Hogyan válasszunk mosógépet?

hogyan válasszunk mosógépet

Hogyan válasszunk mosógépet?

Tudja, hogy mire kell figyelni mosógép vásárlásnál? Olvassa el cikkünket, hogy a készülék hosszú évekig segítse...

Ön mi alapján választ mosógépet? Jó néhány évvel ezelőtt még ritkábban kellett mosógépet venni, mert egyrészt sokkal tovább működtek hibátlanul, másrészt a mi igényeink is nőnek. A hibátlan működéshez ma már sok minden más mellett az is hozzátartozik, hogy a gép minél kevesebbet fogyasszon. A gyártók igyekeznek lépést tartani az igényekkel, elvárásokkal, így egyre gazdaságosabb és korszerűbb csodamasinákat hoznak létre.

Mi alapján érdemes dönteni? Hogyan találjuk meg a háztartásunk számára legideálisabb mosógépet? Nézzük a legfontosabb szempontokat!

hogyan válasszunk mosógépet

Méret és típus

Sok szempont alapján dönthet, de véleményem szerint az egyik legfontosabb a mosógép mérete és kialakítása. El tudja képzelni, milyen bosszantó, ha csak kiszállításkor derül ki, nincs elég hely az új gépnek? Ugye Ön sem szeretné, ha folyton kerülgetnie kellene a mosógépét, és az ajtaját csak gimnasztikai mutatványok árán tudná kinyitni… Mindenképpen mérje le pontosan, hogy hova szeretné rakni, gondolja át, hosszútávon mi lenne a legideálisabb megoldás.

A felültöltős mosógépek rendszerint keskenyebbek, és ezért kisebb fürdőszobákban, ahol minden hely számít, praktikusabbak lehetnek. További előnyük, hogy ha például kifelejt egy ruhát, mosás közben is beteheti. Hátrányuk viszont, hogy általában nem a legenergiatakarékosabbak és polc alá sem tehetők.

Kis lakásban jó alternatívák lehetnek a kis mélységű, azaz keskeny mosógépek, amelyek amellett, hogy elöltöltősek, méretben hasonlóak a felültöltősekhez (5-7 kg töltetűek).

Az elöltöltős mosógépeknek sokan felróják, hogy a betöltésükhöz le kell hajolni, viszont ezek általában takarékosabbak, kevesebb mosószert igényelnek, nagyobb kapacitásúak. És ha később úgy dönt, akár egy szárítógépet is rakhat a tetejére. Néhány típust pult alá is lehet építeni, így ha nem fér el a fürdőszobában, akkor akár a konyhában is helyet kaphat.

Felültöltős mosógépek Elöltöltős mosógépek

 

Töltet

Az, hogy mennyi ruhát tud mosni a gép egyszerre, és mennyit használja, nagyban befolyásolja a fogyasztást is. Nincs egyértelmű szabály, vagy „mindenkinek jó megoldás”, mert a mosógép használatát az egyéni igények szabják meg. Ezért is fontos, hogy mérlegelje, hosszútávon milyen gépre van szüksége. Ha ugyanis túl kicsi a mosógép, sokat kell használni, és többet fogyaszt, mintha ugyanazt a mennyiséget egy nagyobb mosógépben mosta volna. Ha túl nagy és nem rakja tele, szintén gazdaságtalan, annak ellenére, hogy vannak már olyan programok, melyek fél töltethez (is) használhatók. Ahogy egyedülállóknak fölösleges a 11 kg-os, a nagyobb családban végzetes lehet egy normál, 5 kg-os mosógép.

Átlagos használat, és ruhamennyiség esetén, az ajánlott:

  • 1 főre: 3-4,5 kg
  • 2 főre: 5-5,5 kg
  • 2 gyermekes családnál: 5,5-6 kg
  • 3 vagy több gyermekes család esetén 6 kg feletti

Ezeket felülírhatja, ha valakinek olyan munkája vagy hobbija van, ami sokkal több mosást igényel, mint az átlagos. Vagy, ha valakinek sok ruhája van, ezért inkább ritkábban mos nagyobb adagot, szintén nagyobb készülék kell, és fordítva: ha kevesebb ruhát, gyakrabban mos, kisebb mosógép kell. Olvassa el a Mekkora kapacitású mosógépet válasszak? írásunkat is.

Ha van már szárítógép, tanácsos olyan mosógépet választani, amely ugyanakkora töltetet képes kezelni, így nem kell az adagokkal vacakolni.

