A házi kenyér tökéletes receptje!

Gorenje HomeMade sütő

A házi kenyér tökéletes receptje!

Süssem meg a nagymama kenyerét...

Otthon illata a tökéletesre sült kenyéré!

Evett már fa tüzelésű kemencében sült házi kenyeret? Egy igazi gasztronómiai csoda a bolti kenyerekhez képest.

Nagymamám falun élt és kislánykoromban sokat voltam nála. A kenyér mindig lenyűgözően roppanós és finom volt. Felnőttem és a városi forgatagban sehogy sem tudtam visszahozni ezt a feledhetetlen íz élményt.

De most sikerült!

Rengeteg receptet kipróbáltam már, de nem lettek az igaziak. Összeestek, rágósak voltak, nem ropogott a tetejük, iszonyúan morzsálódtak, és még sorolhatnám napestig.

Aztán megtörtént az áttörés és kiderült, hogy nem a recepttel volt a gond, hanem a sütőmmel.

Épp konyha felújításban volt a családom, amit nagyon élveztem. Sokat keresgéltem a háztartási gépek, márkák között, míg eldöntöttem, hogy mi a nekem való.

Fontos volt, hogy márkás készülék legyen, ami hosszútávon kiszolgál. Elektromos sütőt szerettem volna, ami beépíthető, és akkor eszembe jutott, hogy a Gorenje HomeMade sütőjét úgy hirdetik, hogy a kemencék ihlették.

„A jellegzetesen lekerekített forma a Gorenje sütők egyik leghasznosabb termékjellemzője. Fejlesztéséhez a hagyományos fatüzelésű kemencék jelentették a fő inspirációt, hiszen azokban a forró levegő szabadon áramlik. Mivel a kemencében sütött étel egyenletesen és minden oldalról melegszik, mindig tökéletes a vele végzett munka gyümölcse: ropogós kívül és lédús belül. „

Nem is kellett tovább gondolkodnom, megvásároltam a család számára is ideális Gorenje sütőmet.

Természetesen nem csak a HomeMade kialakítás volt a döntő a választásban, hanem hogy több szinten lehet benne egyszerre sütni, sok automata programja van, és hogy öntisztító. A teleszkópos sütősínbe beleszerettem és nem utolsó az impozáns kinézete sem.

De a legfontosabb hogy megsütöttem a tökéletes kenyeremet is! Még a nagymamám is büszke lenne rám!

Belül porhanyós, de nem morzsál. Kívül ropogós és még több naposan is finom :)

Próbálják ki Ön is. Íme a  fehérlisztes kenyér recept:

Hozzávalók: 50 dkg BL80-as fehérliszt, 4 dl langyos víz, 2.5 dkg friss élesztő, 0.5 teáskanál cukor, 2 tk só, 4.5 ek napraforgó olaj

Elkészítés: Langyos tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk az élesztőt. Meleg helyre pihenni tesszük, amíg felfut. Közben egy tálba rakjuk a hozzávalókat. Először a szárazanyagokat és utána a felfutott élesztőt. Én egy szilikon spatulával összedolgozom. A kenyértészta olyan lesz minta a nokedli. Kicsit folyós.

1 órát kell állni hagyni, langyos helyen, amíg megkel. A tészta kb. a háromszorosára fog nőni, így nagy edényben érdemes dolgozni.

Ezután lisztezett deszkán gyorsan megformázom a kenyeret. (mivel lágy, gyorsan kell dolgozni). Kb 40x20 cm-es téglalapot alakítok ki, melyet elkezdek oldalról középre hajtogatni. Majd fordítok egyet a tésztán és ismét kintről befelé behajtom. Ezt háromszor megismétlem. (a pogácsát is így kell hajtogatni, hogy leveles legyen). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, a tetejét megvagdosom, és még egy picit a tepsiben állni hagyom. Ez nálam tényleg csak pár perc, amíg a gyors előmelegítést bekapcsolom.

200 fokos sütőben arany barnára sütöm kb. háromnegyed óra alatt.

Remélem, kipróbálják és Önök is élvezhetik a friss ropogós házi kenyér illatát és ízét egy csodás vasárnap reggelen.

Nézze meg az én választásom. Gorenje BO71SY2W Sütő 5 funkcióval >>>

 

Tudjon meg többet a háztartási gépekről:

16 tény amiért a régi sütője helyett érdemes modern sütőt választani

Boldogság kulcsa

Szabadon álló vagy beépített sütőt válasszak?

Mit tudnak a mai sütők a régiekhez képest?

Drága és luxus készülék, ez ugyanaz?

Tudja mit tesz, ha idősebb mosógépe van?

Megéri szárítógépet vásárolni? 19 TÉNY a szárítógépről!

Multicooker a jövő főző/sütő edénye, indukcióval!

Hogyan működik egy mosogatógép?

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2019. Ápr 01.