Online Márkaboltok blog

hova kell önteni a mosógépbe

Mit hova kell önteni a mosógép adagolójában?

Tudja meg és használja helyesen a mosógépét!

Hova kell önteni a mosógépben a mosószert, fehérítőt, vízlágyítót, mosódiót, öblítőt?

Hová kell önteni a folyékony mosószert?

Rengeteg kérdés érkezik arról, hogy hova kell önteni a mosógép adagolóba a mosáshoz való szereket.

Jó hírem van. :) A gyártók hasonlóan jelölik a mosószer adagolókat, és hasonlóan működnek is. Megmutatom a mosógépemen, hogy mit hova kell önteni, és ezek után már könnyedén fogja tudni Ön is a mosógépénél alkalmazni.

Nézzük, a mosógépeknél, mit hova kell önteni:

Általában a mosógépeknek három rekesze van.

I- előmosás

II- vagy „virág”, vagy „háromszög” az öblítőnek

III- a mosószernek, függetlenül attól, hogy por vagy folyékony, esetleg gél állagú.

Mosógép adagolója az előmosáshoz

előmosához mosógép

A három adagoló tartály különböző méretű. Jelen esetben is jól látható, hogy az I.-el jelölt tartály keskenyebb. Ez azért van, mert az előmosáshoz, áztatáshoz kevesebb mosószerre van szükség. Tehát az I. adagolóba az előmosáshoz használandó mosószert helyezzük. De csak akkor, ha olyan programot választunk, ahol van előmosás. Sok programnál nincs ilyen. A használati utasításban mindig jelölik, hogy a kiválasztott program, milyen folyamatokat hajt végre. Amennyiben nincs előmosás, nem kell ide semmi töltenie.

Hova kell öntei az öblítőt a mosógépben?

előmosához mosógép

A jelen esetben virággal, de sok esetben háromszöggel jelölik az öblítőnek való tartályt, adagolót.

Fontos, hogy maximum a vonalig töltse fel. (a képen a nyíl oda mutat) Amennyiben öblítő koncentrátumot használ, ajánlatos azt felhígítva a gépbe helyezni. Öntsön egy kis tömény öblítőt a gép (jelen esetben) középső adagolójába és tegyen hozzá a csapból annyi vizet, hogy a maximális jelzésig érjen.

Amennyiben pl. törölközőt mos, ajánlom, hogy ne töltse tele öblítővel az adagolót, hanem adjon mellé 10%-os ecetet. Elég egy kevés, én csak megbillentem az ecetesüveget. Ugyanis ez puhává varázsolj a törölközőt. Nem kell félnie, mert az ecet erős illata elszáll, és csak pihe-puha illatos törölközője lesz szárítás után.

Vannak olyan programok, amelyek csak öblítenek. Ilyenkor a mosógépnek csak ezt az adagolóját töltse fel a kívánt öblítővel.

A mosógép mosószer adagoló tartálya

előmosához mosógép

A mosószer adagoló tartály II-el van jelölve, ez a legszélesebb. Ide kell töltenie a mosószert. Mindegy, hogy por vagy folyékony mosószert használ. A porból is ide kell tennie, és a folyékony mosószert is ebbe az adagoló részbe kell öntenie. Vannak olyan folyékony mosószerek, melyekhez adnak adagolót. Ilyenkor töltse meg az adagolót mosószerrel és dobja be a ruhákra a dobba.

A mosószerrel is csínján kell bánni, a túlzott használata nem csak környezetünkre veszélyes, de a mosógépet is károsíthatja, így javaslom annyit használjon amennyit a gyártó javasol.

Az alábbi képen láthatja, hogy én mennyi mosószert és öblítőt használok egy átlagos 7 kg töltetű vegyes 60 Celsiusos programhoz. Öblítőből koncentrátumot használok, így még víz és egy kis ecet is jön mellé.

adagolás mosógépb

Most már tudja az mosógép adagoló tartályának használatát.

De hova kell tenni a vízlágyítót a mosógépben?

A vízlágyítót mindig a mosószerhez kell adagolni. Ha folyékony mosószert használ, úgy hogy a mosógép dobjába rakja adagolóban, akkor a mosógép I számú fiókjába tegye a vízlágyítót. Mivel a mosógép nem tudja, hogy ön már a mosószert berakta a tartályba, ugyanúgy a mosópor adagoló tartályt kimossa, amikor eljött az ideje. Így a vízlágyító megfelelő időben megérkezik a mosógépbe.

TIPP: olvassa el a mosószer összetevőit, mert sok esetben már tartalmaznak vízlágyítót

Hova kell a mosógépben adagolni a fehérítőt?

A fehér ruhák mosásához javaslom, hogy olyan programot válasszon, amelynél van előmosás. Ilyenkor a fehérítőt az előmosáshoz, vagyis az I. tartályba kell adagolnia.

Hova kell tennem a folttisztítót a mosógépben?

A folttisztítót a mosószerhez kell adagolnia. Tehát a II. legszélesebb tartályba öntse be a mosószert és a tetejére helyezze el akár a folyékony, akár a por állagú folttisztítót.

Kedves Olvasóm! Remélem a tájékoztatóm segít eligazodni a mosószer adagolásban, de kérem, mindenképpen vegye elő a használati utasítást, mert abban az Ön gépéhez van igazítva minden.

 

Ezek is érdekelhetik a háztartási gépekkel kapcsolatban:

Tudja, mit tesz, ha idősebb mosógépe van?

Speciális mosógép sportolóknak

Legkedveltebb Whirlpool mosógépek 2018-ban

7 leghasznosabb mosási tipp

Ha a mosásról van szó, csak a legjobb megoldást fogadja el!

Mosó-szárítógépek előnyei és hátrányai

Megéri szárítógépet vásárolni? 19 TÉNY a szárítógépről!

 

Zahoránszky Zita

Köszönjük 130774 vásárlónk bizalmát

OnlineMárkaboltok logó

© 1997-2020. Minden jog fenntartva

Online Márkaboltok