Megéri mosogatógéppel mosogatni, még akkor is ha drágul az áram díja?

mosógatógép energiaválság

Megéri mosogatógéppel mosogatni, még akkor is ha drágul az áram díja?

Az eneregiaválságban mindenki elgondolkodik, az áramfogyasztásán. Vajon, ha 250 Ft lesz 1 kwh villamosenergia, akkor is használjam a mosogatógépet?

Matekozzunk egy kicsit, hogy pontosan lássuk a kézi mosogatás, és a mosogatógépi mosogatása költségeit.

A kézi mosogatás költségét.

A kézi mosogatás folyóvízben higiénikus, így a legtöbb ember az elfolyt vizet venné költségnek, illetve a mosogatószert. Ez így helyes is, de gondolnia kell arra is, hogy a melegvizet, amit elfolyat, azt fel is kell melegíteni!

Először nézzük az elfolyt víz díját? A legtöbb csapon akár 10-12 liter víz is átfolyhat percenként. Én kipróbáltam a konyhai csapatelepem, és 10 másodperc alatt 1 liter vizet fogtam fel. Mivel 1 perc 60 másodper, ezért 1 perc alatt 6 liter folyik át az én csapomon. Egy átlagos mosogatógép 9 liter vízzel mosogat el 10-14 terítéket. Én 9 liter vizet 1,5 perc alatt folyatok ki a konyhai csapból! Egy biztos! Ennyi idő alatt nem mosogatok el… Tehát több vizet használunk a kézi mosogatásnál, mint egy mosogatógép!

De a legmagasabb költség a víz felmelegítése! Nálunk 1 m3 víz ára (csatornadíjjal együtt, hiszen ezt is ki kell fizetni) 600 Ft. 1000 liter = 1m3 >> 1 liter víz=0,6 Ft. A víz felmelegítési díját a számlákból kiszámolva 1,5 Ft-ot kapunk 1 liter vízre levetítve.

Én naponta 2x mosogatok, mondjuk 10 percig. Ennek díja: (6 liter x 10 perc)= 60 liter x 2 alkalom= 120 liter naponta x 0,6 Ft víz ára =72 Ft ehhez hozzájön a felmelegítés díja: 120 liter x1,5 Ft = 180 Ft. Naponta: 360 FT.

Nézzük a mosogatógép használatának költségét.

Az én mosogatógépen 10 liter vízzel mosogat, 13 terítéket. Ez 10x0,6 FT= 6 Ft.

Én minden este elindítom a gépet, és reggel kipakolom. Amit napközben termelünk szennyes edényt berakom a gépbe, és este ismét elmosogattatok vele. Tehát napi 1x használom általában a mosogatógépet.

A mosogatógép áramfogyasztása: meg van adva a leírásában hogy 1 ciklus 1,04 kwh fogyaszt (És ez nem az Eco program, mert az 0,74 kwh, csak 3 órán át tart, így nincs mindig rá időm). Ez egy 40 Ft-os áramdíjjal számolva 56 Ft. Tehát egy mosogatás, ami 13 terítéket tud elmosogatni 56+6= 62 Ft-ba kerül.

Persze hozzá kell számolni a mosogatószert, de az mindkét megoldásnál van, és annyira egyedi a választás, hogy ebbe nem mennék bele. De egy biztos!

Mosogatógép vagy kézi mosogatás a gazdaságosabb?

A mosogatás költsége egy nap nálam: 360 Ft
A mosogatógép költsége: 62 Ft.

Tehát TÉNY, hogy a mosogatógép hosszútávon olcsóbb megoldás, mint a kézi mosogatás!

 Az az igazság, hogy ha az áramdíja emelkedik akkor az mind két mosogatásra kihat, hiszen a mosogatógép üzemeltetése és a víz felmelegítésnek a díja is egyenlően fog emelkedni.

Nézze meg az onlineMárkaboltok.hu oldalon az energiatakarékos szabadonálló mosogatógépeket, és vásároljon egyet otthonába >>>

Vásároljon energiatakarékos beépíthető mosogatógépet >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább: 

Igaz az, hogy egy 16 terítékes mosogatógép 9.5 liter vízzel elmosogat?

Mosogatógép tisztítás! Jobb megelőzni, mint javítani!

Higiénikus mosogatógép titkok! Bosch PerfectDry a modern kor mosogatógépe

Felső vagy elülső vezérlésű mosogatógépet válasszon?

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Júl 20.

Bosch PerfectDry mosogatógépek