Elkezdődött az advent, a karácsonyvárás időszaka Gorenje

adventi böjt

Elkezdődött az advent, a karácsonyvárás időszaka

Mit tehetünk az egészségünkért, hogy felkészüljünk a karácsonyi csodára?

Az advent a felkészülés, az ünnepre hangolódás jegyében telik.

Az adventi időszakban, nem csak a lelkünket készítjük fel ilyenkor a karácsonyi csodára, hanem a testünket is. Idén fokozottabban érdemes odafigyelni a testünk védekező képességére. Ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon milyen böjti szokásokat vezessünk be ilyenkor testi és lelki értelemben egyaránt. A böjt jót tesz az egészségünknek, hiszen hagyja kicsit pihenni a szervezetünket a sok hús nélkülözése, és feltölti a vitamin és ásványi anyag raktárunkat. Lelkünket, tápláljuk esténként kellemes zenével, beszélgetésekkel és vidám akár karácsonyi filmekkel. Figyeljünk egymásra, és beszélgessünk sokat szeretteinkkel.

Ez a böjt nem olyan szigorú mint a tavaszi böjt, de ugyan olyan fontos.

Ebben a hideg, sötét időszakban fokozattan szükségünk van zöldségek, gyümölcsök vitaminjaira. Hús helyett inkább fogyasszunk halat, és sok magvakat, melyek ásványi anyag tartalmukkal táplálnak. Táplálja testét, lelkét naponta többször smoothiekkal, shakekkel, illetve levesekkel.

Esténként kevesebbet egyen. Ez lehet egy finom kis főzelék, vagy saláta, amely segít az esti nyugodtabb elalvásban. Olyan ételeket együnk, amelyek segítik az emésztést, akár egy kis kefir, joghurt, vagy alma sajttal is segíthet.

Ha nem akarja végig böjtölni ezt a 4 hetet, akkor tűzzön ki magának 2 napot minden héten, amikor csak zöldséggel, gyümölcscsel táplálkozik.

Mutatok néhány böjti ételt:

A kedvencem, melyet egyaránt felszolgálhat forrón és hidegen is a zöldségleves.

zöldségleves

 

Hozzávalók: 3 db cukkini, 3 csésze zöldségleves, 1/3 csésze kókusztej, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. friss menta levél, Olívaolaj, só és bors

Aprítsa fel a fokhagymát és reszelje le a cukkíniket. Melegítse fel az olíva olajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten, adjon hozzá reszelt cukkinit és apróra vágott friss mentaleveleket. Főzze 4-5 percig, amíg a cukkini el nem kezd lágyulni. Ízesítse sóval és frissen őrölt fekete borssal. Adjon hozzá 3 csésze alaplevelet, forralja fel, majd vegye takarékra és hagyja állni 10 percig.

Vegye le a levest a gázról, és hagyja hűlni körülbelül 10 percig. Turmixolja szinte csomómentesre akár botmixerrel , hagyjon benne egy kis textúrát. Keverjen hozzá 1/3 csésze kókusztejet, melegítse fel, végül fűszerezze igény szerint sóval és borssal.

Rengeteg féle halételt készíthet, de ez a könnyű grillezett pisztráng egy igazi élmény lesz.

 grillezett pisztráng

A grillezett hal könnyű, friss és ízletes. Ez az egészséges, mediterrán stílusú étel tökéletes egy alacsony zsír- és kalóriatartalmú estebédre, vagy vacsorára.

Hozzávalók:2 pisztráng, 1 gerezd fokhagyma, zöldfűszerek, snidling, 1 citrom, magos mustár, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csipetnyi rozmaring, Só, bors

Tisztítsa meg, majd egy papírtörlővel törölje szárazra a halat. Egy éles késsel irdalja be. 2-3 cm-ként kb 3-5 mm mély vágásokat kell ejtenie a hal mindkét oldalán. Tegye egy tepsire amit sütőpapírral kibélel. Sózza, borsozza meg kívül, belül a halakat. A hal belsejét óvatosan kenje meg magos mustárral, és töltse meg petrezselyem zölddel, kevés zúzott fokhagymával illetve bármilyen zöldfűszerekkel melyeket kedvel. Ezután locsolja meg a hal külsejét is olíva olajjal. Előmelegített sütőben 190- 210 °C-on süsse kb 8 percig. Ezután tegye fel a grill alá, ahol még 8 perc alatt csodálatos színt és ropogósságot kap.

Tálalja burgonyával, vagy bármilyen salátával, ígérem, mind a 10 ujját megnyalja utána.

Nézze meg a Gorenje beépíthető sütőit, hogy ön is grillezhessen otthonában >>>

Jó egészséget és kitartást kívánok az Adventi böjtre!

Tudjon meg többet:

Legjobb Gorenje beépíthető sütőink 2020-ban

Legnépszerűbb szabadonálló Gorenje mosogatógépek 2020-ban!

A legtöbben ezt nem tudják a Gorenje mosógépekről

 

  

 

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Nov 25.