A mosogatógép helyes használata

A mosogatógép helyes használata

A mosogatógép helyes használata

Koszos edények, rászáradt ételek a tányéron, homályos poharak…?

Kötelező tudni a mosogatógépek használatához!

Hiába van mosogatógépe, mégis folyamatosan ezekkel a problémákkal küszködik?
A hiba, nem biztos, hogy az Ön készülékében van! 

Mielőtt kétségbe vonná a gép működésének hatékonyságát, próbálja ki ezeket a tippeket!

A nagyobb ételmaradékokat távolítsa el az edények felületéről!

Nem muszáj aprólékosan lemosogatnia a lerakódott szennyeződéseket, elég, ha a durva, rászáradt ételmaradékokat (salátalevél, spenót, csontok, zöldborsó…) lemossa a tányérról. Ez azért is fontos, mert eldugulhat a szűrő, vagy károsodhatnak a vízszivattyúk. A villát és a kanalat is érdemes leöblíteni.

Figyeljen a szűrőre!

A fenti előmosogatás ellenére a lerakódott zsíroktól, apróbb ételmaradékoktól idővel eltömődik a szűrő. Épp ezért rendszeresen vegye ki a készülékből, és tisztítsa meg alaposan egy mosogatókefe segítségével.  A mosogatógép tulajdonosok gyakran észreveszik, hogy az öblítéssel valami nem stimmel. Ezért a fúvóka is felelőssé tehető, ugyanis előfordulhat, hogy ételmaradék, pl. rizsszem miatt eldugult. Ha így van, a „kártevőt” egy fogpiszkálóval könnyedén eltávolíthatja. 

Léteznek már öntisztító szűrővel készült mosogatógépek. Válasszon ilyen készüléket és ezt a gondot is letudhatja. Olvassa el a cikkem: Miben különböznek a mosogatógép szűrők?

Tabletta vagy por? Esetleg mosogatógél?

A tabletta sokkal praktikusabb, mert többféle hatóanyag található benne, amelyek különválnak, és a megfelelő időben oldódnak fel. Ha ez mégsem történik meg, vagy mosogatószer maradványokra bukkan a program lejárta után, annak a következő okai lehetnek:

- kicsi az adagolórekesz, a tabletta beszorult és nem (vagy csak későn) került ki a gép belterébe

- nedves az adagolórekesz, a tabletta beragadt

- túl nagy, és túl sok edényt tett a gépbe, így a tabletta nem megfelelő helyre esett, vagy bent rekedt a tárolóban

- túl rövid, alacsony hőmérsékletű programot állított be, ami nem elég hosszú ahhoz, hogy a tabletta hatóanyagai aktiválódjanak

Jó tanács: Ha a tabletta nem oldódik fel, akkor rakja a mosogatógép aljára. Amennyiben ott hibátlanul működik, lehet hogy az ön mosogatógépébe másik tablettát ajánlott választani. Használja el amit vásárolt, de következőleg, másik márkát válasszon.

Vannak már mosogató gélek, melyeket én személy szerint nagyon szeretek. Nincs kérdés, hogy elolvad-e, és nem karcolja az edényeket. Sajnos van olyan tabletta, ami igen. Amennyiben mosogató gélt választ, figyeljen oda a só és öblítő tartály feltöltésére! 

A mosogatógép gyártók, felhívják a figyelmünket arra, hogy mindig oda kell figyelni a só- és öblítőszer tartályok feltöltésére, függetlenül a használt mosószertől! Ez fokozottan fontos, hogy sokáig jól működő mosogatógépe legyen!

Mosogatógép-regenerálás!

Figyeljen arra, hogy mindig legyen regeneráló só a gépben, mert ezzel sokat tehet azért, hogy egyetlen alkatrész se rozsdásodjon meg, illetve, hogy a készülék ne vízkövesedjen. Magyarországon sajnos nagyon kemény a víz, és megfelelő ápolás nélkül sajnos nagyon hamar tönkremehet a készüléke. Évente egyszer vagy kétszer szánjon rá egy kis időt, és mosogatógép tisztítóval alaposan távolítsa el a szennyeződéseket és lerakódásokat (pl. vízkő, zsír) a gép belsejéből.

Böngésszen a Bosch mosogatógépei között >>>

Átláthatóan pakolja be az edényeket!

Hagyjon annyi helyet a gépben, hogy a víz keringeni tudjon, és mindenhova szabadon elérjen.
A legtöbb gyártó már rugalmas belsővel készíti a mosogatógépeket. Ilyen a Bosch  evőeszköz fiók, mely helytakarékos és akár merőkanalakat, csészéket is mosogathat benne. Rugalmasan alakíthatóak a kosarak magassága és a belső szerkezetük.

Nézze meg a videót:

Amikor csak teheti, használja az ECO programot. 

Használja az ECO programot. Az ECO program általában a leghosszabb, azonban a legkevesebb vizet és áramot használja. Vacsora után indítsa el, és reggelre tiszta csillogó edényei lesznek. 
Az Eco programok sokszor 9-9,5 liter víz használatával már akár 13-14 terítéket elmosogat.

