4 háztartási probléma – megoldva!

A legtöbb családban ezek miatt vitakoznak

4 probléma megoldva... :)

A legtöbb családban ezek a dolgok konfliktushoz vezetnek. Beszéljék át és Önök lesznek a kivételek. :)

Még a legharmonikusabb otthonokban is,vannak viták, olyan dolgok miatt amelyek a leghétköznapibb feladatokkal kapcsolatosak. Olvasson tovább, hogy megtudja, kinek van igaza és beszéljék meg, hogy a jövőben hogyan csinálják, így elkerülhetőek a viták.

 

Hogyan kell bepakolni a mosogatógépbe?

A férjem szerint a mosogatógép koszosan mosogat. Hát persze, ha nem jól pakol bele. Ezért nálunk csak én pakolok bele, ő meg a mosogatóba rakja a koszos edényt.

Lássuk, hogy kell a mosogatógépbe helyesen pakolni:

A tányérokat és a tálakat úgy kell egymásra mellé rakni, hogy a piszkos oldal befelé nézzen, a vízpermet kar felé. Ezt könnyű elérni az alsó állványon, ahol a fogak ilyen módon vannak elrendezve, de ezt a szabályt alkalmazni kell olyan kisebb dolgokra, mint a poharak is, amelyeket felülre rakodunk.

Az evőeszközkosár összehangolásához a villákat úgy kell elhelyezni, hogy felfelé mutassanak, de a kések a biztonsági szempontból lefelé állnak. A kanalaknál az a legjobb, ha összekeverjük a többi evőeszközzel, mert így nem tudnak összesimulni, és mindenhol éri éket a víz.

Soha ne tegye a serpenyőket vagy tálcákat az állványok elejére, mert ez zavarhatja a mosószer megfelelő adagolását.

 

El kell öblíteni a tányérokat, mielőtt a mosogatógépbe helyezné őket?

A válasz, nem!

Egyszerűen a szemetesbe kell letisztítani az ételmaradékokat. Az edények és evőeszközök öblítése a csap alatt csak a vizet és a melegítéshez használt energiát pazarolja, Kivételt teszünk azokban a reggeli tálakban, amelyekben zabkása vagy gabonafélék voltak, amelyek nehezen elmoshatóak, ha beleszáradnak. Így ezeket a mosogató tálcába tesszük, és amikor a csapot más indokból megnyitjuk (ivás, vagy zöldségmosás), majd megtöltődnek vízzel a mosogatásig.

 

Gond, ha nyitva hagyja a hűtőszekrény ajtaját, amíg ki-be pakol, vagy tejet önt a kávéba?

Amikor kinyitjuk a hűtőszekrény ajtaját, meleget és párát engedünk be. Minél tovább van nyitva, annál jobban felmelegszik a benne lévő levegő és ezáltal az élelmiszer. Az élelmiszerek hosszú távú egészséges és friss tárolásának alapja a hideg, páramenetes levegő. Amikor az ajtót kinyitjuk, a hűtőszekrény érzékeli a felmelegedést, s elkezdi lehűteni a levegőt. Ez több energiába kerül, mint a szinten tartás. Tehát minden kinyitással növeljük az energiafogyasztást, és ha még sokáig nyitva hagyjuk az ajtót az már tényleg pazarlás. De ne csak az anyagi oldaláról közelítsük meg a dolgot. Az élelmiszerek akkor maradnak sokáig frissen, ha egyenletes hideg hőmérsékletet biztosítunk, így a nyitott hűtőajtó az élelmiszereknek se tesz jót.
Tehát a tanácsom: zárja be a hűtőszekrény ajtaját a lehető leggyorsabban!

 

Mire és hogyan használjuk a konyharuhát?

Az egyik vita forrása nálunk, hogy a konyharuhával, amellyel törölgetem az edényeket, ne használjuk kéztörlésre, vagy a konyhapult tisztítására.

Kutatók már bebizonyították, hogy rengeteg baktérium található a konyharuhán, mint a szalmonella vagy E.colli. Így ezeket folyamatosan cserélni és tisztítani kell. Ezért nagyon fontos, hogy valamelyiket kifejezetten csak az edények tisztítására használjuk, egy másikat csak a kezünk szárítására, míg egy harmadikat a kifröccsent ételek felitatására. Így máris kiküszöbölhetjük a baktériumok elterjedését, hiszen nem azzal a konyharuhával törölgetünk, amelyikkel korábban a megmosott kezünket szárítottuk meg, vagy a „koszos” pultot töröltük. Hasznos lehet, ha a pultra, illetve a kezünk törlésére papírtörlőt használunk. Illetve a kéztörlésre tényleg egy kisebb méretű törölközővel készülünk.

 

Végeredmény

Természetesen sokat számít az is, hogy milyen háztartási gépeink vannak, mert egy A+++ energia besorolású hűtőszekrénynél nem okoz olyan „nagy’ anyagi kárt ha tovább nyitva van az ajtó, hisz a készülék amúgy is keveset fogyaszt.

Használja ki az Otthon Meleg Programot és vásároljon akár 45.000 Ft-os vissza nem térítendő állami támogatással új hűtőszekrényt, vagy fagyasztót! Bővebben erről >>>

Tudjon meg többet a hűtőszekrényekről a Hogyan válasszunk hűtőszekrényt c. cikkünkből!

Nézze meg az A+++ kategóriás hűtőszekrényeket >>

Egy profi mosogatógép egyértelműen gazdaságosabb, mint a kézzel való mosogatás és sok szabadidőt biztosít nekünk felhasználóknak. A mai világban a modern gépeknél már tényleg nem kell elöblíteni az edényeket, sőt rengeteg extra funkció van, amely a kényelmünket szolgálja

Olvassa el a Hogyan válasszunk mosogatógépet cikkünket.

Nézze meg a mosogatógép kínálatunkat >>

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2019. Febr 28.