 

Energiatakarékosság

A takarékos mosógép kiválasztásakor az első, amit érdemes megfigyelni, az energiafelhasználás és a vízfogyasztás,amit a gyártók éves szinten határoznak meg. Emellett minden mosógépet besorolnak egy energiaosztályba aszerint, hogy mennyi vizet, energiát fogyasztanak. Az osztályzás A-G-ig terjed, a legjobb kategória az A+++, a legrosszabb pedig a G. Érdemes a jobb besorolású modellt választani, mert gazdaságosabban működik, ezáltal a környezetet is kíméli. (A mosógép energiafogyasztása függ a használattól is, erről olvasson bővebben itt .)

 

Centrifuga

Minél kevesebb a hely szárogatni, annál fontosabb, hogy nagy fordulatszámú mosógépet válasszon. Minél nagyobb a fordulatszám, annál szárazabb a ruha a program végeztével. Ha van otthon szárítógépe, akkor is érdemes magasabb fordulatú mosógépet választani, mert szárazabb ruhákkal a szárítógép is kevesebbet fogyaszt. Fontos, hogy a magas fordulatszámot csak a kevésbé érzékeny ruháknál lehet használni, ugyanis a gyorsabb mozgás árt a finomabb textíliáknak.

 

Zajszint

Fontos, hogy megnézzük a zajszintjét egy mosógépnek, főleg ha kisgyermek van és éjszaka is mosni kell, vagy a konyhában helyeznénk el a készüléket. Egy átlagos beszélgetés 60 dB hangerővel bír. Ehhez az értékhez tudja hasonlítani a kiválasztott gép leírásában szereplő értéket. Ajánlom figyelmébe a Felszabadulhat a mosásban, mert létezik csendes mosógép című bolgcikkünket.

 

Szárító funkció

Ha már a száradásnál tartunk, meg kell említeni a mosó-szárító gépeket. Energiatakarékosság miatt jobban ajánlom a külön szárítógépet, de ezekről részletesebben egy másik blog bejegyzésben lesz szó.

 

Programok

A leggyakrabban használt funkciók, mint a pamut, műszálas, főző és gyorsprogram minden készüléknél elérhetők. Ezen kívül számos specialitást találunk minden márkánál pl. anyag specifikus (selyem, gyapjú, finommosás…), illetve színekre optimalizált programok (fekete, fehér, színes ruháknak stb.). Ha kisbaba van a családban, megbízható választás lehet egy olyan gép, amelyben van valamilyen antibakteriális program. Ezek 80° C vagy annál is magasabb hőmérsékleten mosnak, rendkívül alapos öblítéssel a legapróbb mosószermaradványt is eltávolítják, és elpusztítják a baktériumok 99,999%-át! Ezek mellett a gyors program is nagyon népszerű a vásárlók körében.

 

Speciális funkciók

Ha mosógépet választ, az extra környezettudatos funkciókat is érdemes figyelni. Itt vannak például a különböző szupergazdaságos ECO-programok, amelyekkel a lehető legkevesebb vizet vagy áramot használhatja a mosáshoz.

Rendkívül hasznos a súlyautomatika, aminek akkor veszi igazán hasznát, ha nem szeretné megvárni, amíg a teljes adag szennyes összegyűlik. Ennek a funkciónak köszönhetően a mosógép 1-2 kiló ruhával is gazdaságos, de egyes típusok esetén akár 8-11 kilóval is megbirkózik.

A gyerekek védelméért a gyerekzár funkcióra is figyeljen!

 

Kijelző

Ma már elvárás, hogy a mosógép digitális kijelzővel rendelkezzen, amelynek köszönhetően Ön mindig pontosan tervezhet, hiszen a gép jelzi, hol tart a mosás és mikor ér véget a program. Nagyon megkönnyíti az életét az időzítő funkcióis.Ha például Ön nagyon elfoglalt, csak állítsa be az időzítőt, és a gép a megadott időpontban automatikusan elindul. Ha a munkából hazaér, már csak ki kell teregetni a tiszta ruhákat.

A kijelző több lehetőséget biztosít a beállítások pontosabb kijelzésével, és a hibajelzések is egyszerűbbek lehetnek.

Ha szeretné tudni, hogyan használja mosógépét úgy, hogy minél tovább hibátlanul működjön, olvassa el tippjeimet!

Tekintse meg Mosógép Szalonunkat, amelyben a legnépszerűbb, készleten levő mosógépeinkkel és vásárlóbarát kedvezményekkel várjuk. Ha bizonytalan, melyik készüléket válassza, vagy kérdése van a termékkel, szállítással kapcsolatban hívja bátran mosógép szakértő kollégámat a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Nézze meg a Mosogatógép Szalon oldalát >>>

Végül egy hasznos lista, amelyre szüksége lesz mosógépvásárláskor:
Ellenőrző lista a mosógép vásárlás előtt

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.

TOP Mosógépek