Glutén érzékeny? Akkor ez Önnek szól!

gluténmentes kenyér

Gluténérzékeny?

Akkor ez Önnek szól! Itt a megoldás a drága gluténmentes kenyérre!

Boldogság, ha gyarapszik a család. Hamarosan tesóm férjhez megy. :) De sajnos a vőlegénye, glutén érzékeny!!! Én eddig nem igazán tudtam, hogy ez mit jelent. De most, hogy a leendő sógoromról kiderült, döbbenten ülök… Nem gondoltam, hogy ez ilyen nehéz. Azt hittem ez olyan, mint a laktóz intolerancia. A kislányom laktózos, de az ő termékei megfizethetőek a magyar piacon, és mivel ez csak egy enzim hiány, könnyedén pótolható. Az életünk szinte csak annyit változott, hogy laktóz mentes dolgokat vásárolok.

De a glutén érzékenység, az teljesen más!

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, amit az egyes gabonafélékben (búza, árpa, rozs, zab) található anyag, a glutén vált ki. Az én konyhámban a glutén jelenléte mindennapos. Így kihívás megoldani, hogy gluténmentes étellel tudjam kínálni.

Persze itt nem rólam szól a dolog, hanem róla, és az arról, amit nekik, az ő családjának kell véghez vinni. Más edényeket kell használni a glutén érzékeny ember ételeinek készítéséhez, nehogy belekerüljön pl. a vágódeszkáról glutén, mert már egy csipetnyi is problémát okozhat. Iszonyat árak várják a szupermarketben, ha pl. glutén mentes kenyeret szeretne vásárolni. 4-5 szelet kenyér 600 Ft körül mozog.

A megoldás a kenyérkérdésre, egyértelműen a kenyérsütőgép lett. Így én is beszereztem egy Gorenje kenyérsütőt, melyet azóta szinte minden nap használok. Imádom!

Persze én nem csak gluténmentes kenyeret készítek, hanem magvasat, teljes kiőrlésűt, barnát, fehéret, rozsosat. Szóval minden féle finomságot!

Kenyérsütőgép választási segédlet

gluténmentes kenyér

A piacon sokféle kenyérsütőgépet árulnak, így most összefoglalom, hogy mire kell odafigyelni a kenyérsütőgép választásnál:

Mekkora kenyeret szeretne sütni.

Általában 350–1600 grammos kenyeret készíthetünk a kenyérsütőkkel. Az én kenyérsütőm tud 900 g-os és 1200 g-os kenyeret, cipót készíteni. Ezek a méretek nekünk tökéletesek. Fontos, hogy Ön mindig nézze meg a készülék leírását, ahol megismerheti ezt az adatot.

Teljesítmény

A teljesítmény azt az energiát fejezi ki, amire a készüléknek szüksége van a beinduláshoz és a működéshez. Lényegében az összes energia, amit a kenyérsütő használ. A teljesítmény meghatározza a kenyérsütőgép működését. Így minél magasabb, annál több az áramfogyasztása, de annál hatékonyabb a működése.

A teljesítményt a gyártó Wattban adja meg, ezt mindig megtalálja a készülék leírásában.

Automata vagy félautomata.

Az automata kenyérsütőbe belehelyezi a hozzávalókat, kiválasztja a programot, és amikor elkészült a finomság, jelez a kenyérsütő. Természetesen általában van mód arra, hogy a dagasztás után kivegye, vagy a kész tésztát csak megsüsse a gép.

Már nem jellemző, de régebben voltak a félautomata kenyérsütők. Ezeknél sokszor a dagasztás után, újra kellett indítani, hogy a sütést elvégezze a készülék.  

Dagasztó villák, keverők

A kenyérsütő belsejében levő keverő (a tál alján van), a tészta megfelelő átkeverésére és dagasztására szolgál. A piacon átlagosan 2 féle kenyérsütővel lehet találkozni – az egyiknek egy keverője van, a másiknak pedig kettő. Nekem a választásnál nagyon fontos volt, hogy két keverő legyen, mert így a tészta 2 irányból keveredik, és ezáltal buborékosabb lesz és szebben kel meg.
Extraként említeném, hogy jobb, ha a keverők lehajthatóak, mert akkor nem sülnek bele a kenyérbe. Nálam belesülnek, és amikor kiveszem a kenyeret, akkor az aljában vannak, tehát el kell távolítanom őket, és ott lesz egy nagy lyuk a helyükön. Engem nem zavar, de a következő vásárlásomnál erre figyelni fogok. Persze így könnyű elmosni őket. Amennyiben lehajthatóak, akkor fontos, hogy kiszedhetőek legyenek, mert különben nehéz a tisztántartásuk.

