Mennyi áramot fogyaszt egy tv?

mennyit fogyaszt egy tvSzámolja ki könnyedén, hogy mennyi pénzbe kerül a tv-je üzemeltetése!

Tv energiafogyasztása, és energiacímke ismertető

Sok otthonba az a rossz szokás, hogy a tv éjjel-nappal be van kapcsolva. A gyerekszobában a mese, a tiniknél a zene tv, a nagypapa meg a természetismereti műsorokat nézi. Édesapa a sportot, édesanya meg a shopping királynőket. :)  Na jó ez egy csúnya sztereotípia, de biztos sok háztartásban feleslegesen is megy a televízió. Vajon mennyi pénzt dob ki feleslegesen az ablakon?

Nézzük a matekot, hogy mennyit fogyaszt egy televízió:

Most már a legtöbb tv-hez is van szerencsére energiacímke, melyet a gyártó mellékel. Így nagyon egyszerű dolgunk van.

Amikort tv-t választunk, nézzük meg az energiacímkét és számoljunk.

2021.március 31-től az alábbi energiacímkét láthatjuk:

tv energiacímke, mennyit fogyaszt egy tv

Az áram tarifái az egyetemes szolgáltatóknál a korábban a köznyelvben elterjedt "nappali" és "éjszakai" áram tarifákhoz képest ma már jóval szofisztikáltabbak, így megkülönböztetünk A1 (kedvezményes és normál), A2, B (Geo), és H tarifákat. Ezért én most 40 Ft áramdíjjal számolok, mert ez fedi le leginkább jelenleg a valóságot. (Persze, hogy meddig azt sajnos nem tudom.)

Nézzük a tv energiafogyasztásának a számolást az alábbi energiacímke szerint:

tv mennyit fogyaszt energiacímke

Az áramdíj kiszámítása ezután egyszerű. A Hisense 32A5100F LED HD 80 cm-es TV például a G energiaosztályba van sorolva, és ahogy a címkén látjuk is 37 kwh/1000h a fogyasztása a SDR képernyőmódban.

Az új címkén ott a HDR képmód energiafogyasztása is, amelyet hozzá kell adni az SDR képmódhoz. Amennyiben pl OLED TV-nk van ez még magasabb lehet. Ez azért van, mert a készülék több energiát igényel a magasabb csúcsfényesség előállításához.

Egy kis okosság, hogy megértse mi is az az SDR.:

A mozgókép megjelenítését a hagyományos, filmes vetítéstechnika kivételével hatvan-hetven éven át a képcső (CRT) uralta. Ezzel együtt járt a korlátozott, maximum ezres nagyságrendű dinamikatartomány, amit ma SDR-nek (standard dynamic range) nevezünk. Akkoriban persze még nem volt neve, mert nem volt alternatívája.  A változtatás igénye csak néhány éve, a digitális videokamerák és a síkpaneles megjelenítők megfelelő fejlettségi szintjén merült fel.  Az új kijelző rendszereken a műsorokat fényesebb módban élvezheti, élénkebb és részletgazdagabb, élethúbb képminőséggel a nagyfelbontású (HD), majd manapság az ultra nagy felbontású (UHD), illetve 4K, LED, OLED rendszereknek köszönhetően.

Tehát amennyiben nem SDR módban nézi a tv-t, hozzá jön jelen esetben az áramfogyasztáshoz az HDR mód energiafogyasztása. Jelen esetben ahogy az energiacímkén is látja, ez 37 kwh/1000 h.

A két áramfogyasztást össze kell adni: 37+37=74kwh/1000h

74kwh x 40Ft= 2960Ft/1000h. Tehát 1 óra tv nézés: 2,96 Ft.  

Ebből kiszámolható, hogy ha 1 nap 4 órán át nézi a tv-t , akkor egy év alatt a tv áramdíja: 4322Ft lesz. (4x2,96Ft=11,84Ft x365 nap= 4322Ft)

Érdemes tudnia, hogy létezik már egy új szabályozás, amely maximálizálja az energiafogyasztását a televízióknak. Így történt ez  2021. március 1. után is.

Például nem kerülhet piacra olyan új
139 cm-es  UHD 4K TV vagy LCD illetve amely 105W-nál több energiát fogyaszt,
139 cm-es OLED képernyős tv 115W-nál több fogyasztással,
164 cm-es (65 hüvelykes) LCD képernyővel 139W-nál, illetve
164 cm-es OLED képernyős 150W-nál több teljesítményt vesz fel.

2023. március 1. után tovább szigorodik a maximális energiafogyasztásra vonatkozó követelmény.

Most már tudja mi a módja annak, hogy megtudja mennyit fogyaszt a tv-je, így vásárlás előtt, mindenképpen számoljon, hogy tudja mennyi áramszámlát kell majd fizetnie.

Nézze meg a Hisensen onlineMárkabolt a „Hivatalos forgalmazó” kínálatát>>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Júl 20.