facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

13 mocskos hely a konyhában

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

...amelyeken több baktérium telepedhet meg mint egy wc ülőkén

Figyelünk az edényeink tisztaságára, nem tárolunk romlott ételt a hűtőben, evés előtt pedig mindig kezet mosunk. Ezekre a szokásokra a legtöbb ember odafigyel, hiszen ki szeretne otthon, a saját konyhájában benyelni egy hasmenéses vírusfertőzést? Sajnos azonban ha szertartásszerű figyelmet is fordítunk a fentiekre, akkor is nagyon sok olyan hely van a konyhánkban, amely ha nem vigyázunk, kész baktériumteleppé válik.

A konyha állandó nedvességtartalma, a meleg, a pára, illetve a szétfröccsenő ételmaradékok mind ideális táptalajai a baktériumoknak, vírusoknak és a mikroorganizmusoknak. Ezek a legveszélyeztetettebb helyek:

 1. A fából készült vágódeszka csak a boltban makulátlan. Idővel a használattól és a nedvesség hatására rések képződnek rajta. Ezekben, illetve a deszka rostjai között előszeretettel telepednek meg a bacik. Érdemes külön deszkát használni a nyers húsokhoz, és egy másikat a zöldségfélékhez és egyéb élelmiszerekhez. Használat után pedig azonnal mossa el, ha pedig nagyon régi, cserélje le.
 2. SzivacsMosogatószivacs: biztosan Önnek sem ismeretlen már a tény, hogy a szivacs a legkoszosabb eszköz a konyhában. A szivacs magába szippantja a szennyeződéseket a lábasokról, tányérokról, amelyeket a legnagyobb igyekezet ellenére is nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tud kimosni belőle. Cserélje le rendszeresen, és időnként fertőtlenítse, például úgy, hogy két percre beteszi a mikrohullámú sütőbe.
 3. Konyhai csaptelep: ez az a hely, amelyet elkerülhetetlenül mindig víz ér, ráadásul gondoljon bele, például egy fasírt vagy egy sütemény készítésekor hányszor fogta meg tésztás vagy ételmaradékos kézzel a csapot, hogy lemossa a kezét... A csap alatt található résben pedig azonnal baci réteg képződik, így azt rendszeresen takarítsa!
 4. Lefolyó: talán Ön is tapasztalta már, hogy a lefolyóban valahogy megrekednek a szennyeződések (a folyóvíz mosogatáskor sajnos nem mossa le őket), amelyek ha ott maradnak, akkor csak burjánzásnak indulnak. Tisztítsa rendszeresen, például fél pohár szódabikarbóna és ecet keverékével, amely a dugulást is megszünteti.
 5. Konyhai szemetes: a kuka csak akkor tiszta, ha sosem használja. Hiába tesz bele hatalmas szemetes zsákot, akaratlanul az ajtajára fröcskölődik az ételmaradék, amikor bedobja a szemetesbe, főleg ha folyékony élelmiszerről van szó. Az olajfoltokról nem is beszélve. Akár félmillió baktérium is megtelepedhet a kukán, ezerszer több, mint egy átlagos wc-csészében. Legalább hetente egyszer mossa le fertőtlenítőszerrel az ajtaját és a peremét, amelyhez napközben hozzáér.
 6. Konyharuha: használat után tegye a fűtőtestre, vagy olyan helyre, ahol meg tud száradni. A nedvesség hatására ugyanis azonnal elkezdenek benne szaporodni a baktériumok, és ha legközelebb azzal törli át az edényeket mosogatás után, akkor a bacik egy az egyben átkerülnek az evőeszközökre és a tányérokra.
 7. Cseppfogó - edényszárító: minden olyan hely, ahova víz kerül, vagy ahol nedvesség van hosszú ideig, ki van téve annak a veszélynek, hogy a baktériumok elkezdenek szaporodni benne. A mosogatótálca alján pangó víz az iskolapéldája ennek. Hiába pakoljuk rá a tiszta edényeket, az álló víz egy idő után megsárgul, megbüdösödik, és nyálkás baktériumtenyészetet képez a tálca aljában.
 8. Hűtőajtó: A hűtő belsejének tisztaságára már a szagok miatt is jobban odafigyel az ember, az ajtajára viszont korántsem fordítunk olyan nagy gondot. Pedig ha jobban belegondolunk, hányszor fogjuk meg piszkos kézzel, például akkor, ha egy nagybevásárlásból hazaérve bepakoljuk a nyers húst és a zöldségféléket. Arról nem is beszélve, hogy a redős ajtószigetelés a baktériumok kedvence, akár penésztelepek is keletkezhetnek benne, amelyek minden ajtónyitáskor bekerülnek a hűtőtérbe.
 9. Evőeszközök: főleg a fából készültekre kell figyelni (ezeket tilos sokáig mosatlanul hagyni, vagy vízben áztatni, mert tönkremennek). Figyeljen arra, hogy ha az evőeszközön bemetszések találhatóak, azokat is figyelmesen mossa el, illetve a nyél és a fej találkozásánál lévő részre különösen ügyeljen, mert először azt a helyet veszik célba a bacik.
 10. Főzőlap és a sütő: a főzőlap tisztaságára már csak az esztétikai okok miatt is odafigyelünk, hiszen elég kellemetlen, ha vendég érkezik, és az elmúlt hetek összes menüje leolvasható az állapotáról a kifutott tejtől, a rántott húson át a bablevesig. Viszont a tisztasága nem csak szépészeti okok miatt fontos: az ételmaradékok is nagyon veszélyesek, és nem kell sokáig várni, amíg a kórokozók elszaporodnak a felületen.
 11. Mikrohullámú sütő: a mikróban sok a nehezen elérhető hely, ráadásul, ha kifröccsent az étel, vagy a virsli szétrobbant a belsejében, sokszor ezekről a helyekről nem sikerül maradéktalanul eltávolítani az összes ételmaradékot. Ha többet szeretne tudni a mikró tisztításáról, összegyűjtöttem pár tippet, amelyekkel pillanatok alatt újjá varázsolhatja a készülékét.
 12. Konyhapadló, járólap: egy felmérés szerint szennyezettebb, mint az utcai járda. Felmosáskor (az anyag fajtájától függően) érdemes valamilyen fertőtlenítő oldatot használni, főleg akkor, ha kisgyerekek vannak otthon, akik leülnek vagy másznak a földön.
 13. Konyhapult: a mi munkafelületünk a konyhában, sajnos ezt is gyakran csak egy konyharuhával töröljük le, és elfeledkezünk arról, hogy komolyabb szennyeződések is megtapadhatnak rajta. Tisztítsa és fertőtlenítse rendszeresen, például úgy, hogy sütőport szór egy nedves szivacsra, és azzal átdörzsöli a felültet. 

Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA