Ruhafehérítés ÖKO módszerekkel

ruhafehérítés öko módszerrel

Ruhafehérítés öko módszerekkel

A fehér ruháknál nem attól kell félni, hogy elveszítik a színüket, náluk más veszélyek állnak fenn, amelyek miatt bizony nem árt résen lenni, mielőtt kedvenc fehér csipkeruhánk már csak az emlékeinkben őrzi meg fehérségét.

A víz ásványi anyag tartalma miatt sajnos a fehér színű textíliák idővel elsárgulnak, beszürkülnek. Persze ettől még hordhatjuk a ruhát, de korántsem lesz olyan szép, mint mikor megvásároltuk. :( Inkább elhasznált, kopott benyomást kelt.
Nézzük, mit tehetünk azért, hogy a fehér ruhaneműink minél tovább megőrizzék eredeti szépségüket. Természetesen a problémát is időben jó megelőzni, de ha már megtörtént a baj, akkor se ijedjen meg. Mutatok pár trükköt, amellyel az elsárgult pólóját is újjá varázsolhatja.

Első számú szabály! Felejtse el a hipós áztatást. Régen ez volt a legnépszerűbb módszer, ám roncsolja a textileket, és így sokkal rövidebb ideig használhatja őket.

Ha ÖKO és ha takarítás, akkor azonnal a jól ismert hármas jut az eszünkbe, amelyhez bármikor bátran fordulhatunk. Legyen szó tűzhelyen lévő zsíros foltokról, hűtőszagról vagy épp az elszürkült ruháról… a citrom, az ecet és a szódabikarbóna filléres megoldások, amelyek szinte minden foltot hatásosan távolítanak el. Ráadásul a környezetet is kímélik, és az egészségre sem károsak.

Hogyan használjuk őket, ha fehéríteni szeretnénk?

  1. Citromos előáztatás: néhány citrom levéhez tegyen szódabikarbónát és ebben a keverékben (természetesen vízzel felöntve) áztassa fehér ruháit, mielőtt kimosná őket.

  2. Plusz tipp: a citromot még a rozsda és az ásványi anyagok okozta foltok eltávolításához is használhatja. Egy pohár frissen facsart citromlevet öntsön a gépbe, és biztos lehet abban, hogy ez az oldat eltűnteti a nem kívánt szennyeződéseket.

  3. Jól bevált fehérítő az ecet is: akár öblítő helyett is használhatja. Hatására a már elszürkült, reménytelennek hitt ruhái újra magukra találnak, emellett (mivel az ecet vízlágyítóként is működik) simogatóan puhák és friss illatúak lesznek.

  4. Plusz tipp: ha már nagyon elszürkültek a ruhák, akkor itt egy extra praktika: egy nagy lábasban keverjen össze egy pohár ecetet másfél liter vízzel. Forralja fel az ecetes vizet, majd öntse egy nagyobb lavórba és áztassa benne az elszürkült ruháit egy éjszakán át. Másnap mossa ki. Ez a keverék a foltokat is makulátlanul eltűnteti.

  5. Szódabikarbónát a mosószerhez!A szükséges mennyiségű mosószerhez öntsön fél pohár szódabikarbónát, és figyelje az eredményt! :) Ennek a módszernek több jótékony hatása is van: 1: eltűnik a szürkeség; 2: a szódabikarbóna vízlágyító hatású ezért kevesebb mosószer is elegendő lehet; 3: a szódabikarbóna hatására a mosószer sokkal hatékonyabban fejti ki a hatását. A csodahármas mellett természetesen más, minden háztartásban megtalálható anyagok is vannak, amelyeket bátran használhatunk.

  6. A dezodorok, cigarettafoltok ellen vesse be a sót! Langyos, kéz-meleg vízbe tegyen két evőkanál sót, és hagyja benne a ruhákat egy éjszakára. Másnap reggel mehetnek a mosásba.

  7. Aszpirin nem csak fejfájásra! Néhány szem aszpirint tegyen a mosógép vízzel feltöltött dobjába, majd mossa ki a ruhákat a megszokott módon. Az izzadtságfoltos ruhájára rá sem fog ismerni. :)

Tudjon meg mégtöbb környezettudatos módszert:

Hűtőgéptisztítás ÖKO módszerekkel

Spóroljon a mosogatógéppel, Öko tippek!

Mosógép tisztító vegyszerek nélkül, Öko tisztítás

Öntisztító sütő? Nem lehetetlen!

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 06.