Programok a kenyérsütőknél

kenyersuto otthon glutén

Sokféle programot tudnak a modern kenyérsütőgépek. Akár 5-19 program közül válogathatunk.
A legtöbb készüléken beállíthatja a péksütemény kenyérhéj színének eredményét: Light (Világos), Medium (Közepes) vagy Dark (sötét) színű kenyérhéj közül választhat.

A teljesség igénye nélkül felsorolok Önnek néhány hasznos programot:

  1. Alap program: dagasztás, kelesztés és normál kenyérsütés. Ízlés szerint ízesítheti egyéb hozzávalókkal.
  2. Teljes kiőrlésű: dagasztás, kelesztés és teljes kiőrlésű kenyér sütése. Nem tanácsos a késleltetés funkciót használni, mert silány minőségű kenyeret eredményezhet.
  3. Francia program: dagasztás, kelesztés és sütés hosszabb kelesztési idővel. Ebben a menüpontban sütött kenyérnek ropogósabb a héja és lazább szerkezetű.
  4. Gyors program: dagasztás, kelesztés és a normál kenyérsütésnél rövidebb idejű sütés. Ebben a beállításban sütött kenyér általában kisebb és sűrűbb állagú.
  5. Édes tésztákhoz: dagasztás, kelesztés és édes péksütemény sütése. Ízlés szerint ízesítheti egyéb hozzávalókkal.
  6. Süteményekhez: dagasztás, kelesztés és sütés, de szódabikarbónával vagy sütőporral kelessze.
  7. Dzsem, és lekvár főzése. A gyümölcsöket vagy a zöldségeket aprítsa fel, mielőtt a sütőedénybe helyezi.
  8. Csak dagasztás és kelesztés, sütés nélkül. Vegye ki a sütőedényből a tésztát és formázza zsemle, pizza vagy kifli stb. formára
  9. Ultra gyors program: dagasztás, kelesztés és a cipó sütése rövid időn belül, a kenyér állaga sűrű.
  10. Csak sütés, nincs dagasztás és kelesztés. A sütési idő növelésére is használatos a kiválasztott beállításnál.
  11. Desszert: dagasztás, kelesztés és a desszert sütése.
  12. Házi készítésű: A felhasználó által elkészíthető program, beállítható a dagasztás, a kelesztés, a sütés, a melegen tartás idejének hossza

 

Melegen tartás

Vannak készülékek melyek a sütés után automatikusan melegen tartják pl. 1 órán át az elkészült kenyeret.

Kinézet, dizájn

Fekete, fehér, piros… sokféle színű és formájú sütőt talál a piacon. A tetszését biztos sokfajta készülék elnyeri. Amire figyeljen oda, hogy legyen betekintő ablak a tetején, mert jó belenézni, és fontos is, hogy követhessük a folyamatot.

A digitális kijelző is hasznos, mert így tudja, mennyi idő van még vissza. Illetve egyértelműbb a programválasztás, a késleltető bekapcsolása, hiszen látja a kiválasztott módot a digitális kijelzőn.

Extra funkciók

Áramkimaradás elleni védelem: Ha elmegy az áram, a kenyérsütő megjegyzi, hol is tartott, majd innen folytatja a munkát, miután ismét energiához jut. Hosszú távú megoldás, ha rozsdamentes burkolata van, illetve ha mosogatógépben mosható alkatrészekkel van felszerelve. Amennyiben többféle dolgot szeretne benne készíteni, nézze meg, hogy milyen sütőedények tartoznak hozzá.

Az én általam szeretett és sokat használt kenyérsütőgép a Gorenje BM1200BK típus, amely a felsorolt programokat tudja, és számomra mennyei kenyereket készít. Az igaz, hogy a keverő lapát a kenyérben marad, de ez engem nem zavar.

Nézze meg a Hivatalos Forgalmazónál a kenyérsütőgépet >>>

Válogasson Konyhagép szalonunk kínálata között >>>

Olvasson tovább:

Gyümölcscentrifuga, hogy sokáig aktív életet élhessen!

Multicooker a jövő főző/blog/sütő edénye, indukcióval!

Nem fogja elhinni, mit tud ez a Bosch turmix!

A legjobb konyhai kis segédeink

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Febr 27.