Miért vásároljunk légtisztítót és hogyan válasszunk?

miért és milyen légtiisztitót vegyünk

Miért vásároljunk légtisztítót és hogyan válasszunk ki a megfelelőt ?

Jön sajnos a szmogos szürke idő, így elgondolkodtató egy légtisztító beszerzése. A légtisztító által kevesebbet kell szellőztetni, így elkerülhető a rossz levegő beáramlása otthonába, sőt a baktériumok és vírusok is kevesebben lesznek otthonában. Ön is elgondolkodott már egy légtisztitó beszerzésében? Akkor itt az ideje többet megtudni róla!

De mire is jó a légtisztító?

Kinek van szüksége a légtisztítóra?

Segít a légtisztító az allergiásoknak?

Ha legalább az egyik kérdést feltette magának, akkor érdemes tovább olvasnia!

Mi a légtisztító?

Levegő nélkül nincs élet. De sajnos olyan környezettkárosító világban élünk, ahol szinte már minden káros is lehet, így sok helyen a levegőre is mondhatjuk, hogy tele van szennyező anyagokkal. Ezek a szennyező anyagok, allergizálhatnak, irritálóak lehetnek a szervezetünkre, így gondoskodnunk kell az egészséges levegőről.

A légtisztító használata az egyik módja annak, hogy csökkentsük a belélegzett szennyeződést, legalábbis az otthonunkban. Az erre a célra kifejlesztett technológiájuk megszűrik és semlegesítik a nemkívánatos részecskéket, például a port, a háziállatok szőrét, füstöt, szmogot, valamint, a rossz szagokat és még sok mást. A légtisztítás hatására az otthona levegője friss lesz és csökkenti az asztma vagy allergia tüneteit.

Ismerje meg a Gorenje kínálatában megtalálható  AP 500 SenseAir légtisztítót, mely magas minőséget képvisel. >>>

Mekkora méretű légtisztítót válasszunk?

A megfelelő légtisztító kiválasztásánál elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyük, mekkora helyiséget kell megszűrnie a légtisztítónak. A légtisztítókon látható “m3” értékek a készülék által óránként tisztítható levegő mennyiségét adják meg. Sok gyártó a légtisztító leírásában pedig a m2-et adja meg, amekkora helyiségbe ideális a készülék. Érdemes figyelembe venni a választásnál a megadott adatokat, mert ha túl kicsi a légtisztitó kapacitása, akkor az kevésbé hatékony és több áramot is használ, hiszen sokkal több ideig kell működtetni a megfelelő eredményért.

Mire érdemes odafigyelni a légtisztító választásnál?

Minden lélegzetvétel számít! Ezért nem mindegy, hogy milyen légtisztítót vásárol! A légtisztító segít eltávolítani a vírusokat, allergéneket, aeroszolokat és szennyező anyagokat otthonából, biztosítva, hogy minden lélegzetvétele tiszta, friss és élettel teli legyen. De ehhez jól kell választania. Az alábbi tulajdonságokat érdemes figyelembe vennie:

  • Időzítő – A készülék be- és kikapcsolását Ön határozza meg, előre beállított időközönként.
  • Ionizációs technológia – a környező levegőből negatív ionokat (anionokat) állít elő, ezzel semlegesíti a zárt terek levegőjében jelen lévő szennyező részecskéket. 
  • Levegőminőség-érzékelő – Figyeli az otthonodban lévő levegőt és valós idejű jelentéseket készít.
  • LED kijelző – Könnyen áttekinthető és navigálható
  • Szűrőcsere-kijelző – Mindig tudja, mikor kell cserélni a szűrőt, hogy biztosítsa a szűrés folyamatos minőségét

A légtisztítót titka a szűrő

Az, hogy milyen szűrőt használ a légtisztító, befolyásolja a teljesítményt és a légszűrés módját. Amennyiben minőségi készüléket keres, akkor lennie kell benne HEPA szűrőnek, Aktív szűrőnek, és Ionizátornak is!

HEPA-szűrő – Ez a légszűrő legelterjedtebb típusa. Hatékonyan pusztítja el a baktériumokat, atkákat, penészt, port, füstöt és szagokat. Nem meglepő, hogy előnye a majdnem 100%-os hatékonysága. Hátránya, hogy rendszeresen cserélni kell.

