Mekkora kapacitású mosógépet válasszak?

mosogép kapacitás

Mekkora a mosógép kapacitása?

Hatalmas a választék a mosógép piacon. Elöltöltős, felültöltős, beépíthető, szabadonálló… 6 kg-os ruhatöltettől akár a 12 kg-ig elérhetőek gépek. De most csak az egyik kérdéssel foglalkozunk, hogy mekkora az ideális kapacitása a megvásárolandó mosógépnek. Ez nagyon fontos a hatékonyság és a gazdaságos üzemeltetés miatt.

Mi történik...

ha kisebbet vesz, mint amekkorára szüksége lenne?

Ha túl kicsi a család számára a mosógép, akkor sok időt kell a mosásra fordítania. Mivel többször kell keveset mosni, így a víz és áram számlája is magasabb lesz. A mosószerből és öblítőből is több fog fogyni, ami nem csak, hogy drága, de szennyezi a környezetet is.

ha túl nagy mosógépet választ?

Ebben az esetben, a működési költségek ismét magasabbak lesznek, hiszen akkor is elindítja a gépet, ha nincs tele és akkor is elhasználja a vizet és áramot.
Tehát ha nem a családnak megfelelő méretű mosógépet választja az gazdaságtalan lesz.

Hogyan találjuk meg az ideális kapacitású gépet?

Mit is jelent a mosógép esetén a kapacitás?

Röviden a kapacítás a mosógépbe tölthető ruha maximális súlya. Ez egy olyan ideális ruhamennyiség, amelyet a gépbe helyezve, tisztára, gyűrődésmentesre, tisztít a gép, miközben, nem fogyaszt túl sok energiát és vizet, vagy épp időt.

Ahogy már említettem, ha ezt rosszul választjuk meg, akkor a mosógép több energiát, vizet használ, és előfordulhat az is, hogy nem lesz tiszta a ruha.

A nagyobb kapacitású mosógépek nagyobbak és nehezebbek is, így mindig figyeljen arra, hogy a vásárlás előtt megmérje, elolvassa a gép méreteit, nehogy ne férjen be a tervezett helyére.

Hogyan kell mérni a ruhamennyiséget?

Nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű, ezért fontos tudni, hogy nem nedves vagy vizes állapotban kell nézni a töltősúlyt, hanem száraz állapotban. Mert például egy nedves törölköző kétszer annyira nehéz, mint száraz állapotban. Mivel a mosógép bevizezi a ruhát, ezért kissé zavaró lehet, hogy akkor most nedvesen vagy szárazon kell figyelni a ruhatöltet súlyára. A válasz, hogy csakis szárazon.
Tehát egy 7 kg-os töltetsúlyú mosógépbe 7 kg száraz ruhát tehetünk be, és nem kell azzal törődnünk, hogy vizesen ez akár sokkal több lehet.

Tehát ha látja az ismertetőben, hogy a választott gép 7 kg-os, akkor tudni fogja, hogy hatékonyan 7 kg száraz ruhát tud egy mosással megtisztítani.

Hány darab ruhát tehet a mosógépbe?

Miközben a mosógép kapacitása kilogrammban van megadva, mi nem igazán tudjuk mindig, hogy a ruhaneműnek pontosan mennyi a súlya.

Persze bevethetjük a jól bevált fürdőszobai mérlegünket, amíg nagyjából meg ismerjük ruháink súlyát. Egy idő után már tudni fogjuk a szennyes kosarunk befogadó képességét és tudunk majd viszonyítani. Persze a méréskor ne feledjük a kosár súlyát levonni.

De ha ez nehézkes, akkor van egy alternatíva mellyel megbecsülhető a terhelés:

1 kg ruha = 5 póló vagy ing

1 kg ruha= 1 felső + 1 farmer

1 kg ruha= 2 fürdéshez használt törölköző

Tehát ennek az irányvonalnak a követésével a 9 kg-os mosógépnek képesnek kell lennie arra, hogy hatékonyan megtisztítsa a körülbelül 45 db pólót vagy akár 9 farmer nadrágot, illetve másfél tucat törölközőt.

Mivel a ruhák sokfélék, ezért ez nyilvánvalóan csak iránymutatás. Ez a módszer azonban segít abban, hogy a vásárlás előtt belőjük azt, hogy mekkora kapacitású mosógépre van szükségünk.

Például ha a családja szennyes kosarába hetente 30 póló, 3-4 farmer és 4 törölköző kerül, akkor egy 6-7 kg-os mosógépnek képesnek kell lennie arra, hogy tisztára mossa a heti adagot, külön-külön mosásban a megfelelő programon.

Mi van a nagy és terjedelmes ruhadarabokkal?

A tavaszi nagytakarításban, vagy a nyári melegben mikor könnyen száradnak a takarók, hálózsákok, a legtöbb háziasszony nekiáll a nagymosásnak.

Egy kisebb kapacitású, vagy felültöltős mosógép a nagyméretű ruhákat rosszul tisztíthatja, mert a víz nem képes áramlani. Ekkor akár szakadás is megtörténhet. Figyeljen, mert ha zörög a gép, akkor valami probléma lehet. Tehát nagyméretű ruhák mosásához elöltöltős és nagy kapacitású gépet ajánlok.

Több piackutatás igazolja, hogy az emberek az alábbi kapacitású gépeket választják:

Egyedülálló: 6 kg

Párok: 7 kg

Normál család: 8 kg

Nagycsalád: 9 kg

A takarók, vagy egy óriás sötétítő függöny sokszor csak a 10 kg-os gépbe férnek el.

Fontolja meg tippjeimet és döntsön jól, mert akkor egy hálás és hosszú távon jól működő mosógépe lesz.

Nézze meg a Mosógép Szalon óriási kínálatát >>>

Ha bizonytalan, melyik készüléket válassza, vagy kérdése van a termékkel, szállítással kapcsolatban hívja bátran szárítógép szakértő kollégámat, közvetlenül a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Tudjon meg többet a mosógépekről:

Beépíthető mosógép, szárítógép, sőt mosó-szárítógép

Luxus mosógép, amely megtestesíti az álmainkat!

Legjobb felültöltős mosógépek 2019-ben a Whirlpool-tól!

Tisztítsa meg az iskolatáskát, hátizsákot a mosógépben egyszerűen

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Dec 16.