Online Márkaboltok blog

Nem szereti a szárítógépet? Mert nem használja jól...

Nem szereti a szárítógépet? Mert nem használja jól...

Fogadja meg a tanácsom és imádni fogja a szárítógépét

A szárítógép használata helyesen

A szárítógépek egyre elterjednek Magyarországon is. De vajon tudjuk, hogy kell pontosan használni őket? Amennyiben Ön bizonytalan a szárítógépek használatával kapcsolatban, jó helyen van.

Ne tépje a haját, hogy gyűrött a ruha a szárítógépből kivéve, hanem használja helyesen!

Valójában mindegy milyen típusú szárítógépe van, pl. hőszivattyús vagy kondenzátoros, mert a működési elvük azonos. Mindegyik szárítógép meleg levegőt fúj be a dobba, melyben a száradásra váró ruhák vannak, és aztán eltávolítja a nedves levegőt. Ez az ismétlődő folyamat vezet a ruhák száradásához.

Vannak olyan modern készülékek, melyek már a gőz erejét is használják. Erről később még beszélni fogok.

Nem szárít szépen a szárítógépe? Biztos elköveti a legnagyobb hibát, amelyet a szárítógépek használóinak nagy része megtesz. Mi ez a hiba?

Ugyan azt a beállítást használja minden ruhához. Így biztos nem fogja megkapni a legjobb eredményt a szárítótól és végül elégedetlen lesz.

De ez nem a szárítógép hibája…

Gondoljon bele, hogy minden ruhadarabja pontosan ugyan akkora méretű és szövetű? Nem. Akkor, ha ugyan azt a programot használja mindenre, nem csak hogy energiát pazarol, de a szárítógép élettartamát is károsíthatja, és még a ruháiban is kárt okozhat.

 

Nézzük, mire kell figyelnie egy szárítógép használatánál:

A szárítani kívánt ruhanemű válogatásánál ügyeljen arra, hogy a gépben azonos szövetfajtájú és szerkezetű ruhaneműt szárítson egyszerre. Amennyiben különböző rétegszámmal és vastagsággal rendelkező textíliákat egyszerre helyez a szárítógépbe, azok nem egyformán fognak megszáradni.

Nézze meg írásomat arról a dolgokról, amelyeket soha nem szabad szárítógépbe tenni, ide kattintva.

Fontos, hogy ismerje a ruha címkéjén lévő jelzéseket, melyek a szárítógép használatára vonatkoznak.

Ha bővebben szeretne a címkékről tudni, nézze meg a Ruhacímke értelmezése szárításhoz! Szárítógép jelek című írásomat.

Mennyi ruhát helyezzen a szárítógépbe?

A dobba behelyezhető maximális ruhamennyiségnél mindig a száraz súlyokra kell gondolnia. A használati utasítás mindig tartalmazza az egyes programoknál a maximális ruhatöltetet.

A mosógépek kapacitása is száraz ruha mennyiségben van megadva, így már a mosás elindításakor tudhatjuk, hogy majd mennyi ruhát teszünk a szárítógépbe.

Hogyan válogassuk a ruhákat a szárítógépbe?

Praktikus már a mosógépbe a különböző anyagvastagságú és típusú textíliák szerint pakolni, így akár az egész töltetet egyszerre átrakhatjuk. A mosógépben a vegyes színekhez használhatunk színfogó kendőt, a szárítógépben azonban nem számítanak a ruhák színei.

A leggyakrabban használt programok a szárítógépben.

Pamut, a Műszál és a Kímélő program.

A szárítógépen még be kell állítani a szárazsági szintet, mint:

Extra száraz, szekrényszáraz vagy vasalásnedves.

Legtöbbször a szekrény száraz szintet válasszuk, mert ebben az esetben már tehetjük is a szekrénybe a ruháinkat.

A vasalásnedves természetesen a vasalásra való ruháink.

Az extra száraz opcíó pedig az extra vastag anyagoknál jön jól.


A pamut programnál nagyon fontos, hogy kizárólag 100% pamut összetételű, könnyen kezelhető (inkább vastagabb) ruha kerüljön a szárítógépbe. Nincs szükség a gyengéd ciklus használatára pamut ruházatnál, vagy ágymenü és törölköző szárításánál.

A kímélő program

Mivel ez a program egyértelműen kimondja, hogy ez egy finom szárítási ciklus, a finom szövetek számára alkották meg.

Ide kerülnek a vékony vagy csipkés szövetek, a lazán szőtt; selyemből készült, vagy a fényes gyöngyökkel, flitterekkel, illetve hímzéssel díszített darabok. Figyelem, a vasalható matricákkal készül pólóinkat, mezeinket is ezen a programon kell szárítani, mert különben a magas hő hatására össze tapadhatnak, kifakulhatnak.

Műszálas, kever szálas program

Amennyiben ön ingeket, blúzok, ruhákat, dzsekiket mosott, amelyek vegyes anyagból készültek, a műszálas programokat kell választania. Bármilyen szintetikus anyaghoz (polieszter) ezt kell használni. Minden egyéb kevertszálas anyagnál a műszál programot indítsuk.

Steam (gőz) ciklus ami felfrissít

Néhány szárítómodell rendelkezik olyan tulajdonsággal, amely a hagyományos szárítási ciklustól függetlenül a dobban gőzt hoz létre. A gőzciklus alkalmas arra, hogy felfrissítse a ruhákat, amelyeket még nem kell kimosni, de kis szaguk van, vagy ráncot kell eltávolítani belőlük. A gőzciklus akkor is hasznos lehet, ha elfelejtette a ruhákat azonnal eltávolítani a szárítóból a szárítási ciklus végén is hozzáadható a ráncok megelőzéséhez.

Végül muszáj megemlítenem, hogy csak akkor fog jól működni a szárítógépe, ha karbantartja, tehát tisztán tartja a szűrőket, kiönti a kondenzvíz tartályból a vizet, és időközönként az ajtó gumit is letörli.

Nézze meg szárítógép kínálatunkat >>>

Segítségre van szüksége? Kérdezzen szakértőinktől, a +36-1-478/2128-as telefonszámon kötelezettség nélkül!

 

Tudjon meg többet a szárítógépekről:

Szárítógépet vegyek, ne vegyek?

Hogyan kell bekötni és kell bejárni a szárítógépet?

Legjobb Bosch szárítógépek 2018-ban!

Megéri szárítógépet vásárolni? 19 TÉNY a szárítógépről!

Mosó-szárítógépek előnyei és hátrányai

Hőszivattyús szárítógépet vagy kondenzációs szárítógépet válasszak?

Zahoránszky Zita

Köszönjük 128034 vásárlónk bizalmát

OnlineMárkaboltok logó

© 1997-2020. Minden jog fenntartva

Online Márkaboltok