facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

A tökéletes tojásfehérje hab titka

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Tojásfehérje habot készíteni nem olyan nagy ördöngösség, de ahhoz hogy az eredmény valóban tökéletes legyen, figyeljen oda néhány apróságra!  

A tojás: nem árt, ha 3-4 napos, vagy idősebb, mert alkalmasabb a tojáshab készítésére.

Hőmérséklet: a hideg tojás sárgáját könnyebb elválasztani a fehérjétől, viszont a hideg tojásfehérjét nehezebb habbá verni, ezért ha teheti, vegye ki a hűtőből és várja meg, amíg szobahőmérsékletre melegszik (20-25°C).

Edények: legjobb, ha réz, rozsdamentes acél, vagy üvegedényekben veri fel a tojáshabot. A műanyag edényekkel az a baj, hogy nagyon gyakran zsírosak maradnak, vagy mosószer maradványok tapadnak rá a felületére. Ha teheti, inkább ne használja őket, vagy alaposan mossa és öblítse el, majd pedig törölje szárazra.

A tökéletes tojásfehérje hab titka

*** Erre figyeljen: csak ép tojást tároljon a hűtőben. Ha észreveszi, hogy törött, esetleg a héja megrepedt, akkor inkább dobja ki. Kevesebbet veszít, mint úgy, ha megeszi és megbetegszik tőle.

Ha véletlenül feltört egy tojást, de nem tudja rögtön felhasználni, akkor le is fagyaszthatja. Jól zárható edényben fóliázza le, és ezzel a módszerrel akár 10 hónapig tárolhatja.  

 

A tojáshab-verés aranyszabályai:

  1. Tökéletesen válassza el a tojás fehérjét a sárgájától! Ha csak egy icipici is marad benne, ez már akadályozni fogja a felverést.
  2. Ne verje túl sokáig: ez esetben ugyanis a habban keletkező buborékok elpattannak, és a hab összeesik. Ugyanez történik akkor is, ha sokáig állni hagyja a kész habot. Ezt úgy előzheti meg, ha akkor veri fel, mielőtt beletenné az ételbe.
  3. Pár csepp extra hozzávalót is tehetünk a habba, hogy még keményebb, stabilabb legyen. Pl egy csipet só, pár csepp ecet, citromlé vagy cukor mind hatásosak lehetnek.
  4. Ha a habot tésztába kell forgatnia, legyen nagyon óvatos. A túl erős mechanikus mozgások keverés közben szintén tönkreteszik a habot, ami elveszíti rugalmasságát, tartását és így a funkcióját sem fogja betölteni (azaz a sütink a legprofibb beépíthető sütőben, a legnagyobb igyekezetünk ellenére is ,,összeesik" sütés közben).

Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA