facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Választási segédlet fagyasztókhoz

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Szüksége lenne egy fagyasztógépre, de nem tudja, vásárláskor mire érdemes figyelni? Segítek! Különböző vásárlói szempontok léteznek, de amit mindenki szeretne: egy olyan gép, amelyik méretben megfelel az igényeinek, jól kihasználható és nem sokat fogyaszt.

 

Méret és típus

Az első dolog, amit vásárlás előtt fel kell mérnie, az űrtartalom, azaz hogy mekkora fagyasztóra van szüksége. Ne vásároljon túl nagyot, ha nem tudja kihasználni, mert sokkal gazdaságtalanabb lesz a működése. Az a legjobb, ha minél több élelmiszert tárol benne. Ha például félig üres, csak rengeteg áramot használ feleslegesen.

Többféle magasságkategóriából választhat, az egyszerűség kedvéért: alacsonyabb (45-90 cm), közepes (91-169cm), és magas (170cm felett).

A típus kiválasztása legalább olyan fontos. Döntse el, beépíthető vagy szabadon álló változatot szeretne.

A beépíthető fagyasztó esztétikusabb, illeszkedik a konyha arculatához, viszont nem árt, ha tudja, hogy mivel így a fagyasztó az egyik legmelegebb helyiségbe kerül, előfordulhat, hogy magasabb lesz a fogyasztása.

A szabadon állónak is megvannak a maga előnyei, például hogy általában olcsóbb, és a beüzemelése is egyszerűbb.

 

Kialakítás

A fagyasztóláda a tetején nyitható. Általában több mindent tud belepakolni, mint egy azonos űrtartalmú fagyasztószekrénybe, mert nincsenek polcai, dobozai. További előnye, hogy a jobb hőszigetelés miatt energiatakarékosabb (15-20%-kal kevesebbet fogyaszt, mint a fagyasztószekrény), és áramszünet esetén is tovább tartja biztonságban az ételeit. Hátránya viszont, hogy nehezebb megtalálni, amit keres. Időseknek és alacsony termetűeknek nem a legjobb választás, mert az étel eléréséhez le kell hajolni.

A fagyasztószekrény nem foglal akkora helyet, és a polckialakítása miatt átláthatóbb elrendezést tesz lehetővé. Úgy néz ki, mint egy hűtőszekrény. Visszamelegedési ideje kicsit kevesebb, mint a fagyasztóládáé, inkább olyan élelmiszereket tarthat benne, amiket hamar elfogyaszt. Hátránya, hogy a polcok, dobozok miatt kisebb mennyiséget tud belepakolni.

 

Energiafogyasztás

Az energiafogyasztást a gyártók éves szinten határozzák meg, azonban nem elég, ha csak ezeket az adatokat veti össze, mert a kapacitás, elhelyezés, illetve a gép használata jelentősen befolyásolja a tényleges fogyasztást. Biztosabb, ha az energiaosztályba sorolás alapján dönt. A legtöbb fagyasztógép ma már A+ energiacímkét kap, de érdemes a jobb besorolású A++, illetve az A+++ gépeket választani, amelyekkel a villanyszámlán is spórolhat!

Egy jó tanács: sose helyezze a fagyasztógépét fűtőtest vagy tűzhely közvetlen közelébe, ne tegye ki direkt napsugárzásnak, és figyeljen oda, hogy a hátoldala megfelelően szellőzzön. Már ezzel is sokat tett azért, hogy a fogyasztás ne emelkedjen. Nem javaslom emellett, hogy gyakran nyitogassa, sokáig hagyja nyitva az ajtaját, mert ilyenkor nagymennyiségű meleg levegő áramlik be, ami fokozza a hűtés intenzitását.

 

No frost

Nagyon megkönnyíti az életét (és a takarékoskodást), ha a fagyasztó No Frost funkcióval van felszerelve. A No Frost olyan hűtési rendszer, amely elvezeti a páratartalmat, így az ételek nem tudnak deresedni, nincs jégképződés, így leolvasztásra sincs szükség. Ezeknél a fagyasztóknál tehát elbúcsúzhatunk attól a munkától, amit egyikünk sem szeret, a leolvasztástól.

 

Hasznos funkciók

Ami a fagyasztás intenzitását illeti, a gyorsfagyasztás nem csak egy kényelmes, de nagyon hasznos funkció is. A hőmérséklet hirtelen és drasztikus lecsökkenésével a fagyasztott élelmiszerek (különösen a zöldségek és gyümölcsök) jobban megőrzik frissességüket és tápértéküket. A szükséges hőmérséklet elérése utána funkció magától kikapcsol. Vásárláskor mindenképp figyeljen a visszamelegedési időre (ez az az időtartam, ameddig pl. áramszünet esetén a fagyasztóban tartott élelmiszerek nem károsodnak).

Ugyanilyen lényeges paraméter a fagyasztókapacitás, ami azt mutatja, mennyi élelmiszert tud lefagyasztani egy nap alatt a megfelelő hőmérsékletre.

Ezen kívül a gyártók számos extra funkcióval igyekeznek kényelmesebbé tenni a fagyasztók használatát, pl. jégkocka-készítő, LCD-kijelző, ajtópánt, variálható belső tér stb.

 

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja fagyasztógép szakértő kollégámat közvetlenül a +36 1 478 2128-as telefonszámon.


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA