Hulladékmentes háztartás

hulladékmentesség a háztartásban

Hulladékmentes háztartás 

Első lépés a bolygónkért...

Jó lenne olyan városban, országban, bolygón élni, ahol nincs tele minden szeméttel. Sokszor azt gondolhatjuk; nem én vagyok az, aki teleszemeteli a földet, mit is tehetnék „kis hangyaként” ez ellen… De sokat tehetünk!

Egyre többen döntenek a hulladékmentes háztartás mellett. Én is belevágtam és elmondhatom, hogy nem is olyan nehéz.

Kezdje ezzel a néhány egyszerű dologgal és támogassa a tisztább jövőt!

1/ Legyen a táskánkban mindig vászonszatyor, hogy ne kelljen nylont vásárolnunk. Sokan már a zöldségeket és gyümölcsöket is ebbe rakják és nem az eldobható kis átlátszó nylon zacskókba.

2/ Próbáljunk csomagolás mentes élelmiszereket vásárolni és részesítsük előnyben a közelünkben lévő piacokat. Ezzel nem csak kevesebb szemetünk lesz, de a közeli őstermelőktől való vásárlással támogatjuk a magyar embereket is. Fontos, hogy idény zöldségeket és gyümölcsöket vásároljunk, mert azok a legegészségesebbek. Amúgy se értem miért kell télen dinnyét enni, ami több ezer kilométert utazott ezzel szennyezve a környezetet.

Ez a két lépés a kezdet. Egyszerű dolgok, de sokat tehetünk már ezzel is.

Még egy fontos dolog van, amit mindenképp meg kell tennie.

A keletkező hulladék tárolása elengedhetetlen!

A természet és a környezetünk érdekében muszáj egy kis figyelmet fordítanunk a hulladék szelektálására, ugyanis ez az egyetlen módja a szemét csökkentésének. A szelektálással különválasztjuk a valódi szemetet és az újrahasznosítható anyagokat.

Az első lépés az otthoni szeméttárolási kihívásban az, hogy megismerjük, mik az újrahasznosítható anyagok és hogyan kell tárolni ezeket, hogy újrahasznosíthatóak legyenek. Ahhoz, hogy a legoptimálisabban alakítsa ki a saját, otthoni szeméttároló szisztémáját, tudnia kell, hogy hány fajta szemetes kell ahhoz, hogy a szemét szállító cégek elvárásainak megfeleljen. Pl: nálunk külön kell tárolni a papírt, a műanyagot és fémet egy edénybe és külön a szerves hulladékot. Így három rekeszből álló hulladék tárolóm van.

Tehát először gondolja végig, hogy hány tárolóra lesz szüksége.

Válassza ki a helytakarékos szelektív gyűjtésre alkalmas szemetest.

A Blanco hulladéktárolói között biztosan talál ideálisat:

szelektálás otthon

Címkézze fel a szemeteseket, hogy mindenki tudja, mit hova kell elhelyeznie. Ez megkönnyíti mind a családtagok mind a vendégek dolgát.

Ne feledkezzen el a konyhai komposzt tárolóról sem!

Egy kimutatás szerint évente 90 kg komposztálható élelmiszert dobunk ki. Hát ne tegyük, hanem készítsünk belőle a növények számára hasznos és nélkülözhetetlen humuszt.

Amennyiben van kertje, ez nem okozhat problémát. Az interneten rengeteg ötletet talál, az elkészítésére és kezelésére.

Problémát inkább a lakásban élőknek okozhat a komposzt tárolása. Jó megoldás, a Blanco hulladékkezelők között található, komposztálásra való hulladéktároló.

komposztálás otthon

Biztos, hogy van a családban, vagy baráti körében olyan, aki szívesen elhasználja a keletkező hasznos mesterséges humuszt, illetve Ön is ráteheti a teraszán vagy lakásában élő növényeire is.

Nézze meg és tegye praktikussá otthonát a Blanco hulladékkezelőkkel >>>

 

Ezek az érdekelhetik:

Tarol a hulladéktároló dizájn

Különlegesség, ami megkönnyíti a háziasszony életét!

Hulladékkezelő - konyhamalac újratervezve

Mire jó a hulladékkezelő?

Hogyan választunk mosogatótálcát?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2019. Jún 21.