Sütők gőztisztítással

gőztisztitós sütő

Mi az a gőz tisztítós sütő és hogyan műkődik?

Hogyan takarítsam a sütőt vegyszer nélkül hatékonyan?

Konyhánk takarítása nem egyszerű feladat, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A sütőbelső tisztítása utálatos feladat, ha nem öntisztító sütője van. Azonban már szerencsére a legtöbb sütőnek van valamilyen tisztító funkciója. Most a gőztisztítással bíró sütők öntisztítási folyamatát mutatom meg Önnek.

Mi az a gőztisztítós sütő?

Egyes sütők gőztisztító funkcióval is rendelkeznek, amely vizet használ a szennyeződések fellazítására, hogy megkönnyítse a sütőbelső takarítását. Ez az opció, a vizet gőzzé alakítja, amely a sütő belsejébe lévő szennyeződések és ételmaradékok fellazítja így nekünk a ciklus végén könnyű tisztára törölni azt. 

Fedezze fel a Whirlpool ® gőztisztítással rendelkező sütőket >>>

Hogyan működik a gőztisztító sütő?

Hő és víz felhasználásával a gőztisztító funkcióval rendelkező sütők fellazítják, meglágyítják a korábbi használatból visszamaradt enyhe szennyeződéseket. A sütőtérbe vizet kell elhelyeznie és elindítani a gőztisztító funkciót. Ezután a sütő felmelegszik úgy, hogy a víz gőzzé alakuljon. A forró gőznek köszönhetően nem kellenek vegyszerek ahhoz, hogy valódi tisztaságot varázsoljunk, és a sütőtér belsejében a gőz hatására fellazulnak az odatapadt zsírok, olajok és egyéb szennyeződések. De utána azokat nekünk kell még letörölni. A gőztisztítás megóv minket például a súrolás kellemetlenségétől, továbbá nagyban csökkenti a takarítással töltött időt. Tehát a gőztisztító nem az a fajta csodagép, ami önmagától takarít, de egy nagyon jó eszköz, mely segít gyorsabban, egyszerűbben és vegyszermentesen tisztán tartani a sütőnket. 

A gőztisztítás valóban tiszta?

A gőztisztítás kiválóan alkalmas a sütő használata közben előforduló kisebb szennyeződések és kisebb kiömlések esetén. A gőz vegyszermentes higiénikus tisztításra képes, és olyan helyekre is eljut, ahova a kezünk nem fér be. A gőztisztító ciklust rutinszerűen kell használni, akkor a legeredményesebb. Használattól függően, de pl. minden héten 1-2-szer, így nem tudd megragadni, letapadni a szennyeződés.

Ha a sütő mélytisztításra szorul, akkor is érdemes gőztisztítással kezdeni.  Akár egymás után többször is lefuttathatja, hogy minden szennyeződést feloldjon.

Fedezze fel a Whirlpool ® gőztisztítással rendelkező sütőket >>>

Hogyan tisztítsuk gőzzel a sütőt

Ezekkel a lépésekkel tisztítsa meg a sütőt gőzzel gőztisztító ciklussal vagy anélkül, hogy makulátlanul nézzen ki. Az adott modellel és a tisztítással kapcsolatos információkért tekintse meg a használati útmutatót.

Amire szüksége lesz a sütő gőzzel történő tisztításához:

Ha a sütőben van gőztisztító ciklus, akkor csak vízre és szivacsra vagy tisztítókendőre lesz szüksége. 

Amennyiben nincs gőztisztítási funkció a sütőjében, akkor is alkalmazhatja a gőz hatékonyságát. Kövesse az alábbi lépéseket.

Távolítsa el a rácsokat a sütőből 

gőztisztitós sütő

A sütő gőzzel történő tisztításának megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy eltávolított minden olyan állványt, edényt vagy tartozékot, amely benne lehet.

Töröljön le minden szennyeződést (nem kötelező, de ajánlott)

gőztisztitós sütő

Bár nem szükséges, egy nedves tisztítókendővel törölje le a sütő belsejét, és távolítsa el az esetlegesen megmaradt morzsákat, zsírt és egyéb szennyeződéseket. Győződjön meg arról, hogy a sütő teljesen kihűlt, mielőtt ezt a lépést elvégezné. 

Gondoskodjon a megfelelő víz mennyiségéről amely majd gőzzé alakul.

gőztisztitós sütő

A vízfoltok vagy ásványi lerakódások elkerülése érdekében használjon szűrt vagy desztillált vizet a gőzzel történő tisztításhoz. Ha a sütőt úgy tervezték, hogy az alján vizet tartson a gőztisztítási ciklushoz, akkor a vizet közvetlenül a sütő üregének aljára öntheti. Nem minden gőztisztító ciklussal rendelkező sütő képes vizet tartani. Mindig kövesse a sütő gyártójának ajánlásait, a mindennapi használati utasításban megtalálja azt.

Amennyiben nem rendelkezik a sütője gőztisztítással;

Tegyen a sütőben használatos edénybe vizet és indítsa el magas hőmérsékleten a sütőjét.

Amennyiben a sütője rendkívül koszos, vagy ha valami extra tisztítóerőt szeretne, használhat ecet és víz keverékét, vagy csak ecetet.

Állítsa be a sütő hőmérsékletét, vagy válassza ki a gőztisztítás beállítását

Ha sütője rendelkezik gőztisztítási lehetőséggel, akkor egyszerűen nyomja meg a gőztisztító gombot, és hagyja, hogy a sütő elvégezze a többi munkát. 

Ha a sütője nem rendelkezik gőztisztítással, akkor a sütőt 20 percre 200-230 Celsius fokra állítsa be.

gőztisztitós sütő

Törölje át a sütőt, ha kihűlt 

gőztisztitós sütő

A tisztítási ciklus végeztével várja meg, amíg a sütő teljesen kihűl, mielőtt letörölné az üreget. Használjon nedves rongyot vagy szivacsot a szennyeződések eltávolításához, amelyet a gőz segített fellazítani.

Használjon szódabikarbónát vagy nem karcoló hatású tisztítószert a makacs szennyeződések eltávolításához

Ha van olyan makacs szennyeződés, amely a gőztisztítás után sem válik le teljesen, akkor egy szivaccsal víz és szódabikarbóna keverékével segíthet eltávolítani a leragadt szennyeződéseket.

Látja milyen egyszerű? És a gőztisztítás funkció még egy előnye, hogy abszolút költséghatékony, hiszen nincs szükség drága tisztító szerekre.

A gyártók különböző neveken hívják a gőztisztítással bíró funkciókat, így most néhányat ismerjen meg. Gőztisztítás másnéven: Hidrolitikus tisztítás, AquaClean, hidrolízis, hidrolízises víztisztítás.

Fedezze fel a Whirlpool ® gőztisztítással rendelkező sütőket >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Öntisztító sütők- Valóság vagy Mítosz?

Melyik mikrohullámú sütő a legjobb?

Tavaszi megújulás gőzsütővel

Modern vagy hagyományos sütője legyen?

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Nov 07.