Gondolja végig, hogy Ön hány liter vízben mosogatná el ezt a rengeteg edényt? Az én konyhai csapomból 1 perc alatt 6 liter víz folyik ki. Az biztos, hogy 1,5 perc alatt nem tudok elmosogatni 16 mélytányért, 16 lapostányért, 16 poharat, és még a lábosokat is. Egyértelműen gazdaságos a mosogatógép, arról nem is beszélve, hogy ez idő alatt, nem Ön görnyed a mosogatómedence felett.

Helyes mosogatógép tabletta használat.

A bolti forgalomban kapható 3in1 vagy 4in1 tablettákat 12 terítékes készülékekhez tervezték, ezért a kisebb, 6 és 9 terítékes típusoknál, ha mindenképpen tablettát szeretne használni, akkor vágja félbe, vagy használjon folyékony gépi mosogatószert és öblítőt.
Az öblítő használatát egyébként akkor is javaslom, ha tablettát használ, mert hatékonyabbá teszi a mosogatást.

Böngésszen a Bosch mosogatógépei között >>>

Vigyázzon az üvegpoharakra

Sokszor elhangzik az az érv, hogy az üvegpoharak tönkremennek, megfakulnak, cseppesek maradnak, ha mosogatógépben tisztítjuk őket. Ez nem feltétlenül igaz, persze a helytelen használattal ezt az eredményt érheti el, de ha rendszeresen utántölti az öblítőtartályt, ha figyel arra, hogy a só ne fogyjon el, nem lesz probléma.

A következő edényeket TILOS betenni a gépbe:

- ólomkristály – maradandóan károsodhat a gépben

- alumínium edények könnyen elveszíthetik a színüket

- fából készült evőeszközök (fadeszka stb.), tálak sem szeretik a mosogatógépet, de ha fanyelű konyhakései vannak, azok sem igazán díjazzák a hosszas forrófürdőt.

- rézből, ónból, cinkből vagy sárgarézből készült edények homályossá válhatnak

- nem hőálló műanyag edényeket is inkább kézzel mossa el, mert esetleg eldeformálódnak

- festett porcelánok, aranyozott tányérok, edények megfakulhatnak

- fokhagymaprés, reszelő, zöldségtisztító – szintén kézzel mosogassa el, illetve

- antik tárgyait is óvja meg a géptől. Azoknál a tányéroknál is ezt javaslom, amelyeken valamilyen felirat, dekoráció látható.

Ha nem biztos abban, beteheti-e az edényt a gépbe, keresse a gépi mosogatást jelző emblémát

A bepakolásnak is van egy rendje.

Ha káosz van a gépben, akkor a víz nem éri el az összes edényt, így a mosogatás sem lesz hatékony.

Az edényeket úgy tegye be, hogy ne takarják le, ne fedjék egymást! Ellenkező esetben a lefedett részeken megrekedt kaját a legszuperebb csúcskészülék sem tudja eltávolítani.

A nehezebb, nagyobb lábasokat, serpenyőket az alsó kosárba tegye, a felsőbe pedig a kényesebb edények (poharak, üvegedények, csészék) kerüljenek.

Az edényeket mindig a nyílásukkal lefelé fordítva tegye be a gépbe, mert különben megáll bennük a koszos mosogatóvíz. A tányéroknál mindegy, csak álló helyzetben legyenek. 

A kanalat és a villát felfelé, a kést viszont élével lefelé fordítva tegye be, mert különben sérülésveszélyes.

A hosszú tárgyakat pl. kenyérvágó kés ne az evőeszköztartóba tegye, hanem a fektesse a felső polcra, nehogy beleakadjon a forgókarba.

Csak addig hagyja az evőeszközöket a gépben, amíg feltétlenül szükséges. Hosszas tárolástól ugyanis megrozsdásodhatnak.

A hajszálvékony borospoharakat az érzékenységük miatt inkább kézzel mosogassa el.

Mielőtt becsukná a mosogatógép ajtaját, ellenőrizze le, hogy az edények biztonságosan a helyükön vannak-e, tehát nem áll fenn a veszélye annak, hogy a vízsugár hatására felborulnak, leesnek… Pont ilyen okokból túlságosan apró tálakat, evőeszközöket ne tegyen bele a gépbe. Ezek akár a forgókarokban is kárt tehetnek. Azt is ellenőrizze le, hogy a forgókarok szabadon tudnak-e mozogni, nehogy beleakadjanak valamibe.

Böngésszen a Bosch mosogatógépei között >>>

További jó tanácsok a mosogatógéphez:

A kipakolás sorrendje alulról felfelé haladva történjen. Így ha valamin van víz vagy vízcsepp, nem csepeg rá az alatta lévőre.

Figyelem, az első használat előtt, érdemes beállítani a vízkeménységi fokozatot a mosogatógépben a használati útmutató alapján!

Ha mosogatógép vásárlás előtt áll, tekintse meg a Mosogatógép Szalon kínálatát!

 

Ezek is érdekelhetik a háztartási gépek világából:

Beépíthető vagy szabadonálló mosogatógépet válasszak a konyhabútoromhoz?

Megéri használt mosogatógépet vásárolni?

Költséghatékony, emberkímélő mosogatógép időseknek

A jövő mosogatógépei, melyek megküzdenek a vírusokkal, baktériumokkal, és a rászáradt ételmaradékokkal is!

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Márc 08.