Karácsonyi italok a világ tájairól Liebherr

karácsonyi italok

Karácsonyi italok a világ tájairól

Az ünnepi időszakot élvezze a világ ízeivel

Felfedezzük fel az ünnepi hagyományokat szerte a világon, és édesítse meg az karácsonyt!

Jöjjön velem egy világkörüli turnéra a kanapéból! Nézzük át ezeket a finom és hagyományos karácsonyi italokat, amelyeket a világ minden táján élveznek. 

Kezdjük a Rompope nevű itallal, Mexikóból

 rompope

A Rompope egy híres ital Puebla városából, Eredete egészen a gyarmati időkig nyúlik vissza, amikor a Santa Clara  apácái elkészítették a katolikus egyház papjainak és más vallási hatóságoknak. Az idő múlásával az ital népszerűsége meghaladta a kolostor falait, és az apácák bevételi eszközként eladták.

Rompope hozzávalói:

1 liter tej, 250 gramm cukor, 1 csipet szódabikarbóna, 4-6 db fahéj rúd, 8-10 db szegfűszeg, 12 tojássárgája nagy méretű tojásokból, 1-2 csipet őrölt szerecsendió, 1 teáskanál vanília, 1-2 dl rum vagy pálinka ízlés szerint

Hogyan készítsünk Rompope

  • Keverje össze a tejet, a fahéjat, a szegfűszeget, a cukrot, a szerecsendiót és egy csipet szódabikarbónát egy lábasban.  Helyezze az edényt közepesen magas hőfokon, és forralja fel. Ezután állítsa alacsonyra a hőt, és párolja kb. 8-10 percig, hogy a tej felszívja a fahéj és a szegfűszeg ízét. 
  • Kapcsolja le a hőt, és vegye le a tűzhelyről, hogy kihűljön.
  • Amíg a tej hűl, addig verje fel a tojássárgáját, amíg halványsárga nem lesz. 
  • A tojássárgája keveréket lassan öntse a már kihűlt tejbe, és keverje össze. Miután összekeverte, tegye a fazekat a tűzhelyre, és gyakran kevergesse közepes hőmérsékleten, kb 5-7 percig.
  • Vegyük le a tűzről, és egy szűrje le, hogy a fahéjakat és szegfűszegeket eltávolítsa. Adjon hozzá rumot vagy pálinkát, és jól keverje össze. Kész is van.
  • Rompope íze akkor lesz a legjobb, ha hagyja, hogy az ízek összeérjenek, és 2 hétig hűtőszekrényben tárolja. 

 Egyesült Királyság - Wassail

wassali

Itthon is nagy divat a forralt bor, de most újítsuk fel. Válassza a ciderváltozatot, a Wassailt. Az északi népek és a britek régi nagy kedvence. A wassail esetében a forró, fűszeres almaborral nemcsak egymásnak kívántak jó egészséget, de ittak a bőséges almatermésre is, hogy legyen elegendő és jó gyümölcsük.

Hozzávalók: 20 dl almabor, 3 rúd fahéj, 6 db szegfűszeg, 1 db citrom, ½ teáskanál őrölt gyömbér, ½ teáskanál őrölt szerecsendió, 10 dkg barna cukor, 120 ml frissen préselt/facsart narancslé, 250 ml ananászlé, 350 ml frissen préselt/facsart citromlé

Elkészítés:

  1. Tegye a citrom-, az ananász- és narancslét, a barna cukrot, a fahéj rudakat, a szerecsendiót és a gyömbért egy nagy főzőedénybe, a tűzhelyre, közepesnél valamivel gyengébb lángra és forralja fel.
  2. Azután vegye le a tűzhelyről és öntse bele az almabort.
  3. Tegye vissza gyenge lángra, és óvatosan kevergesse, míg jól fel nem melegszik, de ne engedje forrni, mert akkor az alkoholtartalmát elveszíti. Adja hozzá a megtűzdelt citromot és kínálja forrón.

Francia ország –Kir Royal

royal kir

A klasszikus Kir koktél keletkezésének történetét talán kevesen ismerik. Névadója Félix Kir (1876-1968) a burgundiai Dijon városának polgármestere volt, aki régiójának két kiemelkedő és jellegzetes termékét – a bort és a feketeribizlit – ötvözte köszöntő itallá. Ezzel kínálta a különféle fogadásokon a külföldi vendégeit és a különféle delegációk tagjait. Emelje Öni ezzel a különlegesen finom itallal a karácsony fényét.

A klasszikus Kir borral készül. Ennek lett a királyi változata a Kir Royal, amiben a pezsgő vette át a bor szerepét.

Hozzávalók: 1,5 cl Créme de Cassis likőr (fekete ribizli likőr), pezsgő ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Hűtse be a pezsgőspoharat.
  2. A likőrt öntse a pohár aljára,
  3. majd töltsd fel pezsgővel.
  4. díszítse néhány szem ribizlivel, vagy akár áfonyával.

Próbálja ki a Red Kir variációt is.

red kir

A pezsgő helyett a fekete ribizli likőr után, vörösborral öntse fel a poharat és adjon hozzá egy karika citromot.

Remélem, hogy élvezi ezeket az italtokat barátaival és családjával együtt az ünnepi időszakban. Boldog Ünnepeket Önnek! 

A fogyasztásig –a wassalit kivéve- tárolja az italokat a Liebherr professzionális hűtőszekrényeiben. Böngésszen a Liebherr onlineMárkabolt 282 féle hűtő és fagyasztókészülékei között >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább >>>

A beépített hűtőszekrények sarkalatos pontja

A bor élvezetesebb a tökéletes borospohárban!

Garázsban, fűtetlen helyiségben tárolná a fagyasztó készülékét?

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Dec 10.