Aktív szénszűrő – Az aktív szén legfőbb előnye, hogy képes eltávolítani a levegőből a nem kívánt szagokat, így tökéletesen alkalmas például konyhákba és dohányzóhelyiségekbe. A hűtőszekrényekbe is használják az hűtőtér szagtalanítását szolgálják.  Hátránya, hogy nem szűri ki a nagyobb részecskéket, például a polleneket és a háziport, (melyet a HEPA szűrő kiszűr) és ezt is rendszeresen cserélni kell.

Ionizátor - A szűrőrendszer másik fontos eleme, amelyre érdemes odafigyelni, az ionizátor. Ez a funkció praktikus kiegészítő a hatékonyabb légtisztítás érdekében. Az ionizátor által kibocsátott negatív ionok hatására a szennyező anyagok, aeroszolok és mikrorészecskék jobban, gyorsabban és erősebben kötődnek a szűrőkhöz, és segítik a levegőben lévő baktériumok és vírusok elpusztítását.

Otthonában olyan a levegő, mint a vízesések közelében, fenyőerdők belsejében, tengerparton…

Ha már vásárol, válassza a minőséget! Fontos, hogy olyan készüléket válasszon, amely rendelkezik iontechnológiával. Az ionok, amelyek képesek vonzani és semlegesíteni a baktériumokat, vírusokat, port, füstöt és egyéb szennyeződéseket, rendkívül pozitív hatással vannak a szervezetre is. Az oxidáció és redukció folyamatosan zajlik bennünk, és a szervezetnek szüksége van a minket körülvevő levegőből származó negatív ionokra.

Amennyiben elegendő negatív ion van a helyiségben, javul a vér oxigénszintje, és a méreganyagok kiválasztásának képessége is.

A negatív ionok természetes módon ott termelődnek, ahol a frissességhez erősen kötődnek: vízesések közelében, fenyőerdők belsejében, tengerparton…

Az ionizásciós folyamat lényege, hogy a több negatív ion kerül a helyiség levegőjébe, ezáltal a levegő friss és egészséges lesz, mintha a természetben lennénk, és nem a nagyváros szennyezett levegőjét lélegeznénk.

Zajos a légtisztító?

Fontos, hogy tisztába legyünk, mennyire zajos a választott készülék, hiszen fontos, mert pl. kisgyermek szobájába rakva ne zavarja meg a délutáni alvását sem.  

A gyártók törekednek a halk működésre. .Pl. a Gorenje légtisztítói suttogóan csendesek, az alacsonyabb beállításokon mindössze 25 dB-t produkálnak, így tökéletesek hálószobákba vagy kisbabák közelébe. A hálószobai zajok nem haladhatják meg a 40 dB-t. A lakás forgalmasabb helyiségeiben feljebb tekerheti a teljesítményt, de a készülék még ekkor is csak körülbelül 50 dB-ig sugároz. A lényeg, hogy egy átlagos beszélgetés 40-50dB zajszintű, így ez az érték nem zavaró. Pl. a legtöbb hűtőszekrény is 40 dB zajszinttel bír, a halkabbak 35dB-el és ezeket már szinte észre sem vesszük.

Légtisztítók csúcsmodelljei

Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy valóban a legjobb légtisztítót válasszuk magunk és családunk számára? Erre a válasz, hogy a legjobb légtisztítók rendelkeznek az Európai Allergiakutató Központ Alapítvány (ECARF) pecséttel.

A Gorenje légtisztító csúcsmodellje, az AP500 SenseAir büszkén viseli az ECARF pecsétjét, amely tanúsítja, hogy a készülék teljes mértékben megfelel az allergiával élők igényeinek. Az AP 500 a baktériumok és vírusok 99%-át is eltávolítja, így biztosítva, hogy minden lélegzetvétele egészséges és élettel teli legyen.

Böngésszen a légtisztitók között >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább: 

Hogyan válasszunk Páramentesítőt?

Gorenje szárítógépek egyedisége

Otthoni víztakarékosság Gorenje

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.