facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Hűtőgéptisztítás ÖKO módszerekkel

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

A hűtőtisztítás hétparancsolata!

Bármikor, ha kinyitja a hűtőszekrény ajtaját orrfacsaró bűz csapja meg az orrát? Ételszag-áradatban úszik a hűtője, és a szagból feltérképezhető az elmúlt félév összes menüje?

Hűtőgéptisztítás ÖKO módszerekkel Nem tudom, Ön hogy van vele, nálam két kritikus pont van a lakásomban, amelyek tisztaságára kínosan ügyelek.
Az egyik a fürdő, a másik pedig a konyha. Alapszabály, hogy ahol tisztálkodom, és ahol az ételeket készítem, ott kifogástalan rend, és patika-tisztaság kell, legyen! :)

A konyha egyik ,,legmozgalmasabb" része a hűtő, amely olyan szempontból is kritikus, hogy az ételeinket tároljuk benne... amelyek néha mosatlanok és szennyezettek (pl. a piacról, bevásárlásból bekerülő zöldségek, gyümölcsök), másrészt pedig ,,illatuk" is van (különösen egyes sajtoknak, fűszeres ételeknek stb.), amelyek egy idő után bizony összegződnek...

Épp ezért érdemes rendszeresen odafigyelni a takarítására, mert a hűtő tisztasága nem csak igényesség és frissesség kérdése, hanem higiéniai szempontból is lényeges.

A hűtőszekrény tisztítása nagy melegben nem ajánlott, így még nyár előtt mindenképpen szakítson rá időt!

A modern NoFrost-os hűtőszekrényeket már nem kell leolvasztani, de a takarítás nekik sem árt. 

Hűtő tisztítás Öko módszerrel

A hűtő takarítása nem egyenlő a lejárt szavatosságú vagy már szükségtelen élelmiszerek eltávolításával, ennél sajnos összetettebb munka vár ránk.

 1. Első lépésben pakoljon ki minden ételt a hűtőből. A szükségteleneket illetve lejártakat dobja ki, azokat, amelyekre igényt tart, rendszerezze a tartalmuk, típusuk alapján. Erről a 7. pontban lesz szó részletesebben.
  A fagyasztott élelmiszereket hűtőtáskába tegye a takarítás idejére, nehogy kiolvadjanak (felolvadás után már nem fogyaszthatók).
  Ha nincs hűtőtáskája, az is jó (bár rövidebb ideig alkalmazható) megoldás lehet, ha egy nagyobb edényben, szorosan egymás mellé, illetve egymásra pakolja a csomagokat, és jégakuval körülburkolja, majd fóliával lefedi őket. A fólia segít bent tartani a hideget, így az élelmiszerekhez később jut el a meleg levegő.

 2. A tisztítást kezdje a leolvasztással. Kapcsolja ki a készüléket, és nyissa ki az ajtaját(it). Ne felejtse el, hogy olvadáskor a víz lassan kifolyik a belteréből, ezért készítsen be egy edényt, illetve takarító ruhát a gép elé!

 3. Ha leolvadt, vegyen ki minden mozdítható tartozékot a gépből: tárolókat, üvegpolcokat, rácsokat, zöldségtároló dobozt stb.

 4. Egy jó tanács: először a tartozékokat takarítsa meg, mert azoknak kell egy kis idő, amíg megszáradnak, és újra visszateheti őket a gépbe. Figyeljen oda a hűtőbordák tisztaságára is, mert ellenkező esetben növelik az áramfogyasztást. 

 5. A tisztításkor több módszer áll az Ön rendelkezésére:

  Extra tipp: kerülje a maró hatású vegyszereket, mert ezek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek az ételekkel közvetlenül érintkezhetnek. Másrészt viszont erős, fojtogató szaguk van, amit szerintem lehetetlen kiszellőztetni, és a hűtő is csak magába szívja, az ételekről nem is beszélve. Vannak természetes és sokkal olcsóbb módszerek is.
  Máris mondom, melyek ezek:

  • vízben keverjen el harmadrész ecetet vagy egy csomag szódabikarbonát és alaposan törölje át a tartozékokat és a hűtő belsejét. Ügyeljen arra, hogy minden mélyedésbe, résbe eljusson a hatóanyag, mert a szennyeződések pont ezeket a zugokat kedvelik legjobban. Ezt a tisztítószer-kombinációt nemcsak a kosz, de a kórokozók, a penész és a kellemetlen szagok eltávolítására is használhatja. Tisztítás után mindent alaposan töröljön szárazra.

  • Langyos vízzel átitatott szivacsra tegyen egy kevés szódabikarbónát, és törölje át vele a hűtő belsejét.

  • Extra tipp: szagtalanításra egy kinyitott csomag szódabikarbónát tegyen a hűtőszekrénybe, amely gyorsan és hatékonyan magába szívja a különböző ételszagokat.

  • Az Ezüstkolloidot is bevetheti a különböző korokozók és szennyeződések ellen: az ecethez hasonló módon alkalmazza, azaz langyos víz és ezüstkolloid keverékével törölje át a hűtőt.1Ha makacs szennyeződések vannak a hűtőjében, akkor ne hígítsa az ecetet: keverje szódabikarbónával. Az ecet fertőtlenítő, és a szódabikarbóna szagtalanító hatása tökéletes kombináció.

 6. Alapszabály: csak a tökéletesen szárazra törölt / száradt hűtőt kapcsolja vissza, különben a belsejében a falain páralecsapódás képződik.

 7. Pakoljon vissza a készülékbe! Ha nem tudja, milyen rendszer alapján érdemes bepakolni a hűtőbe ahhoz, hogy az ételek tovább megőrizzék frissességüket és eredeti állapotukat, olvassa az Így pakoljon a hűtőszerkénybe írásomat

  Extra tipp: Vannak olyan ételek, amelyeket nem érdemes hűtve tárolni. Ha kíváncsi, melyek ezek, figyelmébe ajánlom, egy korábbi cikkemet, amelyben összegyűjtöttem a tiltólistás ételeket és azokat is, amelyeket mindenképp érdemes hűteni. Mit tegyünk és mit ne a hűtőszekrénybe.

 Tudjon meg többet a háztartási gépekről:

Hasznos Ötletek helyhiánnyal küzdőknek

2019-es mosogatógép párbaj

Kerülje ezeket a hibákat a háztartási gépek vásárlásakor

Mi a különbség a No Frost és a Stop Frost a Free Frost és a LowFrost között?

Extra könnyű sütőtisztítási titok

Legnépszerűbb beépíthető sütőink


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA