Mennyit eszik 100-on egy mosógép

mennyit eszik egy mosógép

Mennyit eszik 100-on a mosógép? Az igazság a mosógépek fogyasztásáról!

Több hír röppent fel a médiában arról, hogy a televíziók, a mosógépek, és egyéb háztartási eszközeink ténylegesen nem is annyit fogyasztanak, mint ami az energia címkén szerepel.

Hogy megértsük a problémát, a legjobb megközelítés az autók fogyasztása. Az autóipar is folyamatosan változik, fejlődik, és egyre kisebb fogyasztású járművek kerülnek a piacra. A pénztárcánkat azonban továbbra is erőteljesen megterheli az üzemanyag költsége.
Ez azért van, mert a laborban mért gyári adatok, és a valós fogyasztás között óriási szakadék tátong. Miért? Mert a városi vezetés teljesen más. A laborban nincs kanyarodás, nagymértékű gyorsítás, egyéb kedvezőtlen körülmény. Az eltérés a megadott, és a valós fogyasztás között akár 20-30 % is lehet.

A mosógépek is ebben a cipőben járnak. A megadott adatok egyszerű pamut töltetű 40°C-60 °C fokos teljes, vagy részleges ruhatöltet mellet lettek megállapítva.

Mennyire hihetőek a gyártók által közölt fogyasztási adatok?

A gyártók a laborban mért adatokat adják meg szabvány szerint. Ezek teljesen valósak, és igazak.

A mosógép gyártóknak az éves energiafogyasztást 100 ciklusra kell megadni a víz és energiafogyasztást.

A referenciaprogram neve: Eco 40-60 °C. A víz és energiafogyasztás minimális, fél és teljes töltettel történő mosások álétal mért adatok alapján kerülnek meghatározásra. Ez a számítási módszer lehetővé teszi, hogy a valós használathoz hasonló környezetben mérjük a mosógépek fogyasztását.

A Whirlpool mosógépek esetében, ezek az adatok a használati utasításban, a programleírásoknál láthatóak is, az Eco 40-60 program esetében. A 6. érzék szenzortechnológiának köszönhetően, az összes többi program esetében is, hasonlóan módosítja a mosógép az energiafelhasználást.

Csakhogy az életben egy évben nem 100-szor mosunk 40°C és 60 °C fokon (ahogy az energiacímkén szereplő adat áll.) Nem csak pamut ruháink vannak. Tavasszal az ágytakarók, és szőnyegek is sokszor a gépben landolnak. Amennyiben kisgyermekünk van, lehet hogy nagyon magas hőfokon, vagy nagyon kevés ruhát dobunk a gépbe.

A vízfelhasználás is 100 mosási ciklusra vonatkoztatva adja meg a gyártó. Ebben a mosási ciklusokban is 60°C és 40°C-os pamut programok szerepelnek részleges illetve teljes töltettel. Csakúgy, mint az energiafelhasználásnál. Tehát a készülék tényleges fogyasztása függ a használattól.

Az élet változó, ahogy a vezetési szokásaink is, így a fogyasztás mindig attól függ, hogy hogyan, és mennyit használjuk a gépeinket.

Amennyiben nagyjából tudjuk, hogy milyen mosási programokat használunk, és milyen gyakran, ki tudjuk következtetni az átlagfogyasztásunk, mert sok gyártó a különböző programokhoz is megadja kWh-ban a fogyasztást.

A számolás a következő: 

Nézzük meg a Whirlpool FFL6238 W EE elöltöltős mosógép fogyasztását

energiacímke

Az áramfogyasztása 100 alkalommal 65 kwh tehát 1 alkalommal 65/100=0,65kwh.

Ha egy évben heti 3x mosunk az  56 hétx3=168 x0,65kwh=109,2 kwh áramfogyasztás. Én most 43 Ft kwh-val számolok, amely 43Ft x 109,2kwh= 4696 Ft. Ne feledje, ez csak akkor ennyi ha mindig ECO programon 40 vagy 60 Celsius fokon most. 

Most nézzük a víz fogyasztást: 43 liter vizet használ a mosógépe ECO programon. Ön egy évben 168 alkalommal most. Az 43x168=7224 liter víz, vagyis kb. 7 m3. 

„Ivóvíz- és csatornaszolgáltatás Biatorbágyon* Lakossági ügyfelek esetén: Vízdíj:423,4 Ft/m3 + Csatorna használati díj:526,4 Ft/m3 +Vízterhelési díj: 4,3 Ft/m3’ Tehát összesen 1m3 víz: 954Ft

A 7 m3 víz díja melyet 1 év alatt használ el a mosógép:6678 Ft

A mosógép így a mosószeren  kívül egy évben ha 168 ciklust számolunk ECO programmal: 4696Ft+6678Ft= 11374 Ft-ba kerül Önnek. Valójában nincs 1000 Ft havonta :)

Persze ha többféle programot használ, időközönként előmosást vagy akár FreshCare-t akkor a víz és energiafogyasztás változik. Így ezek a kiszámított adatok csak iránymutatóak.

Spórolni úgy tudunk, ha megnézzük, hogy van-e Eco program, mert az biztos víz és energiatakarékos, és azokat a programokat helyezzük előtérbe, illetve a mosógép rendelkezzen okos szernzorokkal, amik a behelyezett ruha mennyiségétől függően csak a szükséges menyiségű vizet veszi fel, és optimalizálja az energiafelhasználást.

Remélem, ezzel a pár sorral segítetem a bonyolult leírások között egy kicsit eligazodni.

Nézze meg a Whirlpool onlineMárkabolt kínálatát >>>

Amennyiben mosógép választás előtt áll, mindenképpen vizsgálja meg az energiacímkét és kérjen segítséget háztartásigép szakértő kollégáimtól a +36-1/478-2128-as telefonszámon, vagy a https://www.onlinemarkaboltok.hu/segitseg-online-ugyintezes oldalon.

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

A legnépszerűbb Whirlpool felültöltős mosógépek 2022

Ruhacímke kisokos

Mosogatógép tisztítás! Jobb megelőzni, mint javítani!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Aug 15.