Soha nem látott készlethiánnyal küzdenek a háztartási gép gyártók is.

készlethiány a háztartási gépeknél

Soha nem látott készlethiánnyal küzdenek a háztartási gép gyártók is.

Miért kell heteket várni a háztartási gépekre?

 

Soha nem látott készlethiánnyal küzdenek a háztartási gép gyártók is.

A világjárvány kirobbanásának elején megugrott a háztartási gépekre a kereslet, hiszen az emberek megijedtek és elkezdték felszerelni a háztartásukat, felkészülni az otthonlétre. A kereslet megugrott, azonban a kínálatban problémák adódtak.

Mi okozza a készülékhiányt?

Miközben az emberek vásároltak a gyártók leállásra kényszerültek, az alkatrész gyártókkal egyaránt. Az alkatrész hiány és a gyárak leállása miatt kiürültek a raktárak, így jelenleg több hónapos várakozási idők alakultak ki a háztartási gépekre.

COVID-19-hez kapcsolódó leállítások

A legtöbb készülékgyártó kénytelen volt leállítani üzemeit a COVID-19 járvány hevében. Miután biztonságos volt az újbóli megnyitás, a gyártóknak át kellett alakítaniuk munkaterületüket annak biztosítása érdekében, hogy alkalmazottaik biztonságban maradjanak munka közben. Habár számos üzem újra indult, sokan még mindig csökkentett személyzettel működnek, a társadalmi távolságtartási irányelvek betartása miatt. Így még mindig nem 100%-os a gyártás.

Az ellátási lánc kérdései

Nehéz olyan iparra gondolni, amelyet a COVID-19 járvány nem érintett volna. Nem csak a háztartási készülék gyártókon csattant az ostor, hanem sok iparágat érint.

konténer

Óriási mértékű konténerhiány alakult ki a világban, így a szállítások is nehézségekbe ütköznek. A pandémiás időszak elején a kereslet összeomlásától tartva rengeteg konténerszállító hajójáratot töröltek, ezért most, amikor már látszik, hogy a világkereskedelem forgalma abszolút beindult, sok konténer nem ott van, ahol lennie kéne. A világ hajótársaságai évente nagyjából 170 millió utat tesznek meg, de ebből 55 milliót üresen. Ha viszont az utóbbi járatok nem megfelelő tempóban mozognak, mint ahogy az most tapasztalható, kapacitáshiányok alakulhatnak ki. Ez a konténer kapacitás hiány is felel az alkatrészek nehéz beszerezhetőségéért.

Ez egy körforgás mely óriási hatással van a fogyasztóra, hiszen a gyártók nem tudják megkapni a termék gyártásához szükséges alkatrészeket, ezért a gyártók nem tudják legyártani a készüléket, így nem tudnak szállítani a készülékekkel foglalkozó kereskedőknek.

Fokozott igény a háztartási gépekre

Mivel mindenki több időt tölt otthon a világjárvány miatt, nőtt a hűtőszekrényke, mosógépek, mosogatógépek, tűzhelyek, kenyérsütők iránti kereslet. Ez részben annak köszönhető, hogy a készülékek mindennapi elhasználódása felgyorsult. Mivel otthon vagyunk, többet főzünk, többet mosogatunk, egyszóval többet használjuk a készülékeinket.

Megváltoztak az igényeink is. Nagyobb hűtőszekrényre van szükség, több élelmiszert tárolunk otthon, hogy ritkábban kelljen boltba, piacra járnunk. Így a háztartási gépeinket is lecseréljük, nagyobb illetve modernebb, korszerűbb készülékekre.

Takarítási szokásaink is módosultak, hiszen többet fertőtlenítünk, így biztonságosabb mosogatógépet használni, és a ruháinkat is többször mossuk ki a mosógépben.

Mit tesznek a gyártók?

A gyártók alkatrész hiánnyal küzdenek, és nehéz megoldani a több kontinensen átívelő folyamatokat a pandémia miatt.  A legtöbb gyártó a gyárak újrakonfigurálásával sietett a társadalmi távolságtartási protokollok betartásának biztosítása érdekében, hogy a gyártás folytatódhasson. Több munkarendben termelnek, hogy utolérjék magukat.

Hogyan érinti a készülékhiány az ügyfeleket?

Magyarország "Hivatalos Forgalmazója" az onlineMárkaboltok igazgató asszonyát Balla-Wohlfarth Csillát kérdeztem, arról, hogy mit tanácsol a vásárlóknak ebben a nehéz időben.

Mennyire jellemző, hogy az onlineMárkaboltok általuk forgalmazott háztartási készülékek beérkezése csúszik?

Sajnos mi is érezzük a világjárvány hatását, és előfordulnak csúszások a gyártók által ígért beérkezéshez. Mivel az onlineMárkaboltok nem mindennapi, hagyományos webáruház, - mert mi a személyes kommunikációt részesítjük előnyben, így telefonon is tartunk kapcsolatot ügyfeleinkkel,- folyamatos kétirányú kommunikáció biztosítja, hogy vásárlóink mindig tisztába legyenek azzal, hogy a hőn áhított háztartási készülék mikor érkezik meg otthonukba.

Mit javasolnak az ügyfeleiknek?

Természetesen azt javaslom, hogy amint az ügyfelek megtalálják álmaik készülékeit, (akár a szakértőink telefonos segítségével) a lehető leghamarabb adják le megrendelésüket.

onlinemarkabolt raktár

Felkészülten várjuk vásárlóinkat. Az onlineMárkaboltok budapesti raktárunkában 400 millió Ft értékű háztartási gép kínálatában mindenki megtalálja az ideális készüléket. A belépő kategóriás háztartási gépektől a prémium, magas minőségűig, rengeteg féle készülékkel felszerelkeztünk. Mindenkit arra biztatok, hogy raktáron lévő készüléket válasszon, így azonnal ki tudjuk szolgálni, és rögtön élvezheti otthonában a kényelmet.

Amennyiben nem talál raktárunkban megfelelő készüléket, mert annyira speciális háztartási gépre van szüksége, természetesen megrendeljük azt. De tudnia kell, hogy a gyártók a megrendelés sorrendjében gyártják le a készülékeket. Így fontos, hogy mielőbb beálljon a várakozók sorába.

Türelmesen kell várni, mert ha lemondja a rendelést, azt olyan, mintha kiállna a sorból. Ismét a sor végére állni egy másik megrendeléssel, nem szerencsés, hiszen akár hetekre nőhet a várakozási idő.

Ígérem, hogy mi pedig teljes gőzzel azon leszünk, hogy minél hamarabb élvezhessék azt otthonukban új háztartási készülékeit.

Mit tehet a vásárló, ha azonnal szüksége van a háztartási készülékre?

Tanácsadás az ügyfeleknek 

Szakértőink segítik az ideális gép kiválasztását, azon vannak, hogy segítsenek mindenkinek az álom otthon megvalósításában. Amennyiben hosszú időt kell várni egy háztartási gép beérkezésére, ajánlanak helyett hasonló tudású másik készüléket. Több mint 20 éves tapasztalatunk garantálja, hogy elégedetten távozik tőlünk a vásárló.

Az onlineMárkaboltokban 5 év jótállással vásárolhatja meg a készülékeket, így hosszú távra gondtalan évek várják, így azt gondolom, érdemes türelmesnek lenni, és szakértőink folyamatos tájékoztatásával nyugodtan várhatják a vásárlók a háztartási gépeiket.

Nézze meg raktáron lévő készülékeinket >>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Máj 10.