facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Viszlát vízkő!

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Sajnos országunkban szinte mindenhol kemény a víz, így borzasztó nehéz védekezni ellene. Ha rendszeresen takarítjuk, a csaptelepeken és a vizes felületeken akkor is pillanatok alatt észrevehetjük a lerakódásokat. Ha pedig egy kicsit elfeledkezünk a tisztításukról, néhány hét után (használattól függően) megvastagodott, makacs vízkőréteggel állhatunk szemben.

Vízkő a csaptelepenA boltokban egy egész sorozat vízkőtlenítő-szert találunk, amelyek hatékonyak ugyan, de szinte kivétel nélkül mérgező gázokat szabadítanak fel, melyek irritálhatják a bőrt és a nyálkahártyát, illetve arra is figyelni kell, nehogy belélegezze őket. Többségükhöz tanácsos gumikesztyűt húzni (egyeseknél a szájmaszk se árt), mert nagyon kiszárítják és megviselik a kezünket. (Én speciel olyan érzékeny vagyok, hogy a mezei mosogatószertől és a Cif súrolószertől is nagyon száraz, érdes, akár sebes lesz a kezem).

*** Jó tanács: minden esetben figyelmesen olvassa el a vegyszerek hátoldalán található címkét, amelyen a használati utasítás mellett részletesen megtalálja azt is, mire kell figyelnie a szer használatakor (pl. a lúgokat ne keverje savas kémhatású tisztítószerekkel stb.).

Csodaszerek, amelyek minden háztartásban megtalálhatóak

Szerencsére a konyhában is számos természetes, környezet- és bőrkímélő tisztítószer áll a rendelkezésünkre, amelyeket nagyon egyszerűen, saját kezűleg is előállíthatók, sőt, még a pénztárcánkat sem terhelik meg. :)

Az első számú csodaszer az ecet. Ha vízkőtlenítésről van szó, akkor egyértelműen a 20%-os kiszerelést válassza. A vizes-ecetes oldatot töltse bele egy szóró flakonba, és permetezze a felületre. Hagyja állni egy kis ideig, majd öblítse le, és törölje szárazra egy magas nedvszívó képességű ruhával.

Ha ez a permetszer nem bizonyul elegendőnek, akkor az ecet erejét egy kávéskanál sóval fokozza! A sós-ecetes pasztát egy régi fogkefe segítségével vigye fel a kisebb felületekre, súrolja gyengéden és hagyja állni. 

A sót sütőporral is kiválthatja: ez esetben is például a kádon, vagy a mosdókagylón, a fugákban lévő vízkövet terítse be a sütőporos ecetes masszával és hagyja hatni fél órán keresztül. Ezt követően törölje át egy vizes szivaccsal és már kész is.

***Jó tanács: az ecetes víz egyébként a fürdőszobai és egyéb tükrök csíkmentesítésére és tisztítására is használhatja ragyogó eredménnyel.

Nem feledkezhetünk meg a sokat emlegetett csodaszerről, a szódabikarbónáról sem. Mindig tartson otthon egy zacskónyit, mert a felhasználási módja olyan sokrétű, hogy egy egész blog sorozatban foglalkozhatnék vele. :)

A szódabikarbóna tökéletes szagtalanító, és van még egy trükk, amivel dugulás ellen is bevetheti. Szórja bele a lefolyóba és a környékére, majd öntsön rá fél liter 20%-os ecetet, és azonnal erős habzásnak indul. (***Jó tanács: nyisson ablakot és menjen ki a konyhából addig, amíg a szer kifejti erejét, mert ilyenkor elég erős szagok szabadulnak fel... :) ).

A ragyogó csillogás kulcsa = a citrom

Ha a vízkőtlenítés mellett frissességet szeretne vinni a konyhájába, használjon citromot. Vágjon félbe egy jól megtermett példányt, és az érintett területet súrolja át vele. Az is jó megoldás, ha citromleves szivaccsal áttörli a felületet. Hagyja rajta néhány percig, majd öblítse le. Meg fog lepődni: matt csapja eredeti fényében fog ragyogni, mintha új lenne. :)  

 


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA