facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Mennyit eszik 100-on egy mosógép

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Mennyit eszik 100-on a mosógép?
Az igazság a mosógépek fogyasztásáról!

Több hír röppent fel a médiában arról, hogy a televíziók, a mosógépek, és egyéb háztartási eszközeink ténylegesen nem is annyit fogyasztanak, mint ami az energia címkén szerepel.

Hogy megértsük a problémát, a legjobb megközelítés az autók fogyasztása. Az autóipar is folyamatosan változik, fejlődik, és egyre kisebb fogyasztású járművek kerülnek a piacra. A pénztárcánkat azonban továbbra is erőteljesen megterheli az üzemanyag költsége.
Ez azért van, mert a laborban mért gyári adatok, és a valós fogyasztás között óriási szakadék tátong. Miért? Mert a városi vezetés teljesen más. A laborban nincs kanyarodás, nagymértékű gyorsítás, egyéb kedvezőtlen körülmény. Az eltérés a megadott, és a valós fogyasztás között akár 20-30 % is lehet.

A mosógépek is ebben a cipőben járnak. A megadott adatok egyszerű pamut töltetű 40°C-60 °C fokos teljes, vagy részleges ruhatöltet mellet lettek megállapítva.

Mennyire hihetőek a gyártók által közölt fogyasztási adatok?

A gyártók a laborban mért adatokat adják meg szabvány szerint. Ezek teljesen valósak, és igazak.

A mosógép gyártóknak az éves energiafogyasztást úgy kell megadni, hogy az évente 220 mosásra igaz, amely 40°C és 60 °C fokon teljes pamut vagy részleges töltettel működik. Ezt a gyártó meg is jelölie a háztartási gép leírásában.

Csakhogy az életben egy évben nem 220-szor mosunk 40°C és 60 °C fokon (ahogy az energiacímkén szereplő adat áll.) Nem csak pamut ruháink vannak. Tavasszal az ágytakarók, és szőnyegek is sokszor a gépben landolnak. Amennyiben kisgyermekünk van, lehet hogy nagyon magas hőfokon, vagy nagyon kevés ruhát dobunk a gépbe.

A vízfelhasználás is 220 mosási ciklusra vonatkoztatva adja meg a gyártó. Ebben a mosási ciklusokban is 60°C és 40°C-os pamut programok szerepelnek részleges illetve teljes töltettel. Csakúgy, mint az energiafelhasználásnál. Tehát a készülék tényleges fogyasztása függ a használattól.

Az élet változó, ahogy a vezetési szokásaink is, így a fogyasztás mindig attól függ, hogy hogyan, és mennyit használjuk a gépeinket.

Amennyiben nagyjából tudjuk, hogy milyen mosási programokat használunk, és milyen gyakran, ki tudjuk következtetni az átlagfogyasztásunk, mert sok gyártó a különböző programokhoz is megadja kWh-ban a fogyasztást.

Spórolni úgy tudunk, ha megnézzük, hogy van-e Eco program, mert az biztos víz és energiatakarékos, és azokat a programokat helyezzük előtérbe, illetve a mosógép rendelkezzen okos szernzorokkal, amik a behelyezett ruha mennyiségétől függően csak a szükséges menyiségű vizet veszi fel, és optimalizálja az energiafelhasználást.

Egy biztos, ha A+ vagy annál jobb A++, A+++ gépet választunk, mellé nem nyúlhatunk.

Remélem, ezzel a pár sorral segítetem a bonyolult leírások között egy kicsit eligazodni.


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA