A konyha legfertőzőbb helyei Bosch

konyhai kórokozók

A konyha legfertőzőbb helyei

Hol van a legtöbb kórokozó a konyhában, és mit tehetünk ellenük...

Tudja meg, hogy a konyhában hol vannak azok a helyek, ahol a kórokozók szeretnek elrejtőzni. Adok néhány tippet és eszközt, hogy tisztán és higiénikusan tarthassa a konyháját.

1. Mosogatók

Meglepődhet, ha megtudja, hány baktérium található a konyhai mosogatóban. A konyhai mosogatóban megmossuk a nyers húst, piszkos edényeket helyezünk bele… Így nem meglepő, hogy a baktériumok, kórokozók melegágya. Ezért minden nap ki kell takarítani. Minden este, mikor kész van a konyhai feladataival, mosogatószeres vízzel át kell mosni a mosogatót is.

2. Szivacsok

fertőző mosogatószivacs
Angol kutatás szerint, a mosogató szivacsunkban pontosan 362 különböző baktérium él. Ennél is megdöbbentőbb adat, hogy egyetlen mosogatószivacsban 82 milliárd (!) Baktériumot találtak. ” Ez ugyanaz a baktériumsűrűség, ami az emberi székletben is előfordul” - magyarázta a New York Times-nak a kutatás vezetője, Markus Egert.
A mosogatószivacsokban talált baktériumok között volt olyan, ami fertőzést okozhat, és olyan is, ami zsírsejtekkel táplálkozik és ilyen sejteket is ürít. Ezek jellegzetes szagot árasztanak magukból, s a kutatók szerint ez a baktérium (név szerint Moraxella osloensis) felelős a szennyes ruhák szagáért is.
Ezért a mosogató szivacsunk az egyik legfertőzőbb dolog az otthonunkban.

Muszáj időközönként lecserélnie, de hogy ne naponta tegye ezt, ajánlom, hogy, tegye egy percre a mikrohullámú sütőbe, vagy a mosogatógépbe az edényekkel, amikor magas hőmérsékletű programot futtat.

3. Kéztörlők, konyhai törlőkendők

A kéztörlők a csúnya baktériumok mágnesei. Leggyakrabban tudatlanul törölgetjük a kezünket a konyhai törlőkendőkbe, anélkül, hogy gondolkodnánk, hogy mit hagyunk hátra. A hagymától a nyershúsig mindent megfogunk és utána megtöröljük a kezünket. Letöröljük a pultot, amire kifröccsent valami… Most a koronavírusos időben ajánlom, hogy papír törlőt használjon, még ha pazarlás is kicsit.
Amikor nincs ilyen nagy veszély, elég hetente kicserélni a konyhai törlőket, és minimum 60 Celsius hőmérsékletű mosásnak alávetni.
A fehérítőt tartalmazó mosószereknek nagyobb az antibakteriális hatása, ezért ilyen mosószert használjon.

4. Vágódeszkák

vágódeszka

Mindig mondják, hogy külön vágódeszkát kell használni a nyers húsnak, a zöldségnek és a kenyérnek. Erre nagyon oda kell figyelni, főleg, ha fa vágódeszkát használ, mely akár szalmonellát is tartalmazhat.

Ezért ajánlom a műanyag vágódeszkát a figyelmébe, melyet a mosogatógépben biztonságosan el tud mosogatni. Csúnya dolog, de én ritkán a fa deszkát is beleteszem. Egy-egy mosogatástól nem lesz nagy baja, viszont csíra és baktérium mentes lesz. Amúgy pedig forró vízben, mosogatószerrel alaposan át kell mosni. Ecetes, citromos vizet is használhat pluszban a biztonság kedvéért.

5. Gombok és fogantyúk

Minden konyhában vannak ajtógombok és fogantyú. Főzés közben se mosunk percenként kezet, és sokszor nyitogatjuk az ajtókat. De a mindennapi rutinunk folyamán is ezerszer kinyitjuk pl. a poharas szekrényt, és így nem csak az élelmezésben található, hanem a hétköznapi kórokozókat is ide kenjük.

Akár mosogatószeres vízzel, vagy speciális fertőtlenítő nedves kendővel illő hetente egyszer minimum áttörölni ezeket.  Aki öko megoldást keres, annak ajánlom, hogy mikroszálas törlőkendőre öntsön néhány csepp ecetet, mely a baktériumok 98-át elpusztítja, és a vírusok ellen pedig gyógyszertárban kapható minimum 60 fokos alkoholt. Ezzel elég áttörölni a gombokat, fogantyúkat, kilincseket, és biztonságban lesz.


6. Só- és bors szórók

so-bors

Fogadjunk, hogy ez eszébe sem jutott. Pedig az egész család használja őket. Így ezeket is takarítsa le mosogatószeres vízzel rendszeresen.

Hűtőszekrény fogantyúi

Talán a legfontosabb, a hűtőszekrény fogantyúira figyelmet fordítani. Gondoljon bele, hogy naponta rengetegszer kinyitjuk, és becsukjuk. Akár az ételkészítő kezünkkel, akár amikor takarítunk, vagy csak a hobbinkkal foglalatoskodunk. Nem mosunk előtte kezet, így a hűtőszekrényajtón és a fogantyún elképesztő baktérium tenyészet lehet… És mindezt beviheti a kezén a hűtőszekrénybe, ahol az élelmiszereinket tároljuk!

Ez nem játék, főleg most a karantén idején! Így akár minden nap mossa le a hűtőszekrény fogantyút a fent említett alkoholos ecetes mikroszálas törlőkendővel, vagy kézfertőtlenítő folyadékkal.

Azért, hogy a hűtőszekrényben megóvja az élelmiszereket, a figyelmébe ajánlom a Bosch hűtőszekrényeit, melyek AirfFesh szűrővel gondoskodnak arról, hogy:

  • frissen tartja a hűtőszekrényét és a fagyasztó levegőjét,
  • minimalizálja a baktériumokat a hűtőtérben,
  • elnyeli még a legkeményebb étel-szagokat is. 
  • Nem fogják egymás illatát átvenni az ételek, még ha az eper mellé a foghagymát is helyezi,
  • csak természetes anyagokat tartalmaz a szűrő,
  • és a legjobb, hogy az AirFresh® szűrőt úgy tervezték,
        hogy kitart a hűtőszekrény egész élettartama alatt.

Válogasson a Bosch fantasztikus hűtőszekrényei között>>>

Olvasson tovább:

Márkák harca a hűtőszekrényeknél

Szőlősgazdáknak kötelező!

5 hiba, melyet a legtöbben elkövetnek a hűtőszekrény vásárlásakor

A Vitaminok Őrei

6+1 tény Bosch NoFrost hűtő- és fagyasztó készülékekről

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Ápr 03.