A hal legjobb tárolási módja és vásárlási jó tanács

friss hal a hűtőben

Meddig áll el a nyers hal a hűtőben?

Hogyan kell lefagyasztani és kiolvasztani a nyers halat...

Magyarországon szerencsére nő a halfogyasztás. Az egészségünk érdekében minden héten szükséges lenne valamilyen halételt ennünk.

A friss halból és a tenger gyümölcseiből számos ízletes és egészséges étel készíthet, azonban fontos odafigyelni arra hogy, ha teheti mindig friss halat vásároljon és a tárolása sem elhanyagolható.

Mi a legjobb módja annak, hogy a halak frissek és ízletesek maradjanak?

Jó Tanács hal vásárlásához

friss hal tárolása 

A friss hal tovább eláll egy jó hűtőszekrényben, ezért fontos a vásárláskor az alábbiakra figyelnie:

  • A halnak hal szaga van, de nem mindegy mennyire. Ha már messziről érzi a halszagot, akkor inkább kerülje el azt a halkereskedőt.
  • A hal bőrének fényesnek és feszesnek, rugalmasnak kell lennie. Amennyiben van rá módja, nyomja meg az ujjával és, ha nem marad rajta horpadás, akkor minden oksi.
  • A hal szeme is sokat mond. A sápadt, fényes és átlátszó szemek a frissesség jelei; azonban a lapos, matt és szürke szemek nem a frissességre utalnak.
  • A hal kopoltyúját is nézze meg jól, mert a belsejének élénkvörösnek és fényesnek kell lennie. A sárgás -szín és a nyálka azt jelzi, hogy ne vásárolja meg!

Amennyiben válogathat az eladók között, ott vásároljon, ahol jégben van a hal, nem jégen. Mert a hűtés a jégben lévő halnál egyenletesebb, tehát frissebb marad a halacska.

Halak, tengergyümölcsök tárolása:

Ezeknél az érzékeny vízi állatok tárolásánál, minden a megfelelő hőmérsékletről szól.

A mikroorganizmusok befolyásolják az élelmiszerek frissességét. A termékek hűtőszekrényben való tárolása lelassítja a mikroorganizmusok aktivitását, így biztosítva a termékek hosszabb élettartamát.

A hagyományos hűtőszekrények általában nem elég hidegek a halak, kagylók és rákfélék hosszú távú tárolására. Az ideális tárolási hőmérséklet -2°C és 0°C között van. Ezért tartja a halkereskedő jégben a halakat.

Természetesen csökkentheti a hűtőszekrény hőmérsékletét, de ez néha túl hideg lehet a hűtőszekrényben lévő többi termék számára. Amennyiben van hal tárolására alkalmas rekesze, ez Önnek nem probléma. A Liebherr BioFresh funkcióval ellátott készülékeinél ez egyszerű, hiszen Ön csak beállítja az ideális hőmérséklet és akár kétszer annyi ideig is (ami a halaknál 2 nap) tárolhatja a friss halait.

 hal a hűtőben

Amennyiben hagyományos hűtőszekrénye van, töltsön meg egy tálat jégkockákkal a hal tárolására és zárja le a tálat fedővel. Helyezze a tálat a hűtőszekrénybe. Gyorsan dolgozza fel, mert a legtöbb hal legfeljebb 1 napig tartható így el!

Friss hal fagyasztása

A hal tárolására a fagyasztás a legjobb megoldás. Ehhez a halnak a lehető legfrissebbnek kell lennie. 

A halnak két fő ellensége van: a hűtés megszakadása és a levegővel való érintkezéskor fellépő oxidáció.

A hal fagyasztás folyamata.

A megtisztított és előkészített halakat töröljük szárazra, majd alumínium fóliára helyezve helyezzük a mélyhűtőbe, azaz lazán lefedve fagyasszuk elő. Az előfagyasztás halmérettől függően lehet 1-2 óra, nagyobb halak esetében 3-4 óra is.

Ezután a halakat csomagolja be szorosan Folpack fóliába, vagy nylon zacskóba, majd így helyezzük el őket a mélyhűtőben. Amennyiben halszeleteket, vagy halfilét szeretne lefagyasztani, akkor ügyeljen arra, hogy az egyes szeleteket fóliával válassza el egymástól.

A legjobb, ha gyorsfagyasztó vagyis SuperFrost funkciót használ.  Ekkor a fagyasztó hőmérséklete átmenetileg csökken. Ez biztosítja, hogy termékei a lehető leggyorsabban megfagyhassanak a minőség megőrzése mellett. A sikeres fagyasztás után a fagyasztó hőmérséklete automatikusan visszaáll az eredeti beállításra.

A halak fagyasztási eltarthatósága:

Mindenképpen írja rá a zacskóra, hogy mikor fagyasztotta le a halat, mert különböző idejű eltarthatósága van a halaknak.

A frissen lefagyasztott hal tárolási ideje 3-8 hónap, természetesen -18 Celsiuson vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten. 

A hal kiolvasztása

A halat a hűtőben lassan kiolvaszthatja. Soha ne olvassza fel szobahőmérsékleten, mert ez nemkívánatos baktériumszaporodást okozhat.

Ha a halat pörkölthöz vagy leveshez kívánja használni, akkor elkezdheti feldolgozni, amikor már félig felengedett. 

Amennyiben Ön halimádó, mindenképpen nézze meg a Liebherr hűtő- és fagyasztókészülékeit, melyek a BioFresh funkcióval a halak frissen tartásában is élenjárnak.

Válasszon haltárolásra is alkalmas Liebherr hűtőszekrényt, fagyasztót a Liebherr onlineMárkaboltban >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Mi a különbség a frissességi technológiák között, mint a EasyFresh vagy BioFresh és BioCool?

Trendi hűtőszekrény anyagok és színek 2022-ben

2022 év elején ezeket a Liebherr hűtő és fagyasztókat ajánlom

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Máj 10.