklus: Gyengéd, kímélő program

A flanel anyaok első mosásakor jó, ha gyengéd mosószert használ. Mindig hideg vagy maximum 40 Celsius fokos vízben mossa, egy kímélő ciklus alkalmazásával, hogy megakadályozza a kopást, bolyhosodást.

mosási ikon

Hogyan mossa a lenvásznat?

A víz hőmérséklete: Hideg vagy max. 40 Celsius
Ciklus: Normál, mindennapi program

Vászon lepedőknél kerülje a forró vizet, mert károsíthatja a szálakat, és fontolja meg természetes mosószer használatát. Mossa hideg vagy maximum 40 Celsis meleg vízben, normál ciklus használatával.

mosási ikon

Hogyan kell mosni a bambusz ágyneműket?

A víz hőmérséklete: Hideg
ciklus: Kímélő program

A bambusz lepedőket a természetes szálak megőrzése érdekében a selyemhez vagy a szaténhoz hasonlóan kell mosni. Használjon hideg vizet és kímélő ciklust, hogy jó állapotban legyenek.

Nézze meg a Whirlpool mosógépeket, melyek speciális programjaival minden ágynemű mosására kiválóak >>

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Ápr 22.