A hűtőszekrényben való egészséges tárolás titkai

hűtőben hova tegyem

A hűtőszekrényben való tárolás egészséges szabályai

Mit hogyan tegyünk a hűtőszekrényben? Mire figyeljünk hogy sokáig együnk egészséges élelmiszert?

Az egészsges élethez tudnia kell néhány dolgot a hűtőjéről!

Tudta, hogy az őszibarack, a szilva és a körte, olyan gázt bocsátanak ki, amely a zöldséget elrontja? A tojás képes "szagolni" a szagokat?

Az élelmiszer helytelen tárolása negatívan befolyásolhatja az étel ízét, az egészségügyi kockázatokkal is járhat?

Íme, a tippjeink arról, hogy miként pakoljunk hűtőszekrényünkbe, hogy az étel hosszabb ideig frissen maradjon.

Ideális hőmérséklet:

0 ° C és 4 ° C között van az a tökéletes hőmérséklet, amely megakadályozza azon baktériumok növekedését, amelyek az étel elromlásáért felelnek.

A felső polcok

A hűtőszekrény felső polcain a leginkább állandó hőmérséklet áll rendelkezésre, így olyan ételeket kell elhelyezni, amelyeket nem kell főzni. Az előfőzött húsokat, maradékokat, italokat, gyógynövényeket és fogyasztásra kész élelmiszereket.

Ajtó/ajtók

Az ajtók a hűtőszekrény legmelegebb részei, ezért tartósítószerekkel ellátott termékeket kell itt elhelyezni. Például a majonéz és a narancslé, nagyszerűek. Figyelem, a tojást és tejtermékek nem ajánlatosak ide tenni.

Alsó polcok

Minél alacsonyabban van a polc, annál hidegebb lesz, így rakhatja ide a tojást, a tejtermékeket, a nyers húst és a tenger gyümölcseit. Tartsa a nyers húsokat és tejtermékeket szorosan lezárva.

Crisper/zöldségtároló fiókok

Tartsa a gyümölcsöket és zöldségeket külön fiókokban.

Sok gyümölcs, beleértve az őszibarackot, a szilvát és a körtét, gázt bocsát ki, amely felgyorsítja a zöldségek rothadását, így ezeket ne rakja be a hűtőszekrénybe.

Mélyhűtő

A fagyasztó nem csak fagyasztott élelmiszer tárolására szolgál. Csomagolja be azokat az élelmiszereket, amelyeket később még jól jönnek. Például: maradékok, petrezselyem, kapor, dió. Csomagolja össze szorosan az ételeit műanyag edénybe, vagy fagyasztóba helyezhető nylon zacskóba. Vigyázzon, ne érje levegő a fagyasztott élelmiszert, mert hamar megromolhat.

További tippek a hűtőszekrényekhez

Tojás

Porózus, így felfogja a körülötte lévő dolgok illatát. Ha valami különösen büdös a hűtőben, talán jobb lenne, ha távol tartaná a tojásoktól.

Pezsgő

A pezsgő hűtőszekrényben való tartása meghosszabbíthatja az eltarthatósági időtartamot.

Diófélék és olajok

A diótermékeket és a természetes olajokat a hűtőszekrényben tarthatják a maximális frissesség és minőség fenntartása érdekében.

Amiket soha ne tartson a hűtőszekrényben:

Kenyér: gyakori hiba, de a hűtőben lévő kenyér kiszáradását okozza. Mindazonáltal legfeljebb három hónapig lehet a fagyasztóba helyezni.

Paradicsom: elveszti az ízét, zamatát.

Hagyma és burgonya: keressen egy sötét szekrényt alacsony nedvességtartalommal és tárolja ott.

Általános tippek

Kísértést érezhetünk, hogy egy nagy bevásárlás után mindent bepakoljunk a hűtőszekrénybe. De ezt csak akkor tehetjük meg energiatakarékosan, ha van gyorshűtés a készülékben, melyet direkt erre találtak ki. Fontos, hogy úgy pakoljunk, hogy a hideg levegő akadálytalanul áramolhasson a hűtőszekrényben. Amennyiben nem tud áramolni a hideg levegő, az az ételek megromlásához vezethet.

Utolsó jó tanács a hűtőszekrényhez, hogy havonta mossuk ki, tartsuk tisztán még akkor is ha nem kell leolvasztani, mert NoFrostos a készülék, mert így megakadályozzuk a baktériumok szaporodását.

Megnézem a teljes Hűtőgép Szalon kínálatot!

Olvasson a hűtőszekrényekről még: 

Glutén és laktózmentes hűtőszekrény

A boltban, vásárlás közben is belenézhet a hűtőjébe

Hogyan válasszunk hűtőszekrényt?

Hogyan válasszunk fagyasztót?

Ez a cikk ingyenes, de egy megosztással ajándékozzon meg, ha hasznosnak találta a szakmai írásomat! 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 03.