A tökéletes tojásfehérje hab titka

A tökéletes tojásfehérje hab titka

Tökéletes tojásfehérje hab titka

Praktikus tippek, hogy a tojáshab mindig jól sikerüljön! ojásfehérje habot készíteni nem olyan nagy ördöngösség, de ahhoz hogy az eredmény valóban tökéletes legyen, figyeljen oda néhány apróságra!

A tojás: nem árt, ha 3-4 napos, vagy idősebb, mert alkalmasabb a tojáshab készítésére.

Hőmérséklet: a hideg tojás sárgáját könnyebb elválasztani a fehérjétől, viszont a hideg tojásfehérjét nehezebb habbá verni, ezért ha teheti, vegye ki a hűtőből és várja meg, amíg szobahőmérsékletre melegszik (20-25°C).

Edények: legjobb, ha réz, rozsdamentes acél, vagy üvegedényekben veri fel a tojáshabot. A műanyag edényekkel az a baj, hogy nagyon gyakran zsírosak maradnak, vagy mosószer maradványok tapadnak rá a felületére. Ha teheti, inkább ne használja őket, vagy alaposan mossa és öblítse el, majd pedig törölje szárazra.

*** Erre figyeljen: csak ép tojást tároljon a hűtőben. Ha észreveszi, hogy törött, esetleg a héja megrepedt, akkor inkább dobja ki. Kevesebbet veszít, mint úgy, ha megeszi és megbetegszik tőle.

Ha véletlenül feltört egy tojást, de nem tudja rögtön felhasználni, akkor le is fagyaszthatja. Jól zárható edényben fóliázza le, és ezzel a módszerrel akár 10 hónapig tárolhatja.

A tojáshab-verés aranyszabályai:

  1. Tökéletesen válassza el a tojás fehérjét a sárgájától! Ha csak egy icipici is marad benne, ez már akadályozni fogja a felverést.
  2. Ne verje túl sokáig: ez esetben ugyanis a habban keletkező buborékok elpattannak, és a hab összeesik. Ugyanez történik akkor is, ha sokáig állni hagyja a kész habot. Ezt úgy előzheti meg, ha akkor veri fel, mielőtt beletenné az ételbe.
  3. Pár csepp extra hozzávalót is tehetünk a habba, hogy még keményebb, stabilabb legyen. Pl egy csipet só, pár csepp ecet, citromlé vagy cukor mind hatásosak lehetnek.
  4. Ha a habot tésztába kell forgatnia, legyen nagyon óvatos. A túl erős mechanikus mozgások keverés közben szintén tönkreteszik a habot, ami elveszíti rugalmasságát, tartását és így a funkcióját sem fogja betölteni (azaz a sütink a legprofibb beépíthető sütőben, a legnagyobb igyekezetünk ellenére is „összeesik” sütés közben)

 

Olvasson tovább:

Márkák harca a hűtőszekrényeknél

6+1 tény Bosch NoFrost hűtő- és fagyasztó készülékekről

Alapvető különbségek a sütők között…

Könnyű Útmutató a 13+1 sütőszimbólumhoz és funkciókhoz

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 06.