Miért ne vegyen porzsákos porszívót?

Miért ne vegyen porzsákos porszívót

Miért ne vegyen porzsákos porszívót?

Porzsákos és tartályos porszívók léteznek. Nem tudja eldönteni, hogy milyen porszívót vásároljon. Olvassa el írásom, és tudja me

A porszívó nélkülözhetetlen. De milyen legyen? Nézzük, milyen hátrányai vannak a porzsákos porszívónak.

Porzsák beszerzése:

Amennyiben nem a legújabb porzsákos modellt választja, akkor nehéz lehet megtalálni a szükséges porzsákot, és még pénzbe is kerül a porzsák. Az újabb modelleknél könnyebb beszerezni a porzsákot, de ez nem jelenti azt, hogy mindig lesz a piacon. Arról nem beszélve, hogy amennyiben webáruházból rendeli, akkor legtöbbször szállítási díjat kell érte fizetni, és várni otthon a futárt. Ha boltban veszi, akkor alkalmazkodni kell a nyitvatartási időhöz és az is előfordulhat, hogy készlethiány van. A porzsák ahogy már említettem pénzbe kerül, így ez egy plusz költség, amely a tartályos porszívóknál nincs.

A porzsák nélküli porszívónál nem kell porzsákot keresgélni, hiszen csak kiemeli a tartályt és kiüríti. Nem történhet meg Önnel, hogy takarítani szeretne és nincs otthon porzsák.

Higiénia a porszívóknál

Azt kell mondjam, hogy a papír porzsákos porszívók higiénikusabbak lehetnek. Ez azért van, mert a piszok és a por a zárt porzsákban marad. A gyártók sok év technológiai fejlesztéseik által segítik a szennyeződés, és az esetleges allergének biztonságos tárolását a porzsákban, nem csak a porszívó használata során, hanem a zsák eltávolításakor is. Ha csak kiemeli a porzsákot és kidobja azt, megakadályozza, hogy a potenciális allergének szálljanak a levegőbe, és esetleg befolyásolhassák az egészségét. Szintén kellemes funkció, hogy kevesebbszer kell tisztítani a szűrőt, mint a tartályos modelleknél. Továbbá a tartályos porszívóknál az allergének kiszabadulásának nagyobb az esélye, hiszen nincs zsákban a szennyeződés, és a tartály kiürítésénél száll a por, így allergiásoknak inkább a porzsákos porszívót ajánlom.

HEPA szűrő

A porzsákos porszívók gyakran használnak HEPA szűrőket, hogy segítsék a legtöbb allergént csapdába esni, ami az otthonában van. Ráadásul ezzel a szűrővel felszerelt porszívók több port és pollent távolítanak el a levegőből, mint bármely más típusú szűrő, és nem engedik azt vissza a légtérbe. A HEPA-szűrő 99,97%-os hatékonysággal szűri ki a por részecskéket, egészen 0,3 mikrométeres nagyságig, így csökkenti a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét.

Csökken a teljesítmény, ahogy a porzsák töltődik

Amint a porzsák töltődik, romolhat a porszívó általános teljesítménye. Elkezdhet csökkenii a szívóereje, és csak egy új, üres zsákkal/tartállyal lesz ismét optimális teljesítménye. A tartályos porszívóknál egyértelmű, hogy mikor van tele a tartály a porzsákosokkal ellentétben. A tartályos porszívók világos tartályokkal készülnek, ezért itt egy pillantással látjuk a telítettséget. Azonban a porzsákos porszívóknál fennáll a veszély, hogy túl korán cseréli a porzsákot, így elpazarolja a zsákot, de ha meg már túl tele van, akkor meg kezdheti előlröl a porszívózást, hiszen nem szedett fel minden koszt és port a készülék. Szerencsére azonban van már néhány újabb modell a porzsákosok között is, amely jelzi a telitettségét a porzsáknak.

Karbantartás szükségessége

A zsákokkal ellátott porszívók általában karbantartást igényelnek, hiszen zsákot kell cserélni, és a szűrőt is takarítani kell. Azonban vannak már akár 2 kilogrammot elbíró porzsákok, így a karbantartásra egyre ritkábban van szükség. A tartályos porszívóknál is szükség van karbantartásra, a szűrők tisztítására, különben csökken a szívóerejük. A tartályos porszívókat sűrűbben kell takarítani mint a porzsákosokat.

Környezetbarát opció

A porzsákos porszívóhoz képest a zsák nélküli porszívó környezetbarát megoldás. A porzsákos gépek több száz zsákot használhatnak el élettartamuk alatt. Ha rendkívül öko-tudatos, akkor a tartály tartalmát közvetlenül a komposztládába teheti. Így egyáltalán nem szennyezi a környezetet.

Felszippantott véletlenül valamit

A tartályos zsák nélküli porszívók általában egyre népszerűbbek az ügyfelek körében. Ez valószínűleg sok okból ered, az egyik ilyen pl. ha véletlenül valami értékeset szippant fel, akkor a tartály felnyitása és a tárgy visszaszerzése hihetetlenül egyszerű, ellentétben a zsákos porszívóval, ahol ki kell nyitni a táskát és vagy gusztustalanság ide vagy oda, belenyúlni, vagy kiönteni a tartalmát, de akkor minden szennyezett lesz körülötte.

Végeredmény

Most, hogy végiggondoltam a porszívó választást, nem igazán tudom eldönteni, hogy a porzsákos vagy a porzsák nélküli porszívó a jobb. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. De mindkettő hatékony,és segít abban, hogy tisztán tarthassa otthonát. Mindkét típusnak kiváló modelljei vannak, a technológia pedig egyre jobbá válik.

Fontos, hogy nézze meg az energiacímkét, hiszen az áramszámláját az energiafelhasználással tudja csökkenteni, illetve már láthatja a porszívó teljesítményét keménypadlón, szőnyegen stb…

Erről bővebben már írtam a Hogyan válasszunk porszívót? írásomban, melyet ajánlok figyelmébe.

Szuper porszívó ajánlatom a Boschtól! Olvassa el!

Nézze meg a porszívó kínálatunkat >>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 04.