facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Főzőlaptisztítás - egyszerűen és gyorsan?

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Nem lehetetlen!

A főzőlap tisztítása a leggyakoribb konyhai munka, ami alól évszaktól függetlenül nem vonhatjuk ki magunkat. Mivel központi helyen van a konyhánkban, egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki: ragyogóan tiszta, vagy karcolások, rászáradt zsírfoltok és ételmaradványok csúfítják.

Főzőlap tisztításA szennyeződések eltávolítása általában púp a háziasszony hátán, nincs olyan konyhatündér, aki élvezi, mikor zsíros és levakarhatatlanul makacs foltokat kell lesúrolni a főzőlapról. Biztosan Ön sincs ezzel másként. :) Még szerencse, hogy nem muszáj drága súrolószereket használnia ahhoz, hogy csillogóvá varázsolja a készülékét.

Összegyűjtöttem pár praktikát, amellyel Ön is pillanatok alatt eltüntetheti a rászáradt szennyeződéseket.

Ha klasszikus gáz főzőlapja van otthon:  

  • 1. tipp: használjon ecetet a makacs foltok ellen!

Öntsön 20%-os ecetet a zsíros főzőlapra, hagyja állni 10-15 percet, majd törölje le a foltokat. Ha szerencséje van, a felszíni szennyeződéseknek ezzel már búcsút is mondhat. Ha nagyon ellenállónak bizonyulnak, keverjen össze valamennyi ecetet némi sóval, hogy sűrű pasztát kapjon. Ezt kenje a foltokra, hagyja hatni fél órán át, majd durvább szivaccsal törölje át. Figyelem, csak akkor alkalmazza az ecet+só párost, ha főzőlapja nem túl érzéken a karcolásokra! Nehogy többet ártson, mint használjon! :)

  • 2. tipp: használja a szódabikarbónát, és felejtse el a súrolást  

A szódabikarbónát hasonló módszerrel használja, mint a sót. Egy csomag tartalmát keverje el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapjon. Ezután kenje a szennyeződésre, hagyja hatni, és egy szivaccsal törölje át a felületet. A szódabikarbóna apró, finom szemcséi garantáltan nem karcolják össze a főzőlapját. Sőt, szagtalanító és fertőtlenítő hatása is van. Ha nagyon makacs szennyeződésekkel van dolga, akkor folyékonyabb masszát készítsen, amely jobban fel/leáztatja a koszt. 15-20 perc elteltével törölje le a főzőlapot, és már készen is van a munkával.

Extra tipp: a szódabikarbónát a tűzhely- és pult tisztítására is használhatja. Ilyenkor keverje össze vízzel és valamennyi citromlével. 

Ha kerámia főzőlapja van otthon: akkor ne essen neki agresszív súrolószerrel vagy durva szivaccsal, mert maradandó károsodásokat okozhat.

  • 1. tipp: vesse be a citromot, ami nemcsak étkezéskor, vagy sütés-főzéskor értékes gyümölcs

Kapcsolja be a főzőlapot, hogy felmelegedjen, majd várja meg, amíg langyosra hűl. Ezután dörzsölje át egy félbe vágott citrommal. Várjon egy kicsit, hogy a citromsav hasson (ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe), majd puha, nedves ronggyal mossa le a főzőlapot. A folyamat végén papírtörlővel törölje csíkmentesre a felületet.

  • 2. tipp: a teafaolaj nemcsak a mosógépben tesz csodákat...

Szerezzen be gyógyszertári alkoholt, majd keverjen bele pár csepp teafaolajat, és mossa át vele a főzőlapot. Az alkohol nagyszerűen oldja a zsíros szennyeződéseket, a teafaolaj pedig megsemmisíti a baktériumokat. A folyamat végén törölje szárazra a főzőlapot, és pár csepp olajjal dörzsölje át a felületet, hogy csillogó legyen.

  • 3. tipp: a krumplihéj igazi csodaszer

Hogy a vasárnapi burgonyapüréből megmaradt héj se vesszen kárba, forrázzon le egy marék krumplihéjat, hagyja ázni körülbelül 15 percig, majd szűrje le, és ezzel a vízzel mossa át a főzőlapot. A leégett foltokat egy hasznos kis eszközzel, üvegkaparóval távolíthatja el úgy, hogy semmilyen karcolás nem marad utána. Ilyen eszközt a nagyobb elektronikai vagy háztartási áruházakban vásárolhat.


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA