facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

A hűtőhasználat tízparancsolata

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

A háztartási gépek közül a hűtők és a fagyasztók azok, amelyek állandóan dolgoznak, hiszen biztonságos körülmények között tartják ételeinket.
Egyre többször hallani, hogy megéri magasabb energiaosztályú (A++, A+++) készüléket választani, hiszen ezek kevesebbet fogyasztanak, és így hosszútávon megtérül az a plusz költség, ami az árukban megmutatkozik. Ezeknek a gépeknek alacsonyabb a CO kibocsátása, azaz a környezetüket is kevésbé terhelik. Jó, ha tudja, hogy nem elég, ha szupertakarékos hűtőt vásárol, a hűtőhasználati szokásain legalább ilyen sok múlik.
Olvassa el (és fogadja meg) tippjeimet, amelyekkel, Ön is energiát takaríthat meg:

 1. Ne nyitogassa feleslegesen a hűtő ajtaját! A gépnek a beáramló meleg levegőt is le kell hűtenie, így minden nyitogatással egyre többet fogyaszt. De nem csak emiatt érdemes vigyázni: a frissen berakott ételek az ajtónyitással lassabban, vagy nem hűlnek le megfelelően, így könnyebben megromolhatnak.
 2. Használja az energiatakarékos, ECO funkciót! A korszerű gépeken már van ilyen beállítás. Egy gombnyomás az egész. Minden bizonnyal ez a takarékoskodás legegyszerűbb módja! :)
 3. Lehetőség szerint pakolja tele a hűtőjét és a fagyasztót is! A legjobb, ha minél több minden van benne, mert a nagy mennyiségű hideg étel jobban tartja a hideget, és ennek köszönhetően a beáramló meleg levegő is gyorsabban lehűl.
 4. Tartsa karban a hűtőjét rendszeresen! Évente legalább egyszer olvassza le és fertőtlenítse. Az új hűtőkben már van automatikus leolvasztás, így a feladat lényegesen könnyebb. Attól, hogy egy hűtő No Frostos és nincs látható jegesedés, még nem azt jelenti, hogy nem kell kitakarítania. Rendszeresen törölje át mosószeres-ecetes szivaccsal, hiszen így a baktériumoktól és a kellemetlen szagoktól is egy csapásra megszabadulhat.
 5. Inkább válasszon egy nagyobb hűtőt, mint két kicsit! :) A nagyobbal ugyanis 20%-kal több energiát spórolhat. Főleg akkor számottevő a különbség, ha fagyasztógépet vásárol.>
 6. Ide kapcsolódik a következő tipp: mindig a háztartásának és az igényeinek megfelelő hűtőt vásároljon! Szakértők azt ajánlják, hogy többszemélyes háztartás esetén személyenként 40-50 literes, egyszemélyes háztartásban 100-140 literes térfogattal kalkuláljon. Nem árt, ha tudja, hogy a fagyasztónál 100 liter kihasználatlan felülettel egy év alatt 200 kWh energiát pazarolhat el teljesen feleslegesen.
 7. Meleg ételt soha ne tegyen a hűtőbe! Ezzel nemcsak a hűtőtér hőmérsékletét növeli, de a készüléknek is árt. Alaposan megnöveli a fogyasztást, így a pénztárcáját is megterheli.
 8. Alaposan gondolja át, hova kerül a hűtő. A nagy meleg csökkenti a hűtő (kompresszor, kondenzátor) hatékonyságát, és az energiafogyasztást is növeli. Ne tegye ki például tűző napra, vagy tűzhely mellé.
  Ezen kívül a szellőzőrácsot mindig tartsa tisztán és szabadon. Ha a gép nem tudja megfelelően leadni a hőt, az 10%-kal is növeli az energiafogyasztást. Évente legalább kétszer portalanítsa a szellőzőrácsot: áramtalanítsa a hűtőt, majd porszívózza ki.
 9. Figyeljen a szigetelésre!  Az ajtó melletti tömítések idővel elöregszenek. Épp ezért kétévente ellenőrizze őket.
 10. Ha hosszabb időre elutazik, ürítse ki, és kapcsolja ki a készüléket. Ha ezt nem tudja megtenni, aktiválja a Vakáció üzemmódot. Tipp: az ajtó megfelelő záródását egy papírlappal is ellenőrizheti. Helyezzen egy A4-es papírlapot az ajtó és a tömítés közé. Ha kissé nehézkesen lehet kihúzni, akkor a tömítés megfelelő. Ha ellenállás nélkül, szigetelést kell cserélnie.

Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA